A gége fejlődési és veleszületett rendellenességei

A gége veleszületett rendellenességei ritkák, mégis nagy a jelentőségük, mert a legtöbbjük a gégét szűkítve légzési zavarokat okozhat az élet korai szakaszában.

Gége szűkületet (stenosis) okozhat a hangszalagok között feszülő úszóhártya, cysta, vagy daganat. A szokásosnál kisebb gyűrűporc, vagy a gégeporcok puhasága, valamint a laza gége nyálkahártya is szűkületet okoz. Az utóbbi esetben a fellazult képleteket légzés közben mintegy beszívja a csecsemő a légutakba. Ezt a kórképet laryngomalaciának is nevezik.

Az egy vagy kétoldali hangszalagbénulás szintén súlyos légzési problémákhoz vezet.

A gége fejlődési és veleszületett rendellenességeinek tünetei:

A tünetek azonosak bármi legyen a szűkület oka.

  1. stridor: légzési zörej mely akkor jelentkezik amikor a levegő a  szűkületen áthalad. A szűkület helyétől más és más. A gége eredetű stridor mindig belégzéskor jelentkezik és zörejmentes.
  2. rekedtség : a beszéd vagy sírási hang kóros megváltozása, zörejessé válása. Oka a hangszalagok beszűrődése, széli egyenlőtlensége.
  3. ugató öblös köhögés: a gége alatti (subglottikus) terület, vagy a légcső szűkületére utal.
  4. nehézlégzés (dyspnoe) – a nehézlégzésről cikk itt!

A gége fejlődési és veleszületett rendellenességeinek vizsgálata:

A tennivalók meghatározása előtt gégetükrözéssel (laryngoscopia) kell az elváltozás mibenlétét tisztázni.

Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »

A gége fejlődési és veleszületett rendellenességeinek kezelése:

A szűkületet okozó rendellenesség műtéti megoldása az elsődleges, ám erre csecsemőkorban sokszor még nincs mód, ilyenkor a légzési zavarok általános kezelése szerint járnak el. (nyugalom, oxigén terápia, gondos megfigyelés és felügyelet, fertőzésektől való védelem.

Heveny légzési zavar esetén a légutak szabaddá tétele és fenntartása a feladat. (intubáció és tracheotomia)