Fájdalomcsillapítás, fájdalomcsillapító gyógyszerek és módszerek gyerekeknek

A fájdalom fizikai, érzelmi és magatartási reakciók komplex keveréke. A fájdalomérzet egyéni, szubjektív, megélését testi, és lelki adottságok, pillanatnyi állapot, a fájdalmat kiváltó ok helye, az ártalom nagysága és még rengeteg tényező befolyásolja.  A fájdalom mindamellett hogy szenvedést okoz, megnehezíti a napi életvitelt, elvonja a figyelmet, megakadályozza a pihenést és az alvást. A fájó testrész működéscsökkenése kíséri, ami akadályozhatja a mozgást, étkezést, folyadékfogyasztást… egyszóval a mindennapi életet.

Akut fájdalom hatására megváltozik a szervezeten belüli véreloszlás, nő a pulzus,  a vérnyomás és a légvételek száma. Ez egyfajta stressz reakció a szervezet részéről melyet a szimpatikus idegi hatás okoz. A heves fájdalom súlyosbíthatja a kóros állapotot, sőt sokkot is kiválthat.

A tartósan fennálló krónikus fájdalom megváltoztathatja a viselkedést, nehézzé teheti az emberi kapcsolatokat, elszigeteltséget okozhat.

A szervezet rendelkezik egy fájdalomcsillapító rendszerrel. Az agyban keletkeznek olyan fehérjetermészetű anyagok (endorfinok) amelyek rendkívül erős fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, azonban igen rövid idő alatt lebomlanak, és a hatásuk megszűnik. Az endorfinok más esetben is termelődhetnek, illetőleg felszabadulhatnak, ami kellemes érzést okoz. Pl: testmozgás, csokoládé fogyasztás…

FÁJDALOM

A fájdalom egy tünet. Vészcsengő, mely felhívja a figyelmet a kóros elváltozásokra. Reflexek útján védi a szervezetet a károsító hatásoktól, automatikusan abbahagyjuk azt a tevékenységet mely a fájdalmat okozza, illetve kíméljük a fájó területet.

Mindennapi munkámban sűrűn találkozom torokfájásos gyermekkel. A kórterembe belépve egy széken gubbasztó kedvetlen sírós gyermeket látok, fáradt elkínzott tekintettel. Nem érdekli a mese, a játék, nem fogadja el az enni- inni valót, fájdalmat sokszor nem jelez vagy akár tagad. Könnyen sír, ingerlékeny. Szóba sem áll velem. Egyszerű Cataflam csepp vagy Nurofen szirup adása után egy órával, ugyan ez a gyermek elfogadja anyától az ennivalót, iszik teát, a folyosón mellém állva megkérdi: bácsi mit csinálsz? -közben kíváncsian kandikál az előttem fekvő papírokra, majd mosolyogva meséli hogy mit rajzoltak az óvodában tegnap. Ebből látszik hogy a fájdalom mennyire rányomja a bélyegét az általános állapotra. 

 

Fájdalomcsillapítás otthon:

Az akut fájdalomcsillapítás nagyon fontos szülői feladat. A fájdalom végleges megszüntetéséhez persze a kiváltó okot kell megszüntetni ami az esetek nagy részében orvosi beavatkozást igényel, de az orvoshoz jutásig már sokat javíthatunk a beteg gyermek általános állapotán ha csillapítjuk a fájdalmát fájdalomcsillapító adásával.

Fájdalomcsillapító módszerek:

Legegyszerűbb fájdalomcsillapító módszerek: az ölelés, a fájó testrészre adott puszi, simogatás. Megkísérelhetjük a gyermek figyelmét elvonni, mesével énekléssel stb. Persze komoly fájdalom csillapítására nem alkalmasak ezek a módszerek, de megnyugtató hatásuk miatt nagyon fontosak. Éppen emiatt az is fontos hogy maradjunk nyugodtak, nyújtsunk biztonságot a gyermeknek.

Hatásos lehet meleg borogatás (pl. fülfájások vagy hasfájás esetén) és a hideg borogatás (pl.  ficam, lágyrészek sérülése, stb. esetén.).

A fájó területet kíméljük, végtagi fájdalom esetén a fájó végtag felemelése, felpolcolva pihentetése is enyhítheti a fájdalmat.

Fájdalomcsillapítás gyógyszeresen – fájdalomcsillapító adása

Hatásuk alapján 2 nagy csoportra osztjuk a fájdalomcsillapító gyógyszereket:

  • nem kábító fájdalomcsillapítók
  • kábító fájdalomcsillapítók

A nem kábító fájdalomcsillapítók kevésbé erősek és veszélyesek.

Bárki hozzájuthat e szerekhez, egy részük vény nélkül beszerezhető.

A legtöbb készítmény acetilszalicilsavat, paracetamolt, amidazophent, diclofenac-ot, ibuprofent vagy ezek származékait tartalmazza.

Lásd a bal oldali linkeket!

A nem kábító fájdalomcsillapítók ugyan azok a szerek, melyeket lázcsillapításra is használunk, mert ezeknek a szereknek a hatása hármas: fájdalom, láz és gyulladáscsökkentők. (Nem szteroid gyulladáscsökkentők – NSAID)

Gyermekkorban az acetilszalicilsav tartalmú szereket (pl. Aspirin, Kalmopyrin) kerülni kell, mert egyes vírusfertőzésekben, feltehetőleg súlyos szövődményeket provokálhatnak.

Természetesen mint minden gyógyszernek, a fájdalomcsillapító gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásaik, és huzamosabb ideig tartó alkalmazásuk szövődményeket okozhat. Orvosi elrendelés nélkül ne adjunk tartósan fájdalomcsillapító gyógyszert a gyermeknek!

A kábító fájdalomcsillapítók csoportja sokkal hatásosabban csökkenti a fájdalmat, de használatuk veszélyesebb. Vény nélkül nem szerezhetők be, mindig óvatosan és csak rövid ideig alkalmazhatók. Ezek a szerek gyógyszerfüggőséget okoznak és orvos nélkül nem alkalmazhatók, így bővebben nem térek ki rájuk.
 

 

Fájdalomcsillapítás módja, szabályai:

Az akut fájdalom mindig egy betegség vagy sérülés jelzője. Ha a gyermek fájdalomra panaszkodik , mutassuk meg orvosnak. Nagy általánosságban elmondható, hogy orvoshoz indulás előtt érdemes fájdalomcsillapítót adni, épp úgy mint ahogy a lázat is csillapítanánk, hisz nem tudhatjuk mennyit kell várni a rendelőben mire sorra kerülünk és addig a gyermek szenved. A fájdalommal járó gyermekbetegségek többsége (pl torokfájás, fülfájás) illetve a sérülések miatti fájdalmak is csillapíthatók indulás előtt ugyanazokkal a szerekkel, amivel a lázat szoktuk csillapítani.

Hasfájást NE csillapítsunk, mert elfedjük a tüneteket, és a fizikális vizsgálat alkalmával nem fog fájdalmat jelezni a gyermek mikor az orvos a hasát vizsgálja tapintással.

Láz esetén a lázra beadott szer a fájdalmat is csillapítani fogja, ne adjunk újabb adagot idő előtt a fájdalom miatt mert túladagoljuk !

Ha félünk attól hogy elfedjük a tüneteket inkább kérdezzük meg telefonon az orvost, hogy adható-e fájdalomcsillapító indulás előtt.

Az orvosnál érdemes megkérdezni, hogy az adott betegség jár-e fájdalommal és hogy mivel csillapítsuk. A banális gyermekbetegségek, mint például a mandulagyulladás is okozhat olyan mértékű fájdalmat, ami miatt a gyermek nem hajlandó inni, így hamar kiszárad. Sok esetben, az orvosi vizsgálat és terápia alkalmazása közben is még napokig szükséges a fájdalomcsillapítás, hisz idő kell míg a szövetek gyógyulása miatt megszűnik a fájdalom.

A szülők szerepe a fájdalom felismerésében nagyon nagy. A gyermekek sokszor még nem képesek jelezni, elmondani, megfogalmazni ha fájdalmat éreznek. A szülő ismeri a gyermeket, könnyebben észreveszi a fájdalomra utaló jeleket.

Persze a gyógyszeres fájdalomcsillapításnak is vannak mellékhatásai. Orvos nélkül tartósan ne adjunk a gyermeknek a recept nélkül kapható szerekből sem, mert vese, gyomor, csontvelő, máj stb. károsodást okozhatnak.

A krónikus fájdalom egy elhúzódó betegség kísérője, aminek a csillapítása az orvos által kiírt vagy tanácsolt szerrel és adagban történjen.
 

Érdemes tudni: A fájdalomcsillapítás szabályozása

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben lefektette a fájdalomcsillapítás alapelveit, amelynek egyik legfontosabb pontja a fokozatosság elve.  Mindig a leggyengébb, de még hatásos fájdalomcsillapítót kell alkalmazni. A WHO főleg a krónikus fájdalmakban szenvedő (daganatos) betegek fájdalomcsillapításával kapcsolatban határozta meg a fájdalomcsökkentés fokozatait, de azok megfelelően alkalmazhatóak minden betegségben,  amelyek intenzív fájdalomérzettel járnak.

Ezek alapján kezelést nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, például paracetamol, ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel javasolt kezdeni. Ha ezek nem hoznak enyhülést, át lehet térni enyhe opioidokra – mint a codein vagy a dihydrocodein. A harmadik szinten már ezek erős változatára is sor kerülhet.

A fájdalomérzet betegenként változó és sok tényezőtől függ, ezért személyenként más-más módszerrel és adaggal csillapítják a fájdalmat az egészségügyben.

A fájdalomcsillapító szerek szükség szerint és megfelelő időben alkalmazandók.

Ha a betegnek fájdalma van azonnal érdemes elkezdeni a fájdalomcsillapítást.

A gyógyszerformát úgy kell kiválasztani, hogy a beteget a mozgásában és életvitelében minél kevésbé gátolja. (előny a szájon át beadott szernek az infúzióval szemben).
 
A fejlett országok törvényi háttérrel biztosítják a fájdalomcsillapítást a betegek részére.
 
Hazánkban az egészségügyi törvény (1997-es „CLIV. törvény az egészségügyről), tartalmazza az egészségügy fájdalomcsillapítással kapcsolatos feladatait, 1988-ban pedig kormányrendelet mondta ki, hogy a fájdalomcsillapítás jogáról a beteg akkor sem mondhat le, ha a betegségének kezelését visszautasítja.

Összefoglalva, mivel az emberi méltóság megőrzéséhez szükséges a fájdalommentes élet, hazánkban mindenkinek joga van a fájdalmának csillapítását kérni az egészségügyi intézményekhez.