Ha a megszületés után az újszülött nem sír fel, nem lélegzik (apnoe), akkor oxigénhiányos állapot alakul ki. Ennek az állapotnak a neve asphyxia vagy “álhalál”.
 

Az asphyxia okai:

Az asphyxia egy adaptációs zavar mely a szülés előtti és a születés körüli magzatot ért hatásokkal magyarázhatók. Az adaptációs zavart kiváltó okokról az alábbi cikkben már írtunk:
 

Újszülöttkori betegségek kórokai


 
Bármilyen ok, mely gátolja a magzat és az anya közötti légcserét oxigénhiányt okoz a magzatban, melynek következménye az acidózis. Zavart szenvednek a magzat anyagcsere folyamatai, a sejtlégzés és az enzimműködések, melyek beavatkozás nélkül a magzat vagy az újszülött halálát okozhatja.
 

Grapefruit Cseppek
Válaszd ezt az Elektromos látványkandallót, ami nem csak felfűti a szobád, de a látványa gyönyörű és garantáltan meghitté varázsolja a hideg estéket!

 

Apgar érték jelentősége

Az apgar skála egy széles körben elterjedt értékpontos osztályozás, melynek segítségével jellemezni lehet az újszülött életképességét. Az apgar skála Virginia Apgar amerikai aneszteziológusról kapta a nevét. Az apgar vizsgálat lényege, hogy  a légzés, a szívműködés, a bőrszín, az izomtónus, és a reflexingerlékenység 0-1-2 pontos osztályozásával képet kaphatunk a baba általános állapotáról. A vizsgálatot a születés utáni első, ötödik és tizedik percben kell elvégezni. A kapott érték változása mutatja azt is, hogy az újszülött hogyan alkalmazkodik a külvilági léthez.
 

Vizsgált jelenség Értékelés Adható pont 1 perc 5 perc 10 perc
nincs szívhang 0
Szívműködés frekfencia 100/perc alatt 1
frekfencia 100/perc felett 2
nincs 0
Légzés kapkodó, felületes 1
jó, erőteljes ritmusos 2
tónustalan 0
Izomtónus enyhe flexiós tónus 1
erőteljes mozgások 2
nincs 0
Reflexingerlékenység kis grimasz 1
tüsszentés, köhögés 2
sápadt, vagy szederjes 0
Bőrszín halványpiros test, szederjes végtagok 1
piros test és végtagok 2
Apgar érték Összpontszám:

 

Az apgar érték értékelése:

A vizsgált életjelenségek (5 db) minimum pontszáma 0, maximum pontszáma 10. Ha az összpontszám 8-10, az újszülött életkilátásai jók. 6-7 pont esetén veszélyeztetett és intenzív megfigyelést igényel. 4-5 pont közepes asphyxia, 3 alatt pedig súlyos asphyxia áll fent mely közvetlen életveszélyt jelent és újraélesztést kell kezdeni.
 
A hazabocsátási zárójelentéseken található apgar érték az 1 perces és az 5 perces összpontszámot tartalmazza. Apgar: 9/10 pl. azt jelenti, hogy születéskor a baba életkilátásai jók, az életműködései jók, és az eltelt 5 perc alatt jól adaptálódott a külvilági élethez.