Vitiligo gyermekkorban

A vitiligo, egy pigmenthiánnyal járó bőrbetegség, mely a bőr pigmenthiányos foltosodásával jár.

A vitiligo oka:

Pontos kiváltó oka nem ismert, a vitiligo kialakulásában genetikai tényezők, autoimmun folyamatok és környezeti hatások egyaránt szerepet játszhatnak. A betegség lényege, hogy a bőr festékanyagát termelő sejtek működése zavart szenved, vagy a melanocyták a bőr egyes területein teljesen elpusztulnak, aminek következtében megjelennek a betegségre jellemző fehér foltok a bőrön. A vitiligo megjelenésében családi halmozódás figyelhető meg és bár a vitiligós betegek nagy része teljesen egészséges, gyakran kísérik társbetegségek, pl. vérszegénység, cukorbetegség, vagy egyes hormon betegségek. Megfigyelték, hogy nagy lelki teher, vagy lelki trauma is kiválthatja a betegséget.
 

100%-os Bio és Hagyományos Méhpempő

 

A vitiligo tünetei:

A pigmenthiányos foltok a test bármely területén megjelenhetnek, néha állandó méretűek maradnak, máskor lassú növekedést mutatnak. A környezeti, vagy mechanikai hatásoknak leginkább kitett területeken gyakoribb( pl. arcon, szem körül, kézen térden, nemi szervek környékén stb… ). A megjelenő folt, teljesen festéktelen, fehér, és gyakran sötétebb, pigmentáltabb gyűrű szegélyezi. Gyors terjedés esetén nagy kiterjedésű fehér foltokat képez a bőrön. A foltok területén a haj és a szőrzet is pigmenthiányos.
 
A feltűnő helyeken (pl. arcon) elhelyezkedő foltok miatt a betegségben szenvedők mindennapjait rendkívül megnehezítheti a betegség, mert a másság, és az esetleges fertőző betegségtől való félelem az őket körülvevő emberek részéről, rányomja a bélyegét az emberi kapcsolatokra. Nők, gyerekek és serdülők esetén ez különösen nagy lelki terhet ró a vitiligo betegségben szenvedőre.

A vitiligo kezelése:

Az orvostudomány mai állása szerint, gyógyíthatatlan betegség, ám a tünetek csökkenthetők.
 
Hiba lenne a vitiligo-t egyszerű kozmetikai, vagy esztétikai hibaként kezelni, hisz nagy lelki terhet ró a betegre, valamint a pigmenthiányos foltok nagyon érzékenyek a nap uv sugárzására, így a betegek nagyon könnyen leégnek, és fokozottan hajlamosak a melanoma kialakulására.
 
A vitiligo-ban szenvedő beteg kezelése bőrgyógyász orvosi feladat. A kezelés során a fehér és a bőrszínű foltok közötti különbség csökkentése, valamint a szövődmények megelőzése a legfontosabb feladat.
 
A betegség kezdetén néha jó hatásúak a szteroid tartalmú krémek, és vitaminok melyek megfordíthatják a folyamatot és a kisebb fehér foltok vissza pigmentálódhatnak, főleg ha fényterápiával kombinálják.
 
Nagyon fontos a magas fényvédőfaktorú krémmel való kezelés a leégés és a melanoma kialakulásának megelőzése miatt.
 
Bőrszínű kozmetikai krémek használatával elfedhetők a foltok így megkönnyítve a hétköznapokat.