Kéz-láb-száj betegség gyermekkorban

Akut Coxsackie-vírus fertőzés, mely elsősorban gyermekeken okoz tüneteket. A herpanginához hasonló betegség, ám ez a végtagokon is okoz bőrtüneteket.

Kéz-láb-száj betegség tünetei, járványtana és lefolyása:

A kéz-láb-száj betegséget Coxsackie-vírus több válfaja okozza.  (pl. A16,  A5, A7, A9, A10 , Enterovírus-71 stb.) A vírus cseppfertőzéssel terjed és főleg 10 éves kor alatti gyermekközösségekben (bölcsőde, óvoda és iskola) okoz járványokat nyári és őszi időszakokban. Jelen van a nyálban, légutak váladékaiban, hólyagok váladékaiban és a székletben, így köhögés, tüsszentés alkalmával a levegőbe kerülve, vagy cumi, közös pohár, játékok által is fertőzhet.

Lappangási ideje: 3-7 nap.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A kiütések előtt 1-2 nappal kezdődnek az általános tünetek:

A gyermek belázasodik, étvágytalan, kedvetlen és nem érzi jól magát.

A láza hirtelen igen magasra is szökhet, fejfájásra és hasfájásra panaszkodhat.

Csecsemőknél nem ritka a hányás sem.

Ezt követően 1-2 napon belül a szájában és a  bőrén hólyagos elváltozások jelennek meg, melyek színe ezüstfehéres.

A kiütések a kézen, lábon talpon és tenyéren, gluteális tájékon (popsin) jelentkeznek. Ez utóbbi területén sokszor csak kiütések látszanak hólyag nélkül.

A végtagokon az ujjakon is inkább kiütések láthatók, de pl. a lábfej vagy kézhát hólyagos elváltozást mutat. A hólyagok hasonlítanak a bárányhimlő kiütéseire.

Az érintett területeken a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

A szájban  a nyálkahártya és a garatívek valamint a nyelv is érintett. Szájban lehetnek fájdalmas hólyagok, de sokszor csak piros pöttyök láthatók melyek aztán hámfosztottá válnak így okozva fájdalmat. A száj és torokfájás megnehezíti a táplálást, nyelési nehezítettséget és nyálcsorgást okozhat.  A gyermek visszautasítja az enni és innivalót, így könnyen kiszárad. Mivel ez főleg nyári betegség, a magas külső hőmérséklet, a láz és az ivás visszautasítása teszi a kiszáradást a betegség leggyakoribb szövődményévé.

A kéz-láb-száj betegség diagnózisa:

A klinikai kép és lefolyás alapján a diagnózis nagy valószínűséggel felállítható. Bizonyítása indokolt esetben vírusszerológiai (vér) vizsgálattal lehetséges.

A kéz-láb-száj betegség kezelése:

Mivel vírus okozza, különösebb kezelést nem igényel, csak meg kell várni míg a gyermek szervezete legyőzi a kórokozót.

A tüneteit tüneti terápiával enyhíthetjük.

Fontos a láz és fájdalomcsillapítás és a folyadékbevitel ellenőrzése, célszerű a fájdalom vagy lázcsillapítás céljából beadott gyógyszer után fél-egy órával kínálni az innivalót, hogy ne fájjon a nyelés.
 
 
 
Általában segít a hűtött semleges ízű ital, (enyhe tea, szénsavmentes ásványvíz stb…) és próbálkozhatunk szívószállal, mert sokszor a száj nyitása is fájdalmat okoz a gyermeknek. A szívószállal irányítani tudja a folyadék útját, így kikerülheti a fájdalmas területeket.

Kínáljunk neki pépes vagy puha, könnyen emészthető ételt, a gyermek pihenjen és ne menjen közösségbe.
 
 
Ha a fájdalom miatt a gyógyszert sem tudjuk beadni, használjunk végbélkúpot!

Segíthetnek a különböző szopogatós vagy ecsetelős fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású szerek  (Septofort, Mebucain, Neo-angin, stb.), de ezt beszéljük meg a gyermekorvossal, és mindig a gyermek korának megfelelő gyógyszerformát és adagot használjuk.

Fontos a higiénia, mossunk gyakran kezet a gyermeknek is és magunknak is a fertőzés terjesztésének elkerülése végett.

Kéz-láb-száj betegség szövődményei:

Könnyű betegségnek számít, nagyon ritkán okoz szövődményeket. A Coxsackie-vírus szövődményes esetben, agyhártyagyulladást, agyvelőgyulladást, szívet érintő gyulladásokat vagy bronchitis-t okozhat.