Védőoltások gyermekeknek 2017-ben (kötelező és választható védőoltások)

 
A védőoltások célja a szervezet védelmének biztosítása a kórokozók támadásával szemben.
 

A védőoltások szerepe gyermekkorban a fertőző betegségek leküzdésében

 
A fertőző megbetegedések során, a szervezetünk sejtes és ellenanyag-közvetített immunitást alakít ki. A falósejtek bekebelezik a kórokozókat és megölik azokat.  A kórokozó antigénjét felismerő fehérvérsejtek elszaporodnak és ellenanyagot termelnek. Az ellenanyagok megkötik, feloldják, a fehérvérsejtek pedig ölik vagy felfalják a kórokozókat és a károsodott vírushordozó sejteket is. Ilyenkor alakulnak ki a megbetegedés jellegzetes tünetei (láz, fájdalom stb.), amiket az elpusztított kórokozó toxinjai és a védekezés közben termelt fehérjék károsító hatása okoz.
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

Egy második azonos fertőzés már csak immunitás fokozódást eredményez, de tünetek és betegség nélkül mert a szervezet emlékezik a kórokozóra, a vérben már jelen van az ellenanyag, és a további ellenanyag termelés is gyorsabban zajlik. A védőoltás azt jelenti, hogy az immunrendszernek megmutatjuk azokat a kórokozókat, amik számukra később megbetegedést okozhatnak, megtanítjuk az immunrendszert leküzdeni azokat.
 
Kötelező védőoltások Védőltás neve Beadás időpontja BCG 0-4 hetesen DTPa+IPV+Hib 2 hónaposan PCV-13 2 hónaposan DTPa+IPV+Hib 3 hónaposan DTPa+IPV+Hib 4 hónaposan PCV-13 4 hónaposan MMR 15 hónaposan PCV-13 15 hónaposan DTPa+IPV+Hib 18 hónaposan DTPa+IPV 6 éves korban

A folyamatos kisgyermekkori védőoltások mellett további kampányoltások várnak a gyermekre iskoláskorban. Ezek mellé 12-13 éves korban kötelező felajánlani a HPV oltást is amit korosztály ingyen kap meg.

Kampányoltások
MMR revakcináció 11év, általános iskola 6. osztályában szeptember
dTAp emlékeztető oltás 11év, általános iskola 6. osztályában október
Hepatitis B 13 év, általános iskola 7. osztályában, szeptember

Védőoltások rövidítése – mi-micsoda:

BCG –  Bacillus Calmette-Guérin /Tuberculosis elleni oltóanyag
DTPa –  Diftéria-Tetanus-Acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag. (Torokgyík, szamárköhögés és Tetanusz ellenes oltás)
Hib –  Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag (A bakteriális agyhártyagyulladások egyik legfőbb kórokozója)
IPV –  Inaktivált poliovírus vakcina (Járványos gyermekbénulás elleni oltás)
PCV-13 –  13-valens konjugált pneumococcus vakcina. A pneumococcus baktérium többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat.
MMR –  Morbilli-Mumpsz-Rubeola elleni vakcina (Kanyaró, Járványos fültőmirigy gyulladás, és Rózsahimlő ellenes oltás)
dTap –  Diftéria-Tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag  emlékeztető újraoltás céljára. (Torokgyík, szamárköhögés és Tetanusz ellenes oltás)
Heptatitis B: Hepatitisz B elleni oltás ( fertőző májgyulladás)

 

Választható védőoltások 2017-ben:

 
Ezek a védőoltások nem kötelezőek, de bizonyos esetekben erősen ajánlottak.
 

Gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Már 2 hónapos kortól adható, kétszeri adás szükséges az alapimmunizáláshoz és egy év múlva 1 megerősítő oltás szükséges. A vakcinák nem adnak élethossziglani védelmet, 5-10 év eltelte után már nem számíthatunk védettségre. Többféle védőoltás létezik a fertőző agyhártyagyulladás ellen, miként a baktériumnak is több úgynevezett szerotípusa van. Van olyan védőoltás, amelyik csak az egyik típusú fertőző agyhártyagyulladás ellen véd, ilyen a C-típusú vagy a B-típusú elleni, forgalomban lévő védőoltás. A kombinált védőoltás négy szerotípus ellen véd. Az alapimmunizálás után 3-5 évente szükséges az újraoltás.
 
2017. január egytől a a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé vált minden kétévesnél fiatalabb gyermek számára.
 

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) elleni vakcina, inaktívált vírust tartalmaz, különösen ajánlott  kertes házban lakóknak, természetjáróknak és bizonyos foglalkozások (erdész, vadász) esetén. Az alapimmunizálás három oltásból áll (első évben 2, egy év múlva 1), majd 3-5 évenként 1 emlékeztető oltás szükséges.
 

Bárányhimlő elleni védőoltás

A bárányhimlő elleni védőoltást 2 alkalommal kell beadni. Enyhe mellékhatásai lehetnek: enyhe bőrjelenségek az oltás helyén, hőemelkedés.
 

Rotavírus elleni védőoltás

A rotavírus védőoltás szájon át adott vakcina, melyet 6 hónapos korig célszerű beadni.  Enyhe mellékhatásai lehetnek: ingerlékenység, étvágytalanság, hőemelkedés, nagyon enyhe hasmenés.
 

Influenza elleni védőoltás

Fokozottan ajánlott a veszélyeztetettek számára: 60 éven felüliek, idült betegségben szenvedők, közösségben élők, várandósok, közösségi munkát végzők. A vírus változékonysága miatt évente új vakcinát állítanak elő.
 

Humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás

Szexuális úton terjedő vírus, és a nők mintegy 80%-a valamikor élete folyamán valamikor fertőzésen esik át. Genitális szemölcsök megjelenésével járhat, kis részben (kb. 10%) azonban a fertőzés krónikussá válik, és ebből később méhnyak rák, vagy a férfi és női nemi szervek más rosszindulatú daganata alakulhat ki. Szexuális élet megkezdése előtt álló, 9-15 éves lányok számára javasolt elsősorban. Három injekció szükséges, melyet fél év alatt kell beadni.
 
(Utoljára frissítve 2017. jan. 21.)