A csecsemő táplálása, hozzátáplálás

Az élet első hat hónapjában ideális esetben a csecsemő táplálása szoptatással történik. A csecsemő számára legjobb táplálék az anyatej, mely teljes mértékben kielégíti mind a tápanyag, mind a folyadékszükségletét. Szoptatott, jól fejlődő csecsemő esetén az élet első hat hónapjában nem szükséges a hozzátáplálás.

Az anyatej mennyiségi, és minőségi összetételében a csecsemő igényeinek megfelelően változik, így biztosítva az optimális fejlődést.

Az első hetekben a 3 óránkénti mellre tétel is helyes módszer, de az igény szerinti szoptatás is elfogadott.

A szakirodalom szerint optimálisan az elfogyasztott anyatej mennyisége naponta  körülbelül 150-170 ml/testsúly kg az első három hónapban. (pl egy 3500 gr-os csecsemő aki 3 óránként szopik, naponta 525-595 ml-t, alkalmanként pedig 65-75 ml-t fogyaszt)  Ez a mennyiség folyamatosan csökken, 6 hónapos korban kb 120 ml/testsúly kg az elfogyasztott mennyiség. Hat hónapos korra kb. fél liter tápszert vagy anyatejet fogyaszt a csecsemő, a többi igényét a hozzátáplálással kell fedezni az alább részletezett módon. Hat hónapos korra, a születés utáni napi 8 étkezés lecsökken 5-6 étkezésre, és a csecsemő kb 200-250 ml táplálékot vesz magához egyszerre.

Hozzátáplálás, tejpótlás, tápszer – ha nincs elég anyatej

Az anyatej hiánya vagy csökkent mennyisége esetén a hozzátáplálás tápszerekkel oldható meg, mely kifejezetten gyermek szakorvos javaslatára történik. Az első hat hónapban ún “anyatejpótló” tápszert ír fel az orvos. Több gyártó termékei elérhetők, a kezdő tápszerekben közös, hogy a nevük után “1”-es, ill. “HA” (hypoallergén) jelzéssel vannak ellátva. A különböző gyógyszergyártók termékei között nincs jelentős minőségi különbség. Fél éves kor után következnek az “elválasztó tápszerek”. Ezek neve után “2”-es jelölés található.

A tápszerek általában por vagy granulátum formájában kaphatók, melyet a mellékelt adagolókanállal pontosan kimérve forralt, kb. 50 c fokos vízben kell feloldani, majd testhőmérsékletűre hűtve kínálni a csecsemőnek. Az elkészített tápszer hűtőszekrényben 24 óráig tárolható. A pontos elkészítési és tárolási utasításokat az adott tápszer dobozán megtalálhatjuk, mindig tartsuk be a gyártó utasításait!

Hozzátáplálás, kiegészítő táplálás, elválasztás

Az anyatej vagy tápszer mellé adott egyéb ételeket (pl. gyümölcs, főzelékek) nevezzük kiegészítő táplálásnak. Szoptatott, anyatejes csecsemő táplálása esetén 6 hónapos korban kezdődik a hozzátáplálás, tápszert fogyasztó csecsemő esetén már 4 hónapos kortól.

A hozzátáplálás menete

A kiegészítő ételeket fokozatosan, kis mennyiséggel, egyszerre csak egyféle étellel és a délelőtti órákban célszerű elkezdeni.

A gyakorlatban  ez azt jelenti, hogy érdemes az új ízt, új élelmiszert a délelőtti vagy a déli szoptatás/tápszer előtt kb. 1-2 kávéskanálnyi mennyiséggel kezdeni. Ha nem ízlik a babának, ne erőltessük! A következő 5-7 napban ugyanezt kínáljuk, ne próbálkozzunk új ízzel. Egy szopást (anyatejes vagy tápszeres étkezést) körülbelül 2-3 hét alatt lehet teljesen lecserélni főzelékre. Utoljára a reggeli és az esti szopást hagyjuk el.
 


 

Az ételek bevezetésének sorrendje a hozzátáplálás során (a teljesség igénye nélkül):

6 hónapos korban: alma-, őszibarack-, meggylé, meggypép, burgonya sárgarépa, sütőtök, valamint  bevezetésre kerülhetnek a gluténmentes tejpépek , önálló étkezésként vagy gyümölccsel keverve.

7 hónapos korban: banán, körte, cukkini, saláta, tök, cékla, paradicsom, fehérrépa, spenót. A főzelékek dúsítására használhatunk margarint vagy olajat, valamint állati fehérjeként először baromfi mellet amit sótlan vízben főzünk meg.

8 hónapos korban: kiwi, citrusfélék, paradicsom nyersen, szőlő, zöldborsó, zöldbab átpasszírozva, karfiol, karalábé, kelkáposzta, brokkoli, sóska. 8. hó után zöldfűszerekkel ízesíthetünk (petrezselyem, kapor, zellerlevél), és reszelt sajtot és túrót használhatunk a dúsításra. Rágcsálhat a gyermek kiflit,  kenyeret.

9. hónapos korban: borjúhús, sovány sertéshús és marhahús,
10. hónapos korban: főtt tojássárgája,
11.hónapos korban: szálkamentes főtt hal komplettálhatja a főzeléket.

1 éves kor után : apró magvas gyümölcsök (eper, málna, ribizli), sárgabarack, dinnye, tehéntej, kefír, joghurt, pudingok, tejföl és a tojásfehérje.

2 éves kor után : száraz hüvelyesek (lencse, szárazbab, sárgaborsó, fejtőbab), valamint a fejes káposzta és a gomba színesítheti a táplálást.

A gyümölcsöket mindig frissen készítsük el, a zöldségeket kevés, sótlan vízben főzzük és a főzőlevet is használjuk fel. Sűrítésre burgonyát alkalmazzunk. Az étkezések között forralt vizet vagy babavizet itassunk a csecsemővel, kerüljük a cukrozott italokat, az “üres kalória” bevitele nem ajánlott.