Foltok a bőrön, fokozott pigmenttermelés miatt

A bőr festékanyagát a bőrben található melanocyta sejtek termelik. A bőr színét nem a festéktermelő sejtek száma, hanem az aktivitásuk határozza meg. Ha a bőr egyes területén fokozott a pigment termelés, foltok jelennek meg a bőrön.
 
A foltok kialakulásának oka nem ismert, szerepet játszanak benne a bőrtípus, az öröklött hajlam, a napfény ultraviola sugárzása, valamint hormonhatások. Egyes betegségek (hormonális vagy anyagcsere betegségek) is hajlamosíthatnak pigmentfoltok kialakulására. Helyi bőrgyulladások után (impetigo, herpesz, psoriasis) is kialakulhatnak átmeneti pigmentfoltok.
 
Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb gyermekkori bőrfoltokat okozó pigment rendellenességeket:

Szeplő (ephelis)

Általában világos bőrű, világos vagy vörös hajú gyermekeken gyakori. A szeplő kialakulására hajlamos területek az arc, hát, mell és váll, valamint a karok. Tipikusan a napfénynek kitett területeken gyakori a szeplő megjelenése. A szeplők már három éves kor környékén megjelennek, télen halványabbak, tavasszal a napfény hatására bebarnulnak. Az esetek nagy részében a harmincas évekre megszűnik a szeplő.  A szeplők nem emelkednek ki a bőr felszínéből, és jellemzően szimmetrikusan helyezkednek el és fél centinél nem nagyobbak. Kezelést nem igényel, teljesen jóindulatú pigmentzavar.
 


 

Májfolt (chloasma)

A májfolt gyermekkorban ritka, inkább csak főleg serdülőkor környékén a hormonális változások miatt fordulhat elő, vagy hormonbetegségekhez, anyagcsere betegségekhez, gyógyszerszedéshez vagy kozmetikai szerekhez használatához társulva. Leginkább az arc napfénynek kitett területein, az orrnyergen, száj körül, homlokon és az orcákon jelenik meg.  A foltok nagyobbak a szeplőnél, kezdetben halványbarnák, majd egyre sötétebbé vállnak. Nem kifejezett gyermekbetegség, leginkább terhesség alatt, illetve negyven éves kor fölött gyakori. Kezelést nem igényel, teljesen jóindulatú pigmentzavar, ám esztétikai okokból halványító krémek használhatók, melyek csökkentik a pigmenttermelést.
 

Kis festékes anyajegy (festékes lencse, lentigo)

A melanocyta sejtek körülírt felszaporodása okozza. Már születéskor látható kis méretű ovális vagy kerek barna folt, mely a bőrből nem emelkedik ki. Teljesen ártalmatlan, kezelést nem igényel és rosszindulatú elfajulásra nem hajlamos.
 

Inkontinentia pigmenti

X kromoszómához kötött öröklődő genetikai betegség,  így csak lánygyermekek betegszenek meg tőle. A bőrtünetek, már újszülött korban láthatók, és később haj, köröm, fog és idegrendszeri elváltozások is kísérhetik. Először egyes testtájakon gyulladások, pattanások jelennek meg (hajas fejbőr, has és ujjak) melyek hetek alatt elmúlnak. Ezek után nagyobb gyulladások, furunkulus – ok és szemölcsös elváltozások jelenhetnek meg a bőrön, melyek hegesen és barnás foltot hagyva gyógyulnak. A kialakult bőrfoltok furcsa, vonalas maradandó mintát képeznek, márványos külsőt kölcsönözve a bőrnek.

A pigmentfoltok megelőzése:

A sok tényező közül, mely a pigmentfoltok kialakulását segíti, a napfény UV sugárzása a legjelentősebb. A megelőzés legfontosabb eleme, a túl sok napfény kerülése. A magas UV sugárzású időszakokban ne tegyük ki a gyermek bőrét napsugárzásnak, és 18 éves kor előtt nem javasolt a szolárium. Használjunk magas fényvédő faktorú krémeket a bőr védelmére.