Staphylococcus bőrfertőzés gyermekkorban

Pemphigoid neonatorum

 
Bakteriális bőrfertőzés, mely főleg újszülöttek és fiatal csecsemők körében fordul elő. Okozója a staphylococcus aureus nevű baktérium, mely a gennykeltők családjába tartozik.

Pemphigoid neonatorum tünetei:

A nedvességnek kitett területeken, a nemi szervek, az alhas és a combok bőrén, zavaros folyadékkal telt, petyhüdt hólyagok keletkeznek, melyek gyorsan megnyílnak, és a helyükön vörös, gyulladt hámfosztott terület marad vissza. Gyorsan terjed akár az egész testre, nagyon fertőző.

Pemphigoid neonatorum kezelése:

A hólyagokat alkoholos vattával kell letörölni, majd a hámfosztott területeket fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő krémekkel kezelik. Belső antibiotikus terápiára is szükség lehet.
 
Régebben a betegség az újszülött és csecsemőosztályokon okozott járványokat, ma már ritka.
 


 

Lyell szindróma

Az egész bőrre kiterjedő, hólyagképződéssel és a hám elhagyásával járó ritka betegség.
 
A Lyell betegség okozója a 71-es típusú Staphylococcus aureus baktérium által termelt toxin.

Lyell szindróma tünetei:

Morbilliform, vagy scarlatiform jellegű bőrtünetekkel kezdődik, majd a kiütések összefolynak és felszínükön hólyagok képződnek. A hólyagmentes területeken a bőr letörölhető, a bőr érintésre könnyen leválik, olyan mintha leforrázták volna. A beteg hám erősen nedvező és fájdalmas. Láz és általános tünetek kísérik.
 
A toxinokon kívül feltehetőleg egyes gyógyszerek is segítik a Lyell betegség kialakulását, (pl. amidazophen, phenybutazon, cefalosporin, semicillin, penicillin, fenolftalein, Chlorocid stb…), valószínűleg a fertőzés és a gyógyszer együtt okozza a tüneteket.

Lyell szindróma kezelése:

Nagy dózisú steroid kezelést alkalmaznak, és az égési sérültekhez hasonlóan látják el a betegeket.
 
Nagyon fontos a fertőzések és a sepsis kialakulásának megelőzése, valamint a só, víz és elektrolit háztartás egyensúlyban tartása, fehérjepótlás.
 
A kórokozó ellen antibiotikum terápia szükséges.
 
A betegség prognózisa rossz, sokszor kíséri szövődményként szeptikus állapot, pneumonia, veseelégtelenség.
 
Sikeres gyógyulás esetén heg nélkül gyógyulnak a bőrtünetek.
 

További gennyes bőrfertőzések (külön cikkekben):