Fájdalomcsillapítás, fájdalomcsillapító gyógyszerek és módszerek gyerekeknek

A fájdalom fizikai, érzelmi és magatartási reakciók komplex keveréke. A fájdalomérzet egyéni, szubjektív, megélését testi, és lelki adottságok, pillanatnyi állapot, a fájdalmat kiváltó ok helye, az ártalom nagysága és még rengeteg tényező befolyásolja.  A fájdalom mindamellett hogy szenvedést okoz, megnehezíti a napi életvitelt, elvonja a figyelmet, megakadályozza a pihenést és az alvást. A fájó testrész működéscsökkenése kíséri, ami akadályozhatja a mozgást, étkezést, folyadékfogyasztást… egyszóval a mindennapi életet.

Akut fájdalom hatására megváltozik a szervezeten belüli véreloszlás, nő a pulzus,  a vérnyomás és a légvételek száma. Ez egyfajta stressz reakció a szervezet részéről melyet a szimpatikus idegi hatás okoz. A heves fájdalom súlyosbíthatja a kóros állapotot, sőt sokkot is kiválthat.

A tartósan fennálló krónikus fájdalom megváltoztathatja a viselkedést, nehézzé teheti az emberi kapcsolatokat, elszigeteltséget okozhat.

A szervezet rendelkezik egy fájdalomcsillapító rendszerrel. Az agyban keletkeznek olyan fehérjetermészetű anyagok (endorfinok) amelyek rendkívül erős fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, azonban igen rövid idő alatt lebomlanak, és a hatásuk megszűnik. Az endorfinok más esetben is termelődhetnek, illetőleg felszabadulhatnak, ami kellemes érzést okoz. Pl: testmozgás, csokoládé fogyasztás…

FÁJDALOM

A fájdalom egy tünet. Vészcsengő, mely felhívja a figyelmet a kóros elváltozásokra. Reflexek útján védi a szervezetet a károsító hatásoktól, automatikusan abbahagyjuk azt a tevékenységet mely a fájdalmat okozza, illetve kíméljük a fájó területet.

Mindennapi munkámban sűrűn találkozom torokfájásos gyermekkel. A kórterembe belépve egy széken gubbasztó kedvetlen sírós gyermeket látok, fáradt elkínzott tekintettel. Nem érdekli a mese, a játék, nem fogadja el az enni- inni valót, fájdalmat sokszor nem jelez vagy akár tagad. Könnyen sír, ingerlékeny. Szóba sem áll velem. Egyszerű Cataflam csepp vagy Nurofen szirup adása után egy órával, ugyan ez a gyermek elfogadja anyától az ennivalót, iszik teát, a folyosón mellém állva megkérdi: bácsi mit csinálsz? -közben kíváncsian kandikál az előttem fekvő papírokra, majd mosolyogva meséli hogy mit rajzoltak az óvodában tegnap. Ebből látszik hogy a fájdalom mennyire rányomja a bélyegét az általános állapotra. 

 

Fájdalomcsillapítás otthon:

Az akut fájdalomcsillapítás nagyon fontos szülői feladat. A fájdalom végleges megszüntetéséhez persze a kiváltó okot kell megszüntetni ami az esetek nagy részében orvosi beavatkozást igényel, de az orvoshoz jutásig már sokat javíthatunk a beteg gyermek általános állapotán ha csillapítjuk a fájdalmát fájdalomcsillapító adásával.

Fájdalomcsillapító módszerek:

Legegyszerűbb fájdalomcsillapító módszerek: az ölelés, a fájó testrészre adott puszi, simogatás. Megkísérelhetjük a gyermek figyelmét elvonni, mesével énekléssel stb. Persze komoly fájdalom csillapítására nem alkalmasak ezek a módszerek, de megnyugtató hatásuk miatt nagyon fontosak. Éppen emiatt az is fontos hogy maradjunk nyugodtak, nyújtsunk biztonságot a gyermeknek.

Hatásos lehet meleg borogatás (pl. fülfájások vagy hasfájás esetén) és a hideg borogatás (pl.  ficam, lágyrészek sérülése, stb. esetén.).

A fájó területet kíméljük, végtagi fájdalom esetén a fájó végtag felemelése, felpolcolva pihentetése is enyhítheti a fájdalmat.

Fájdalomcsillapítás gyógyszeresen – fájdalomcsillapító adása

Hatásuk alapján 2 nagy csoportra osztjuk a fájdalomcsillapító gyógyszereket:

  • nem kábító fájdalomcsillapítók
  • kábító fájdalomcsillapítók

A nem kábító fájdalomcsillapítók kevésbé erősek és veszélyesek.

Bárki hozzájuthat e szerekhez, egy részük vény nélkül beszerezhető.

A legtöbb készítmény acetilszalicilsavat, paracetamolt, amidazophent, diclofenac-ot, ibuprofent vagy ezek származékait tartalmazza.

Lásd a bal oldali linkeket!

A nem kábító fájdalomcsillapítók ugyan azok a szerek, melyeket lázcsillapításra is használunk, mert ezeknek a szereknek a hatása hármas: fájdalom, láz és gyulladáscsökkentők. (Nem szteroid gyulladáscsökkentők – NSAID)

Gyermekkorban az acetilszalicilsav tartalmú szereket (pl. Aspirin, Kalmopyrin) kerülni kell, mert egyes vírusfertőzésekben, feltehetőleg súlyos szövődményeket provokálhatnak.

Természetesen mint minden gyógyszernek, a fájdalomcsillapító gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásaik, és huzamosabb ideig tartó alkalmazásuk szövődményeket okozhat. Orvosi elrendelés nélkül ne adjunk tartósan fájdalomcsillapító gyógyszert a gyermeknek!

A kábító fájdalomcsillapítók csoportja sokkal hatásosabban csökkenti a fájdalmat, de használatuk veszélyesebb. Vény nélkül nem szerezhetők be, mindig óvatosan és csak rövid ideig alkalmazhatók. Ezek a szerek gyógyszerfüggőséget okoznak és orvos nélkül nem alkalmazhatók, így bővebben nem térek ki rájuk.