Az asztmás gyermek ápolása otthon

 

Az asztma vezető tünetei az asztmás köhögés és a nehézlégzés, légszomj.
 

Teendők asztmás roham esetén

 
A nehézlégzés mértékétől függ, hogy milyen gyorsan kell a gyermeket orvoshoz vinni.
 

Mi az asztma?

Asztma A hörgők akut átmeneti beszűkülésével, és rohamszerű kilégzési nehezítettséggel járó krónikus betegség. Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel akár tünetmentessé is tehető. A betegség hátterében az obstruktív bronchitis-hez hasonlóan a hörgők hiperaktivitása áll, ám az asztmás hörgőszűkület kialakulásában főleg a hörgők görcse játszik szerepet, míg a nyálkahártya duzzanat és a váladékképződés kisebb mértékű. Tovább …

Ha még nem diagnosztizált asztmás:
 
Első roham esetén, amennyiben láthatók a nehézlégzés jelei,azonnal menni kell az orvoshoz, hisz minél előbb kezdődik a hörgőtágító kezelés, annál hamarabb javul a gyermek állapota.
 
Ha nincs kifejezett nehézlégzés, de száraz kínzó köhögést tapasztalunk sípoló felhanggal (asztmás köhögés), érdemes a szobát párásítani, és ha van porlasztó inhalátor (“sópipa”), akkor lehet élettani sóoldatos vagy Salvus vizes párásítást alkalmazni.
 
Figyelni kell a gyermeket, nehézlégzés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, ha állapota nem súlyosbodik, elég reggel megmutatni a háziorvosnak.
 
Ha ismert asztmás a gyermek:
 
Adjuk be neki a rohamoldó gyógyszert az orvos által előírt módon és adagban !
 
Amennyiben a szokásos rohamoldásra nem javul az állapota, a nehézlégzés nem szűnik, érdemes azonnal megmutatni orvosnak.
 

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!


 
Az asztmás köhögéssel és nehézlégzéssel járó asztmás rohamok esetén mindig mentőt hívjunk, ne induljunk el saját autóval
 
Tanácstalanság esetén érdemes telefonos segítséget kérni. A gyermekorvosi ügyeletek, gyermekkórházak sürgősségi ambulanciái, vagy a mentőszolgálat diszpécserei segíteni tudnak a döntésben.
 
Nehézlégzés (dyspnoe)

nehézlégzés A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
Tovább…

A köhögő, nehézlégzéses gyermek nyugalma fontos, fizikai kímélet javasolt, kössük le a figyelmét és igyekezzünk egy helyben tartani.
 
A légzése könnyebb ha ún. féligülő helyzetet biztosítunk a számára, fektessük magasabb párnára olyan helyzetben hogy a feje kissé hátraszegett állapotban legyen.
 
Nagyobb gyermek elé tehetünk egy nagyobb kemény párnát vagy asztalkát amin megtámaszkodhat.  Ne hagyjuk magára !
 
Ne veszítsük el a lélekjelenlétünk, a nehézlégző gyermekeknek halálfélelme van , nyugtassuk, simogassuk, igyekezzünk megnyugtatni, biztonságérzetet nyújtani a számára.
 
Kisebb gyermeket vagy csecsemőt hordozzuk karon, a függőleges helyzet a légzést is segíti, és a közelségünk megnyugtatja.
 
Nagyon fontos a sok folyadék, hisz a váladék hígulásához és ürüléséhez szükség van arra hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű folyadék legyen.
 
Szellőztessünk gyakran!  A friss tiszta levegő belélegzése a légzés javulását eredményezi. Ha tehetjük, az alaposan felöltöztetett gyermeket levegőztessük télen is többször a szabadban.
 
Az asztmás gyermekek egy része kinövi a betegséget, de a többség sajnos élete végéig kezelésre szorul.
 
A modern asztma ellenes gyógyszerek alkalmazásával nagyrészt tünetmentessé tehető a betegség, de az asztmás gyerekek egy kicsit több odafigyelést igényelnek.
 
Néhány fontos dolog:
 
A hosszútávon alkalmazott megelőző gyógyszereket adjuk be pontosan, az orvos által előírt módon és adagban, hisz ezek feladata hogy megelőzzék a roham kialakulását és minimalizálják az évek alatt kialakuló szövődmények esélyét.
 
Bárhova megyünk, mindig legyen nálunk a kiírt rohamoldó gyógyszer, hisz a rohamot sok tőlünk független tényező is kiprovokálhatja.
 
Ha allergiás eredetű asztma igazolódott be igyekezzünk allergén mentes környezetet kialakítani !
 • Magas pollenkoncentráció esetén ne tartózkodjon sokat a szabadban a gyermek.
 • Az erős illatú parfümök, mosó és tisztítószerek, légfrissítők stb… rohamot provokálhatnak, kerüljük ezek használatát.
 • A dohányfüst szintén erős provokáló hatású, kerüljük az aktív és a passzív dohányzást is.
 • Állati szőr allergia esetén, ne tartsunk háziállatot.
 • A poratka ellen rendszeres portalanítással, textilek magas hőfokon való mosásával védekezhetünk. Szőnyeg helyett a parketta vagy járólap a megfelelőbb. Száműzzük a plüss állatokat, mert elektrosztatikus töltésük miatt mágnesként vonzzák a port.
 • Rendszeresen takarítsunk, mert a morzsa és ételmaradékok rovarokat és rágcsálókat vonzanak melyek ürüléke, testrészei allergizálhatnak.
 • A tollal bélelt ágyneműt cseréljük le hipoallergén béléssel ellátott ágyneműre.
 • A penészgombák szintén allergizálhatnak, párás, nyirkos felületeken szaporodnak.  Szellőztessünk sokat !

Az őszi-téli időszakban fokozottan figyeljünk oda a gyermekre, hisz a felső légúti hurutok is rohamot provokálhatnak. Érdemes a szobában ahol az asztmás gyermek alszik, éjszakánként hideg párásítóval párásítani a szoba levegőjét (a gőz, meleg pára nem jó!), és ha van rá mód, gyógyszerporlasztóval sós inhalálást alkalmazhatunk már egy egyszerű megfázás alkalmával is. (az inhalátort indokolt esetben a tüdőgyógyász fel tudja írni receptre).

Lehetőség szerint kerüljük azokat a helyzeteket, melyek lelki megterhelést rónak a gyermekre, illetve a hirtelen erős fizikai megterhelés is kerülendő, mert mindkettő rohamot provokálhat.

A rendszeres testmozgás viszont általában jó hatású, meg kell keresni azt a sportot ami nem okoz hirtelen túl nagy fizikai megterhelést, így a gyermek “bírja”. (pl. úszás) Sport előtt használjuk az orvos által javasolt mozgás előtti szert !

Az asztma kezelésében nagy szerepet kapnak az inhalációs (belélegzendő) gyógyszerek. Mivel asztmában leginkább a kishörgők érintettek a gyulladásban, ezért fontos hogy a megfelelő módon használjuk a gyógyszert, mert csak a jó technikával leszívott szer jut el a tüdő legmélyébe a kishörgőkig.
 

Gyermekeknek az inhalációs készülék működtetéséhez segítségre lehet szükségük. Helyettük a szülő működtetheti azt.

4 éves kor alatti gyermekek kezelését belélegzési segédeszköz (pl. Babyhaler) közbeiktatásával kell végezni.

 

A Babyhaler használata a következőképp történik:

 1. állítsuk össze az eszközt a  használati utasításnak megfelelően, és ellenőrizzük hogy a szelepek jól működnek-e.
 2. rázzuk fel az inhalációs sprayt, majd helyezzük a készülékbe
 3. tartsuk vízszintesen a készüléket, és fújjunk bele a spray-ből egy adagnyit
 4. ezután az arcmaszkot rögtön helyezzük a gyermek arcára úgy hogy az orrát és a száját is elfedje. Ügyeljünk rá hogy a maszk pontosan illeszkedjen, ellenkező esetben mellette szív levegőt a gyermek és a hatóanyag nem jut be a légutakba. Tartsuk az arcon, míg a gyermek 10 lélegzetet nem vesz. A szelepet figyelve számolhatjuk a légvételt.
 5. Ha két adagnyi szert kell adni, ismételjük meg a műveletet. Figyelem, soha ne fújjunk két adagot a készülékbe, a helyes használat az egymás után alkalmazott 2×1 adag !

A porbelégzők használata:

Sokféle típusú porbelégző gyógyszer van forgalomban és ezek használata eltérő. A használati utasítás egyértelműen és egyszerűen leírja a használatukat.  A működési elve mindnek hasonló:

 1. kilégzés után a sprayhez hasonlóan a szánkba kell venni az adagolót
 2. majd erőteljes belégzéssel be kell szívnunk az adagolón keresztül a levegőt, így juttatva el a hatóanyagot a légutakba.

inhalátor

 

Amennyiben a spray vagy porbelégző használata valami miatt nem sikeres, az orvos gépi inhalátor használatát is elrendelheti. Ennek lényege hogy egy porlasztó motorhoz csatlakoztatott tartályba kell tennünk a folyadékban oldott gyógyszert, amit a gép porlaszt, így maszkkal vagy pipával tudja a gyermek belélegezni.

Kiegészítő kezelésként jó nyákoldó hatású az ugyanebből a készülékből inhalált élettani sóoldat, vagy Salvus víz.