Sérv kizáródás, kizárt sérv gyermekkorban

 
Sérv kizáródás akkor alakul ki, mikor a sérvkapu beszűkülése leszorítja a sérvtartalmat, így az vissza nem helyezhetővé válik. Orvosi neve: hernia incarcerata.
 
Az erek leszorítása miatt a sérvtartalom vérellátása romlik, vagy megszűnik, így a szövetek elhalnak.
 
A kizáródás a sérvek legsúlyosabb szövődménye, hisz a szövetelhalás miatt szeptikus állapot, hasi sérvek esetén bélelzáródás és másodlagos hashártyagyulladás alakulhat ki, ami az akut hasi katasztrófák körébe tartozó életveszélyes állapotot eredményezhet.

A sérv kizáródás tünetei:

A kizárt sérv duzzadt, és feszes. A gyermek hirtelen jelentkező fájdalomról számol be, mely tartóssá válik.
 
A bél leszorulása miatt, kialakulnak az ileus tünetei: megszűnik a széklet, a szelek nem távoznak, hányás és nagyfokú nyugtalanság jelentkezhet.
 
Gyors kezelés hiányában az állapot gyorsan romlik és shock alakul ki.
 
Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk gyermeksebészhez napszaktól függetlenül ! Az orvosi ellátás nem várhat másnapig!
 

A sérv kizáródás diagnózisa:

A tünetek és a sebészeti vizsgálat egyértelműen meg tudja állapítani a diagnózist, további képalkotó vizsgálatok csak ritkán szükségesek.
 

A sérv kizáródás kezelése:

Amennyiben a sérv kézzel nem visszahelyezhető, azonnal műtéti beavatkozás történik.
 
A kizáródást követő 6 órán belül megkísérelhető a visszahelyezés, ám hat órán túl, vagy sikertelen repositio esetén műtétre van szükség.
 

Nem elég jó otthon a wifi? A ház bizonyos pontjain már rá sem tudsz kapcsolódni?  Ez többé nem jelenthet gondot, ha ezt a Wifi jelerősítő repeater-t használod!
A vákuumos pórustisztító segítségével végre könnyedén megszabadulhatsz a tág pórusoktól és mitesszerektől. Ints búcsút kozmetikusodnak, hiszen a kezelést otthonodban is elvégezheted egyszerűen és kényelmesen.

 
A műtéti beavatkozás során az orvos az állapottól függő beavatkozást végzi, a sérvtartalmat visszahelyezi a hasüregbe, a hasfalat megerősíti az új sérv kialakulásának megelőzése miatt.
 
Szövetelhalás esetén az elhalt részek műtéti eltávolítása, és gyulladáscsökkentő antibiotikus terápia szükséges. A termelődött váladékok eltávolítása érdekében drain behelyezése történhet.
 
Kizárt sérvek esetén mindig több napos kórházi kezelésre van szükség.