A csecsemő és gyermek értelmi és mozgásfejlődése

Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni a csecsemő és gyermek értelmi és mozgásfejlődése fontosabb állomásait, mit és mikor kezd el a kis jövevény. Természetesen vannak lustább és gyorsabb gyermekek, az adottságoktól, a környezeti ingerektől és a testi fejlődéstől is függ a mozgás és értelmi fejlődés. Az adatok a nagy átlagot tükrözik, nem kell kétségbe esni ha ettől eltér a fejlődés. A megítélésben a védőnő és a gyermekorvos tud segíteni.

 

Újszülött értelmi és mozgásfejlődése

Nagy, rendezetlen és hirtelen mozdulatok jellemzik, reflexekkel kiváltható szimmetrikus mozgások.
20-30 cm-ről lát élesen, ízlelése, hallása, szaglása jó. Ingerekre arcmimikával, sírással és az egész test mozgásával válaszol

Az első hónap értelmi és mozgásfejlődése

Hasra fektetve fejét emeli, oldalra fordítja. Szemével rövid ideig tárgyakra, fényre fókuszál, kedveli az emberi arcot. Arckifejezése árulkodik az érzelmeiről, torokhangokat hallat.

1-2 hónap értelmi és mozgásfejlődése

Hason fekve, fejét megemeli és rövid ideig megtartja, tárgyakat megérinti, de megfogni nem tudja, már 1 m távolságból észrevesz nagyobb tárgyakat, ha mozognak szemével követi őket, figyel a beszélőre, hangokat követ. Mosolyog, magánhangzókra hasonlító hangokat ad ki.

3. hónap értelmi és mozgásfejlődése

Mozgása rendezettebb, és akaratlagos. Kezét nézegeti, több méter távolságból felfedez tárgyakat és szemével követi őket. Gőgicsél, sírása egyre kifejezőbb (modulált sírás).

4. hónap értelmi és mozgásfejlődése

Hason fekve fejét hosszasan egyenesen megtartja, felemelve testét egyenesen megtartja. Oldalra fordul. Kezével játszik, kanál érintésére a száját nyitja.  Az ízeket meg tudja különböztetni, ellát a szoba túlfeléig, fejével követi a tárgyakat. Öltözéskor együttműködik. Kedvenc zenéit felismeri, figyeli. Anyát, apát megismeri, örül ha meglátja őket. Hangosan nevet, hangjával játszik.

5. hónap értelmi és mozgásfejlődése

Hasra fordul, kezével támaszkodva mellkasát függőleges helyzetbe emelve nézeget, hátán fekve lábával löki magát, így körbe forog az ágyában. Célbiztosan nyúl, fog. Játékát el tudja dobni, majd visszakéri. Etetéskor a kanál láttán nyitja a száját, iváskor a pohárra teszi a kezét. Nevére figyel, a tiszta magánhangzókat már néhány mássalhangzóval keverve gőgicsél, ha beszélünk hozzá “válaszol”.

6. hónap értelmi és mozgásfejlődése

Felülve, kezével támaszkodva vagy megtámasztva biztosan ül, kúszni kezd. Fürdéskor pancsol. A tárgyakat már hüvelykujját és másik 4 ujját használva fogja, egy tárgyal manipulál. Gagyog (magánhangzókat kapcsol mássalhangzókkal)

7. hónap értelmi és mozgásfejlődése

Hasra- és visszafordul, majd ezt kombinálva gurul, így nagy távolságokra is eljut. Két kézzel játszik, a játékot az egyikből a másikba átveszi, idegeneket megkülönbözteti. Poharát iváskor fogja és dönti, öltözéskor segít. Egyszótagos szavakat ismétel : ba-ba-ba, ma-ma-ma…