Kórokok hatásai a szervezetre:

Helyi hatás

A kórokozó a behatolás helyén vagy annak környékén fejti ki elsődleges hatását. Az elsődleges elváltozás sok kórfolyamatban jellegzetes és típusos.

Általános hatás

Az egész szervezet bekapcsolódik a kórfolyamatba. A kórokozó védekezési reakciókat és általános tüneteket hoz létre a szervezetben.

A betegséget kísérő elváltozások a kórt okozó és a szervezet egymásra hatásának következményei.

A kórlefolyást több tényező befolyásolhatja:

  • társadalmi és szociális körülmények
  • alkat és a szervezet pillanatnyi állapota
  • már lezajlott betegségek
  • nem és életkor
  • öröklött tulajdonságok
  • ellenálló képesség

 

A betegségek felosztása időtartam és a tünetek alapján

  • Heveny (akut): Hirtelen kezdődik, rövid ideig tart, 1-2 naptól 2-4 hétig. Heves tünetekkel jár, lefolyásának minden szakaszát jellegzetes súlyos szubjektív tünetek kísérik. Ilyenek a heveny fertőző betegségek. (pl. felső légúti hurut)
  • Félheveny (szubakut): úgy kezdődhet, mint akut betegség, de lefolyása elhúzódik. A betegség kifejlődése lassúbb, a tünetek sem olyan viharosak, ilyen pl. a szívbelhártya-gyulladás.
  • Idült (krónikus): évekre, sőt évtizedekre elhúzódó, hosszan tartó betegség. A betegség lassú lefolyású, tünetei kevésbé szembetűnők. Lehet valamely akut megbetegedés következménye. Néha hosszú hónapokig, sőt évekig tartó nyugalmi szakaszok után a jellemző tünetek ismét fellángolnak. A beteg állapota változik, hol romlik, hol javul. ( pl. a tuberculosis)

A betegség szakaszai és kimenetele

Lappangási szakasz (incubatio)
A kórok behatásának pillanatától az első tünetek megjelenéséig tart. A kórok már hat a szervezetre, de kóros tünetek még nem jelentkeznek. Különböző kórfolyamatoknál igen különböző, de általában jellemző betegségre.

Bevezető szakasz (prodroma)
Azzal kezdődik, hogy a kórok kiváltja az első kóros szabályozásokat. Ilyenkor határozatlan, általános tünetek mutatkoznak: gyengeség, fejfájás, rossz közérzet, hőemelkedés, a vörösvértestek süllyedési sebességének gyorsulása, a fehérvérsejtek számának növekedése stb. E tünetek nem jellemzők a betegségre, és a kórisme felállításához nem elegendők.

Kifejlődési szakasz (manifestatio)
Kibontakoznak a betegségre jellemző tünetek. Általában elég pontosan megállapítható jellemző és típusos időtartama van. A betegségre jellemző (speciális) tünetek alapján felállítható a kórisme (diagnózis), és gyakran lehetőség adódik a betegség lefolyásának meghatározására (prognózis).

Kimeneteli időszak
A kórfolyamat a működések helyreállításával, gyógyulással (szanáció) végződik, vagy nem képes alkalmazkodni a megváltozott életfeltételekhez, bekövetkezik a halál (mors, exitus letalis).