Mikor menjünk orvosi ügyeletre

 
Mikor beteg a gyermek  és megjelennek az első tünetek, teljesen érthető okokból a szülő aggódni kezd. Aggódása és az egészségügyi ismeretek hiánya sokszor olyan tettekre sarkalhatja ami az adott pillanatban nem mindig a gyermek javát szolgálja. Egyik gyakori viselkedési mód, hogy a gyermeket ügyeleti időben már az első banális tünet megjelenésekor autóba teszik, és rohannak vele a legközelebbi kórház sürgősségi ügyeletére “hogy baj ne legyen”.
 
Vannak olyan riasztó tünetek melyekkel tényleg azonnal kórházba kell menni , ám a tünetek jelentős része a helyi orvosi ügyelet által is kezelhető, más része pedig nem is igényel azonnali orvosi ellátást, elég lenne másnap vagy harmadnap a háziorvoshoz menni.
 
Ha  orvoshoz szaladunk  az első tünet megjelenésekor, a betegség valószínűleg még a bevezető fázisban tart és nem fejlődtek ki a rá jellemző specifikus tünetek. Egy általános tünetekkel bíró gyermek diagnosztizálása nem könnyű feladat, hisz még nem tapasztalható semmi betegségre jellemző eltérés. (Lásd a Betegség szakaszai és a kórlefolyás cikkünket)  Ennek az eredménye az lesz, hogy az orvos valószínűleg tüneti terápiát, otthoni megfigyelést és kontrollt rendel el másnap vagy harmadnap a háziorvosnál.  
 
A háziorvos ha azt tapasztalja hogy kifejlődtek a tünetek és végre fel tudja állítani a végleges diagnózist, terápiát rendel el, aminek lejárta előtt ismét kontrollra hívja a beteget állapotellenőrzés miatt.  
 
Ezzel a példatörténettel csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy azzal hogy ügyeleti időben azonnal szaladunk az orvoshoz, bár a segíteni akarás vezérel minket, nem mindig teszünk jót, hisz a nyűgös, sok esetben lázas gyermeket, akinek egyetlen vágya hogy otthon pihenjen, kitesszük egy akár több órás várakozásnak (éjjel !) egy sürgősségi ügyeleten, ahol a többi betegtől könnyen felülfertőződhet egy másik kórokozóval, és mindezt sokszor feleslegesen, mert az orvos a vizsgálat után ugyanazt fogja javasolni amit magunk is megtehettünk volna: csillapítsuk a lázát és másnap jelentkezzünk a háziorvosnál.