Csecsemő fejlődése (testi fejlődés)

 

Csecsemő kor a születéstől az első életév végéig tart.

A csecsemő fejlődése ebben az időszakban a az alábbiak szerint alakul:

Első félévben átlag 600 gr-ot fejlődik havonta, 150 gr-ot hetente, így az első félév végére megduplázza testsúlyát.
Második félévben átlag  500 gr-ot fejlődik havonta,  1 évesen megháromszorozza egészséges újszülött a súlyát. (1 éves korukra átlag 10 kg körüli súlyt érnek el.)

Kisdedkor 1 éves kortól 3 éves korig tart.

A súlygyarapodás ezután lelassul, 9 éves korukig évente átlag 2 kg.-ot fejlődnek. Kisdedkorban a hossznövekedés kb. 9-10 cm évente.

A koraszülött babák általában ennél gyorsabban fejlődnek, az idő előrehaladtával a súlygyarapodást egyre jobban befolyásolja az alkat és a nemi különbségek.  A súlynövekedés nem egyenletes, hanem szakaszos. A gyarapodást néhány napig tartó súlyállás, esetleg csökkenés szakítja meg. Az őszi hónapokban jellemző a jelentősebb súlygyarapodás, tavasszal pedig a legmérsékeltebb.
 

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

 
Óvodáskor 3-6 éves korig tart.

A súlyfejlődése változatlanul kb. 2 kg/év.
A súly becslésére használható képlet 2-8 év között : tömeg = 2 x évek száma + 8 ‏
Hossznövekesés a 4. évtől lelassul, kb. 5-6 cm/év
A magasság becslésére használható képlet :  hossz cm = 5 x évek száma + 80

 

Iskoláskor 6-12 éves korig tart.

9 éves korig a súlyfejlődés változatlanul kb. 2 kg/év, 9 éves kor után ismét nő a gyarapodás üteme kb. 2,5-3 kg/év.
Hossznövekedés 5-6 cm/ év, de a lányok növekedése általában 10-12 éves korban felgyorsul majd lassul és megáll, így a fiúk két évvel később érik el a maximum magasságukat.
A hossznövekedés általában áprilistól júliusig a leggyorsabb.
9-és 12 éves kor között az átlagsúly becslésére alkalmazható képlet:  tömeg=3x az évek száma.

 

Figyelem ! A fenti adatok átlagos súly és magasság értékeket jelentenek, csak becslésre alkalmasak! Az alkaton és a nemi különbségeken kívül, a táplálkozási szokások és a szociális helyzet is jelentős különbségeket okozhat még az egészséges tartományon belül is. Arra kérek minden kedves olvasót, hogy ne ijedjen meg eltérések esetén, hisz a pontos fejlődést a védőnő és a gyermekorvos nyomon követi, és tudományos módszerekkel elemzi figyelembe véve az adottságokat és a körülményeket. (Fejlődési quóciens, percentilis táblázatok stb…)