Seborrhea (seborrheás dermatitisz)

A seborrhea egy bőr felszínét érintő, gyulladással és hámlással járó betegség. Nem csak gyermekkorban fordul elő, minden korosztályra jellemző a seborrheás bőrgyulladás betegség előfordulása. A hámló gyulladt bőr miatt a köznyelv az ekcéma betegségek körébe sorolja.

A seborrhea oka:

A seborrhea oka a fokozott faggyúmirigy működés. A túl sok faggyú pangása okoz a bőrön gyulladást.

A seborrhea tünetei:

A seborrhea tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Enyhe megjelenési formája a csecsemőkorra jellemző koszmó, vagy a felnőttkorban a lakosság kb. 20%-ra jellemző korpásodás.

A seborrhea főleg a faggyúmirigyekben gazdag területeken jelentkezik.

A hajas fejbőrön és a szemöldökön zsíros, pikkelyesen hámló felrakódás formájában fordul elő (koszmó, seborrhoea capitis). Az arcon, a zsírosan fénylő bőrön piros, pikkelyekkel fedett hámló foltok jelentkezhetnek.  A homlokvonal, az orr melletti árkokban és a fül mögötti területen is jellemző a megjelenése. Nem ritka a hallójárat gyulladása sem a seborrhea miatt.
 


 
A testen néhány cm nagyságú vörös plakkok jelentkezhetnek pikkelyes felszínnel, melyek összefolyva karéjos szélű nagyobb összefüggő gyulladt területeket eredményezhetnek a kicsiknél.

Csecsemőknél a megjelenése változatos, néha a fenéktájról indul ki, felterjedhet a hasra, hátra és a combokra is.

A pikkelyek alatt lobos, berepedezett vérzékeny bőrfelület található. A bőr gyulladása a gyermek általános állapotára is rányomja bélyegét, a baba síróssá, nyűgőssé válik, gyarapodása lassul vagy megáll.

Nagyobb gyermekeknél a seborrhea elősegíti a serdülőkorban megjelenő pattanások (akné) kialakulását.

A seborrhea dermatitis igen súlyos formája: Leiner kór

Leiner kórban a seborrhea az egész testre kiterjed, a gyermeknek hasmenése van és a súlya csökken, vérszegénnyé válik. Az általános állapot romlása és a kiterjedt bőrfolyamat miatt, sorvadás és sepsis is kialakulhat.

A Leiner kór napjainkban már nagyon ritka, hátterében feltehetőleg hiányállapot vagy immunológiai folyamat állhat.

A seborrhea kezelése:

A seborrheás csecsemő fürdetésére mindenképpen semleges hidrofil (Ung. hydrophilicum non ionicum) fürdető javasolt, mely gyógyszertárban kapható. A hajas fejbőrön található felrakódást koszmó elleni samponnal és szaliciles krémmel távolíthatjuk el. Érdemes a baba haját puha hajkefével mosni, ami kíméletesen távolítja el a felpuhult pikkelyeket.

A baba bőrére általában enyhe bőrnyugtató, fertőtlenítő, esetleg szteroid tartalmú krémet ír fel az orvos.