Nyaki nyirokcsomó gyulladás (lymphadenitis colli) gyermekeknél

 

A nyaki nyirokcsomó gyulladás oka:

A száj, valamint a felső légutak gyulladásos betegségeit szinte törvényszerűen követi a nyaki nyirokcsomó duzzanat. A nyaki nyirokcsomó gyulladás, más teljes testre terjedő fertőzések részjelensége is lehet. (pl. rubeola)
 

Leggyakrabban az áll alatti, az állkapocs szögletekben és a fejbiccentő izom mellett találgató nyirokcsomó duzzad be. A nyirokcsomó gyulladás jellege a kórokozótól függ. A kisebb nyirokcsomó gyulladások (reaktív nyirokcsomók) általában a felső légúti betegség gyógyulása után elmúlnak.
 
A felső légúti infekció gyógyulása után is fennmaradó, összekapaszkodott, tapintásra fájdalmas, nagyméretű nyaki nyirokcsomó duzzanat bakteriális eredetű fertőzésre utal.
 
 
A nyirokcsomó gyulladás feletti bőr feszessé válhat, sőt pirosan elszíneződhet. A nyak mozgása fájdalmas, a gyermek nem mozgatja a fejét, teljes törzsből fordul ha oldalra akar nézni. A fájdalom miatt védekezésképp, a nyaki izmok megmerevedhetnek és kialakulhat a “ferde nyak” (torticollis).
 
Ha a nyirokcsomó gyulladás kórokozója gennykeltő baktérium, akár tályog is kialakulhat.
 

A nyirokcsomó gyulladás tünetei, teendők nyaki nyirokcsomó gyulladás esetén:

 

Lázcsillapítás, gyógyszer, hűtőfürdő, borogatás

Lázcsillapítás Sok gyermekbetegséghez kapcsolódóan jelenik meg tünetként a láz. A láztól nem kell megijedni, mert a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egyik védekező reakciója a fertőzésekkel szemben. Sok hasznos tulajdonsága mellett azért megterheli a szervezetet, így csillapítani kell. Mikor és mivel?
A lázcsillapításról itt olvashatsz !

Felső légúti, száj, vagy fogászati gyulladásos betegségek kapcsán megjelenő több apró nyirokcsomó megjelenésekor nincs vele különösebb teendő, a betegség lezajlása után szépen lassan visszafejlődnek a csomók.
 
Ha nagyméretű fájdalmas csomó jelenik meg a nyakon, esetleg a környékén a bőr duzzadt és piros, érintésre és a nyak mozgatására fájdalmas, akkor mindenképp lássa háziorvos a gyermeket.
 
Mivel a betegség egy fertőzéses eredetű gyulladás, természetesen a szokásos láz, és az általános tünetek megjelenhetnek. Az sem ritka hogy még a felső légúti hurut zajlása közben kialakul a nagyméretű nyirokcsomó gyulladás.

 

A nyaki nyirokcsomó gyulladás rendkívül fájdalmas is lehet, csillapítsuk fájdalomcsillapító adásával.

Ha a gyermek általános állapota kielégítő, szépen iszik, a láza és fájdalma csillapítható, és már rendelési időn túl vagyunk, akkor ráérünk másnap jelentkezni a háziorvosnál.

Ha nem iszik, nem eszik a gyermek, magas láza van amit nem tudunk csillapítani, elesett, vagy kezd kényszertartásos lenni a nyak (torticollis), vagy bármi riasztó tünetet tapasztalunk, akkor a területileg illetékes gyermekgyógyászati ambulanciára menjünk azonnal.
 

Spartoo
Amellett, hogy tökéles támaszt biztosít, kényelmes viselet, amelyet akár egész nap lehet hordani mezítláb vagy cipőben!

 

Nyaki nyirokcsomó gyulladás kezelése

Nagy méretű nyirokcsomó gyulladás esetén a háziorvos jó eséllyel beutal minket a területileg illetékes kórház belgyógyászatára vagy fül-orr-gégészetére.
 
Ha a vérvétel eredménye bakteriális eredetet igazol, a szakorvos a nyirokcsomó gyulladás mértékétől függően kórházi kezelést javasolhat vénás antibiotikum terápiával. A folyamat beolvadása érdekében párakötést alkalmaznak. Emellett természetesen a tüneti terápia keretében, láz és fájdalomcsillapítás stb. történik.
 
Ha gennyes nyirokcsomó gyulladásról van szó, és képalkotó vizsgálat (pl nyaki ultrahang, CT) alátámasztja a tályog kialakulását, sebészi feltárás szükséges. Ez egy kis beavatkozás, melynek során egy kis bemetszéssel (incisio) és drén behelyezésével segítik a genny kiürülését a tályogból.