Atópiás dermatitis gyerekeknél

 
Az atópiás dermatitis (ekzema infantum) egy egyre gyakrabban előforduló bőrbetegség, mely az ekcéma típusú megbetegedések családjába tartozik. Napjainkban a gyermekek és a csecsemők körében az egyik leggyakoribb bőrbetegség a fejlett országokban.

Az atópiás dermatitis oka:

Allergiás bőrbetegség, mely nem fertőz. Általában kisdedkorban vagy gyermekkorban kezdődik, és hátterében a többi allergiás betegséghez hasonlóan a bőr megváltozott reakciója áll (allergia) a külső és belső hatásokra.
 
Az atópiás dermatitis külső kiváltó okai lehetnek (a teljesség igénye nélkül):
 
Mosóporok, öblítők, kozmetikai szerek, házipor, pollenek stb…
 
Az atópiás dermatitis belső kiváltó okai lehetnek (a teljesség igénye nélkül):
 
Táplálékok pl. tej, tojás, mogyoró, élelmiszer ipari adalékok, színezékek, tartósítószerek, gabonafélék stb, de okozhatják a szervezetben hosszan megbúvó kórokozókra adott immunválaszok is (pl krónikus mandulagyulladás, rossz fogak stb…)
 
A hajlam genetikailag öröklődik, és az esetek nagy százalékában nem sikerül kimutatni a kiváltó allergént. Az öröklés multifaktoriális, vagyis az öröklött hajlamon kívül környezeti hatások is kellenek a betegség kialakulásához. Ha a szülők anamnézisében előfordult atópiás dermatitis, aszthma, vagy szénanátha, a betegség nagyobb valószínűséggel alakul ki a gyermekben. Az esetek mintegy felében felnőttkorra megszűnnek a tünetek. Az sem ritka hogy egy nagyobb atópiás-allergiás tünetegyüttes egyik eleme az atópiás dermatitis, pl aszthma vagy szénanátha mellett.
 
A betegséget pszichés tényezők is befolyásolják, rossz anya-gyermek kapcsolat, családi konfliktusok, vagy iskolai túlterhelés ront a betegek állapotán.

Az atópiás dermatitis tünetei:

A csecsemőkori forma 3 hónapos kor környékén jelentkezik. Főleg az arcon, fenéktájon, végtagokon, néha a törzsön is jelentkező hámló, vörös, néha nedvező bőrgyulladás, mely erősen viszket.
 
A vakarózással a csecsemő megsérti a bőrét, így gennykeltőkkel könnyen felülfertőződhet, ennek jele lehet a nedvezés, vagy pörk képződés. Minél fiatalabb a csecsemő, annál nehezebb megkülönböztetni a tüneteket a seborrhea tüneteitől, ám atópiás dermatitisben a hajas fejbőr vastag felrakódása ritkább. Az azonban nagyon valószínű hogy a két betegség között kapcsolat van, az is előfordul hogy társul a két kórkép.
 


 
A gyermekkori formában, a gyulladás főleg a könyök, csukló és térdhajlatokra korlátozódnak, és szintén erősen viszketnek. Az erősebb vakarózás miatt a bőr képe más mint az atópiás dermatitis csecsemőkori formájában, és az elváltozások akár évek múlva is láthatók.
 
Az atópiás dermatitis jellemzője hogy akut és tünetmentes időszakok váltakoznak. Tünetmentes időszakban teljesen ép és kezelést sem igénylő lehet a bőr, ám ez a betegség fellángolásakor akár 1-2 nap alatt átcsaphat a viszkető, hámló vörös bőrelváltozások megjelenésébe.
 
Az atópiás alkat a gyermeket végigkíséri az életén át, környezeti hatásokra könnyen kialakul a korai érzékenység.
 
Az atópiás dermatitis diagnózisának felállításában a tüneteken és anamnézisen kívül, segít az allergiára utaló antitestek kimutatása a vérből (magas IgE szint), valamint a vérkép és különféle provokációs tesztek bizonyíthatják az allergiás eredetet.

Az atópiás dermatitis kezelése:

A betegség jelenleg nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető.
A kezelés és ápolás nem könnyű feladat. Az atópiás dermatitis komplex beavatkozást igényel, mely magába foglalja a külső környezeti ártalmak, kiküszöbölését, az allergének minél alaposabb eltávolítását.
 
A száraz bőrt óvni kell a mechanikus hatásoktól, fontos a megfelelő ruházat. A bőrápoláshoz, fürdetéshez semleges hidrofiles fürdetőt kell használni, a bőrszárazság ellen hidratáló krémet írhat fel az orvos.
 
A viszketést és gyulladást külsőleg és/vagy belsőleg alkalmazott antihisztaminokkal és szteroidokkal lehet csökkenteni. Kerülni kell az allergizáló ételeket, kisdedek esetén az anyatejes táplálás segíthet az ételekből származó allergének kiküszöbölésében.