a praktikus intelligencia fejlesztése elengedhetetlen a sikeressé váláshoz

Az idén több mint 53 ezer általános iskolás diák írta meg a középiskolai írásbeli felvételit, és ők már a szóbeli felvételire készülnek. A jó színvonalú és a gyermekek számára is megfelelő iskolában való továbbtanulás a jövő és a majdani felnőtt élet sikerességének egyik kulcsa. Sok szülő és pedagógus keresi a választ és a megoldást arra a kihívásra, hogy a felnövekvő generációk miként tudnak majd legjobban helytállni és a kor követelményeinek széles körű tudásukkal megfelelni. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt éppen ez a törekvés hívta életre hat évvel ezelőtt.
 
2016-ban több mint 53 ezer diák írta meg a középiskolai felvételit matematikából és magyarból. Ők jellemzően tíz, tizenkét és tizennégy éves gyerekek, akik pár éven belül átfogó pénzügyi döntési helyzetekkel fognak találkozni, 4-8 éven belül pedig már anyagilag önállósuló pályakezdőkké, vagy egyetemistákká válnak, így nagyon fontos, hogy a lexikális tudás mellett gyakorlatban hasznosítható ismeretekkel is gazdagodjanak diákéveik során.
 
„Az élet széles spektrumú kihívásaiban sokkal ügyesebbek lesznek azok a gyerekek, akik nem csak a verbális, elméleti típusú, hanem a praktikus intelligenciájukat is fejlesztik. A gyakorlati tapasztalatot ugyanis a tanulás során sokkal jobban magukba szívják a gyerekek, mint a lexikális tudást, ezért minden olyan oktatási forma, ami élményszerűségre épít, kiválóan hasznosítható a számukra. A gyerekek akkor tudnak kellő önbizalmat, sikerélményt, reális énképet gyűjteni fejlődésük során, ha közvetlen interakcióba kerülnek az életben is előforduló, váratlan feladathelyzetekkel, és kreativitással, praktikus gondolkodással egyre inkább feltalálják magukat ezekben.” – mondta Dr. Horváth Györgyi, gyermekekkel foglalkozó klinikai szakpszichológus.
 


 
„A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek már egészen fiatal korukban megismerkedjenek a pénzügyi alapfogalmakkal, és játékos formában megtanulják, hogyan hozzanak felelős pénzügyi döntéseket. Erre azért van szükség, mert ma már az életben hasznosítható gyakorlati tudás elengedhetetlenül fontos az anyagi sikerességhez és a biztonságos élet megteremtéséhez is, így kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a vetélkedő által segítsük a jövő felnőttjeinek gazdasági és pénzügyi edukációját. A program kidolgozásában a K&H-nál meglévő szaktudást ötvözzük pedagógia szempontokkal, annak érdekében, hogy valóban hasznos és hatékony lehessen e tudás megszerzésére irányuló küldetésünk.” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.
 
A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője felelős piaci szereplőként úgy véli, hogy a jövő generációinak tudatos pénzügyi nevelését célszerű minél korábban elkezdeni, ezért immáron hatodik éve rendezi meg a vetélkedőt az általános iskolás (1-8. osztályos) diákoknak.
 
A Nemzeti Alaptanterv (NAT) ugyan biztosítja a lehetőséget a pénzügyi és gazdasági ismeretek oktatására, de ezt még egyelőre csak az órakeret szabadon felhasználható 10 százalékában, választható tárgyként.
 
A piacon jelenlévő pénzintézeteknél, így a K&H Banknál meglévő szakirányú ismeret átadása kézenfekvő lehetőség arra, hogy tudásbeli hozzáadott értékhez juttassa a mai általános iskolásokat.
 
A K&H Vigyázz! Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő egy egész tanévet átívelő pénzügyi oktatási program, amely 6 éve működik, és évről évre segíti az általános iskolások pénzügyi edukációját. Tavaly már 272 település 435 iskolájából 1 667 csapat jelentkezett a versenyre, és küldte el az első forduló feladatainak megoldását, vagyis több mint 6 800 kisdiák mérte össze pénzügyi tudását országszerte a vetélkedőn.