A fürdetés, bőrápolás és a kezelés elvei gyermekkorban

A fürdetés alapelvei

A születés után a magzatmázat nem kell eltávolítani, csak az arcról. Ez a zsírszerű réteg mechanikai és kémiai védelmet jelent az újszülött számára, értékes vitaminokat és ellenanyagokat tartalmaz.
 

Az újszülött bőrének sav és zsírtartalma kevesebb, amiatt a napi tisztítást megfelelő mértéktartással szükséges elvégezni a fürdetés folyamán.
 
A bőr felszínén a szennyeződések zsírban szuszpendált állapotban találhatók, amelyeket a napi fürdetés során eltávolítunk.
 
A szappanok a zsír oldásával érik el a tisztító hatást, de ezáltal a szennyeződéssel együtt a bőrt védő zsírréteget is oldják.
 
Ez a védőréteg felnőtteken és nagyobb gyermekeken újraképződik, a csecsemőn azonban a zsírréteg lemosása következtében a bőr szárazzá és rugalmatlanná válik a nem megfelelő fürdetés következtében.
 
A meleg víz eleve oldja a zsírt, a különféle fürdetők és habfürdők fokozzák ezt a hatást.
 
A bőr szarurétegének rugalmassága, a víz és zsírtartalmától függ. A szappanok és a meleg víz a szarusejtek közül kioldja a vizet megkötő anyagokat is.  
 
A lúgos vegyhatású szappanok ráadásul a a bőr savas kémhatása ellen dolgoznak, így a csecsemő bőre sérülékennyé válik, és kevésbé ellenálló lesz a fertőzésekkel szemben.
 
Ezek miatt a bőr tisztítására 5.5 ph-jú fürdetőszert, vagy a patikában kapható hidrofil vagy emulzifikáns kenőcs ajánlott. (Ung. emulsificans non ionicom FoNo, vagy Ung. hydrophilicum non ionicum)
 
Használatuk a fürdetés során: a bőrt a kenőccsel szárazon bekenjük, és nem túlságosan meleg vízzel lemossuk. Ezzel a módszerrel a szennyeződések eltávolíthatók anélkül, hogy eltávolítanánk a bőrt védő zsírréteget.