A légzőrendszer feladata a gázcsere biztosítása

A légzőrendszer felépítése

  • Felső légutak (orr és melléküregei, száj és garat, gége)
  • Alsó légutak (légcső(trachea), tüdők (pulmo), hörgők (bronchusok))

A légcső 2 főhörgőre oszlik, melyek a tüdőkapukon (hilusokon) lépnek be a jobb és bal tüdőbe. A főhörgők hörgőfát alkotnak, ennek részei a hörgőcskék (bronchiolusok) , melyből alveoláris járat nyílik. Az alveoláros járat falában vannak a léghólyagocskák (alveolusok).

A légzőrendszer funkciója: A sejtek oxigénnel való ellátása és a szén-dioxid eltávolítása.

A felső légút átereszti a levegőt az alsó légutakba, tisztítja és nedvesíti, majd a gázcsere a léghólyagocskák falát alkotó hártyán keresztül, a tüdő hajszálérhálózatával történik. A tüdők a szén-dioxid átalakításával  a sav-bázis egyensúly fenntartásában is szerepet játszanak.

A léghólyagocskák száma  száma és mérete kb. 8 éves korig növekszik.
5 éves korig a légutak átmérője jóval kisebb, mint a felnőtteké ezért gyakrabban alakul ki nehéz légzéssel, légúti szűkülettel járó (obstruktív) légzészavar.

 

A légzőrendszer  párásítja, szűri, a levegőt ami a testbe jut a légutakon keresztül. A szaglás révén az egyik érzékszerv helye is, és részt vesz a fertőzések elleni védelemben is.
 

Saját védekező reflexekkel rendelkezik, mindkettő célja hogy a légutakba került vagy termelődött anyagot eltávolítsa a légutakból.
  • tüsszentés: Az orrüreget és/vagy a garatot ingerlő anyagok hatására erőteljes belégzést követően zárt száj mellett robbanásszerű kilégzés
  • köhögés:  A légutak középső és alsó részében levő izgató anyagot távolítja el az erőteljes belégzést követően zárt hangrés mellett történő erőteljes kilégzéssel