Cytomegalovirus, CMV fertőzés gyerekeknél

A rendszeres kézmosás segít a CMV fertőzés megelőzésében

A rendszeres kézmosás segít a CMV fertőzés megelőzésében

A CMV fertőzés általában egy enyhe tünetekkel járó vírusfertőzés, de magzatban, újszülött korban vagy immuncsökkent állapotokban súlyos betegségeket is okozhat.

A CMV fertőzés oka:

A cytomegalia betegség kórokozója a cytomegalovirus, mely a herpeszfélék közé tartozik. Legtöbbször nyállal, cseppfertőzés útján terjed, de a széklet, vizelet, vér és a nemi váladékok is fertőzhetnek. A lakosság nagy része (50-90%) 35-40 éves korig átesik a fertőzésen, amit a vérből kimutatható ellenanyag bizonyít. Maga a betegség sokszor tünetmentesen zajlik, így az emberek nagy része nem is tud róla hogy volt cytomegalovirus fertőzése. A vírus lappangó formában megmarad a szervezetben, így a fertőzött személy tudta nélkül tartósan üríti a vírust, egy -egy fellángolás alkalmával.

A CMV fertőzés tünetei:

A születés utáni CMV fertőzés jóindulatú és az esetek többségében alig vehető észre a betegség. Tünetmentes formában zajlik, elvétve előfordul láz, nyirokcsomó gyulladások, vagy bizonytalan kiütések. Igazából csak az esetek 1-2%-ban okoz tüneteket.

Immuncsökkent betegeknél (pl. AIDS-ben szenvedők esetén) szembetegséget, fekélyes vastagbélgyulladást, vagy akár súlyos tüdő, vagy központi idegrendszeri gyulladást is okozhat.

Legsúlyosabb következményei a méhen belüli fertőzésnek vannak a CMV magzatot károsító hatása miatt.

Vetélést és halvaszületést okozhat, vagy újszülött korban jelentkező elhúzódó sárgaság, máj és lépbántalmak, bőrvérzések, légzési elégtelenség, súlyos idegrendszeri károsodás, vakság és szívfejlődési rendellenesség lehet a CMV fertőzés következménye.

Goji berry igazi „szupergyümölcs"
Rendszeresen vasalt haj töredezettség nélkül? - Elérhető a Professional Steam Styler – Gőzölős Hajvasaló segítségével!

A CMV fertőzés diagnózisa:

Az aktív szakaszban a vírus kinyerhető a testváladékokból, és szaporítható. Passzív szakaszban ellenanyag kimutatással lehet a fertőzésen való átesést igazolni.

A CMV fertőzés kezelése:

Kezelést tünetmentesség miatt az esetek többségében egyáltalán nem igényel. Tünetek jelentkezésekor tüneti terápia alkalmazható (lázcsillapítás, gyulladáscsökkentők, stb…). Immuncsökkent állapotban történő, súlyos tüneteket okozó fertőzés esetén vírusellenes terápia alkalmazása lehetséges, de ez ritka.

A CMV fertőzés megelőzése:

A megelőzésre nem sok eszköz áll jelenleg rendelkezésre. Terhes nők esetén ha még nem estek át a fertőzésen nagyon nagy gondot kell a higiéniára fordítani.

Az egészségügyben a CMV mentes vérkészítmények alkalmazása is a vírus terjedésének megelőzését szolgálja.

Védőoltás nincs ellene, kísérletek folynak az oltás előállítására.