Folyadékszükséglet kalkulátor


 
A gyermekek napi folyadékszükséglete sok tényezőtől függ. A lázas, hányó vagy hasmenéses gyermek folyadékigénye megnő, minél több úton veszíti a folyadékot, annál többet kell pótolni.
 
A fenti folyadékszükséglet kalkulátorral, egy egészséges gyermek napi folyadékigénye számolható ki a testsúly függvényében.
 
A kórházakban ugyanezt a képletet használjuk a folyadékigény kiszámításához gyermekek esetén.
 
A kapott eredmények csak iránymutatásra alkalmasak, hisz ezek szakmailag elfogadott átlagértékek melyek a népesség nagy százalékára igazak, de ettől egyénileg valamelyest eltérhetnek a személyes folyadékfogyasztási szokások és szükségletek.
 
Vannak jól és rosszul fogyasztó gyermekek, attól hogy a 10 kilós sarj pl. a kiszámolt egy liter helyett csak 900 ml folyadékot fogyaszt rendszeresen, nem lesz beteg, de ha valamilyen akut dolog miatt (torokfájás, hányinger stb…) csak a szükséges mennyiségnek a felét sikerült megitatni/megetetni vele ,akkor már gondolni kell arra, hogy kiszáradásba torkollik az állapot.
 
A kiszáradás tüneteiről, és a teendőkről szóló cikkünket itt találod !
 
A folyadékbevitel alatt nem csak a megivott folyadékot kell érteni, hisz pl. a levesnek, anyatejnek, tápszernek, folyékony vagy pépes ételeknek is magas a víztartalma így az is bátran beszámítható a napi folyadékbevitelbe.