A szoptatás és az anyatej jelentősége újszülött és csecsemőkorban

Az újszülött számára a legideálisabb táplálék az anyatej. A szoptatás nem csak a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyag és folyadék szükségletét fedezi az első 4-6 hónapban, de optimális összetétele, vitamin és ellenanyag tartalma  révén védi az újszülött egészségét. Szoptatással az újszülött táplálása egyszerű és biztonságos, mindig “kéznél van” az étel, az anyatej hőmérséklete megfelelő, csíratartalma elhanyagolható. Erős érzelmi kötődés alakul ki a szoptatás során az anya és gyermeke között, ami az értelmi és érzelmi fejlődés szempontjából sem elhanyagolható. Az anyatejjel táplált gyermekek között kisebb számban alakulnak ki később bizonyos betegségek, ritkábbak a légúti és emésztő rendszeri betegségek, kevesebb a cukorbetegség, magas vérnyomás és elhízás. A szoptatás az anyát is védi. A gyermeküket szoptató anyák körében később kisebb számban fordul elő például csontritkulás és emlőrák.

Az anyatej

Az anyatej minden olyan táplálékot tartalmaz, amire az újszülöttnek szüksége van.  A tápanyagok összetétele lehetővé teszi a könnyű emésztést, biológiailag értékes fehérjéket tartalmaz melyek között nincs testidegen fehérje, így szakemberek szerint az anyatejjel táplált csecsemők között később ritkábban alakulnak ki allergiás kórképek. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz melyek könnyebben szívódnak fel. Szénhidráttartalmának mintegy felét galactose teszi ki, ami az idegrendszer fejlődéséhez szükséges. Értékes vitaminokat és immunanyagokat is tartalmaz. Az anyatej összetétele nem állandó, a gyermek fejlődésével szinkronban változik az összetétele, így a szoptatás biztosítani tudja a fejlődés különböző szakaszaiban szükséges tápanyagokat.

A valódi tejelválasztás hormonális hatásra indul meg a szülés után. Először sárgás folyadék, ún. colostrum vagy előtej termelődik, ami igen értékes az újszülöttnek mert vas, fehérje, zsír és immunanyag tartalma nagyobb mint az érett anyatejnek.

Az érett anyatej kb. a szülés utáni 10. napon jelenik meg. Az anyatej mennyisége az első napokban kevesebb, de az újszülött igényei is kisebbek még. A tejelválasztásért két hormon felelős, a prolactin nevű hormon felelős a tejelválasztásért, az oxytocin pedig a termelődött tej tejtároló üregekbe préselését szabályozza. Ha a mell kiürül, fokozódik a prolactin termelés, ami miatt nő a tejelválasztás. Ebből látható hogy a megfelelő tejtermeléshez a mellett ki kell üríteni a szoptatás vagy fejés során.

A szoptatás

A szoptatás egyes anyáknak és gyermeküknek könnyen megy, mások segítségre és bátorításra szorulnak.

Mielőbb kezdjünk szoptatni, ha lehetséges a szülés utáni első órákban érdemes az újszülöttet mellre tenni, mert a szopási reflex ekkor a legerősebb. Az első hat hétben érdemes éhségsírás esetén szoptatni mert ez elősegíti hogy a baba szükségleteinek megfelelően alakuljon ki a tejelválasztás. Minden szopáskor mindkét mellből szopjon az újszülött, később át lehet térni a váltott melles szoptatásra.

A szoptatás addig tartson míg a gyermek abba nem hagyja a szopást. Gyermektől függően 10-20 perc szopás után elengedi a mellbimbót ez jelzi a szoptatás végét. Az első hetekben igény szerint szoptassunk, vagy 3 óránként. Igény szerinti szoptatás esetén a csecsemő magától áttér 1-2 héten belül a napi 7-8 alkalomra. 2 óránál sűrűbben nem ajánlott szoptatni.