Nagyon fontos az antibiotikumok célzott, orvosi előírásoknak megfelelő használata, mert nem megfelelő alkalmazás esetén a kórokozók rezisztenciája alakulhat ki az antibiotikummal szemben – hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.
 
Oroszi Beatrix elmondta, elősegíti a rezisztencia kialakulását az is, hogy nemcsak az egészségügyben, hanem a mezőgazdaságban, az állattenyésztés során is használnak antibiotikumot gyógyításra, fertőzések megelőzésére, vagy akár a gyorsabb hizlalásra is.
 

Használd az Elasztikus térd- és bokatámaszt és nyerd vissza a fájdalommentes mozgás szabadságát!

 
Ezek az antibiotikum maradványok később fellelhetők a vizekben és bekerülhetnek a szervezetbe az élelmiszereken, húson, tejen, tojáson keresztül is.
 
A rezisztencia túlzott, vagy nem megfelelő dózisú antibiotikum használat során is kialakulhat – mutatott rá. Az őszi-téli tipikus betegségeket, mint a nátha és az influenza, vírusok okozzák, az antibiotikum ezek ellen nem hat, így fölösleges bevenni.
 
Elmondta azt is, hogy az ellenálló baktériumok és a szuperbaktériumok egészséges szervezetet nem betegítenek meg általában, jobban fenyegetik a legyengült, krónikus betegségben szenvedőket.
(MTI)
 
Cikkünk az antibiotikumokról:
 

Antibiotikum hatása és mellékhatása