A fürdetés, bőrápolás és a kezelés elvei gyermekkorban

A fürdetés alapelvei

A születés után a magzatmázat nem kell eltávolítani, csak az arcról. Ez a zsírszerű réteg mechanikai és kémiai védelmet jelent az újszülött számára, értékes vitaminokat és ellenanyagokat tartalmaz.
 

Az újszülött bőrének sav és zsírtartalma kevesebb, amiatt a napi tisztítást megfelelő mértéktartással szükséges elvégezni a fürdetés folyamán.
 
A bőr felszínén a szennyeződések zsírban szuszpendált állapotban találhatók, amelyeket a napi fürdetés során eltávolítunk.
 
A szappanok a zsír oldásával érik el a tisztító hatást, de ezáltal a szennyeződéssel együtt a bőrt védő zsírréteget is oldják.
 
Ez a védőréteg felnőtteken és nagyobb gyermekeken újraképződik, a csecsemőn azonban a zsírréteg lemosása következtében a bőr szárazzá és rugalmatlanná válik a nem megfelelő fürdetés következtében.
 
A meleg víz eleve oldja a zsírt, a különféle fürdetők és habfürdők fokozzák ezt a hatást.
 
A bőr szarurétegének rugalmassága, a víz és zsírtartalmától függ. A szappanok és a meleg víz a szarusejtek közül kioldja a vizet megkötő anyagokat is.  
 
A lúgos vegyhatású szappanok ráadásul a a bőr savas kémhatása ellen dolgoznak, így a csecsemő bőre sérülékennyé válik, és kevésbé ellenálló lesz a fertőzésekkel szemben.
 
Ezek miatt a bőr tisztítására 5.5 ph-jú fürdetőszert, vagy a patikában kapható hidrofil vagy emulzifikáns kenőcs ajánlott. (Ung. emulsificans non ionicom FoNo, vagy Ung. hydrophilicum non ionicum)
 
Használatuk a fürdetés során: a bőrt a kenőccsel szárazon bekenjük, és nem túlságosan meleg vízzel lemossuk. Ezzel a módszerrel a szennyeződések eltávolíthatók anélkül, hogy eltávolítanánk a bőrt védő zsírréteget.
 

 

A beteg bőr kezelésének alapelvei

A bőrbeteg gyermekek kezelésében a külső szerek nélkülözhetetlenek. Az alapanyagok önmagukban, vagy hatóanyaggal kombinálva használatosak.

 1. csecsemők és gyermekek bőrének kezelésére sokszor elegendő csak az alapanyagok és báziskrémek használata. Emiatt általában a bőr tűrőképességének és a kezelés hatásainak vizsgálatára először csak alapanyagokat alkalmazunk, majd a hatást figyelve egészítjük ki a kezelést hatóanyaggal.
 2. A kezelés módjait a hatás mélysége szerint választja ki az orvos. Felületesen hatnak a hintőporok, ecsetelők, rázókeverékek, krémek és a hideg borogatás. Mélyebben hatnak a kenőcsök, paszták, a meleg borogatás és a párakötés.
 3. A bőrjelenségek jellege is meghatározza az alkalmazott gyógymódot.
  • nedvező bőrelváltozás esetén nem használunk rázókeveréket vagy hintőport, mert kéreggé áll össze ami alatt a kórokozók szaporodni tudnak, ezért inkább krémeket és borogatást alkalmazunk.
  • Alapelv: nedvező bőrt folyadékkal,krémmel vagy pasztával,  száraz bőrt pedig kenőccsel kezelünk.
  • Pikkely vagy pörk eltávolításra borogatást, olajos borogatást és kenőcsöket alkalmazunk.
  • Akut gyulladásban a borogatás és a krémek a célravezetők.  A hideg borogatás gyulladás, fájdalom és viszketés csillapító hatású, valamint alkalmas a pörk és lepedék eltávolítására.
  • A meleg borogatás segíti a gyulladás beolvadását és felszívódását.
  • A párakötés vérbőséget okoz, elősegíti a hatóanyag felszívódását és fellazítja a hámréteget így tökéletesen alkalmas a mélyebb gennyes folyamatok kezelésére. (nagyanyáink is alkalmazták  népi neve a dunsztkötés)
  • A fürdők tisztító és vérbőséget keltő hatásúak.
  • Az ecsetelők közül inkább a vízben oldott hatóanyagtartalmúakat használjuk gyermekkorban, mert az alkoholos ecsetelők szárítanak.
  • A hintőporok a bőrfelszín megnövelésével fokozzák a párolgást a bőr felszínéről, emiatt szárító hatásúak.
  • A rázókeverékek hatása a hintőporokéval azonos. A rázókeverék tulajdonképpen a hintőporok vizes vagy olajos szuszpenziója.
  • A kenőcsök és krémek hatóanyagokból és alapanyagokból állnak. Alapanyagként testhőmérsékleten jól kenhető zsírokat és zsírnemű anyagokat használnak.
    
   A krémek könnyen lemoshatók vízzel a kenőcsök nehezen moshatók. A kenőcsök nagy része a faggyúmirigyeken keresztül szívódik fel így mélyebbre hatnak. A krémek inkább védőréteget képeznek, hűtenek és tisztítanak.
    
   A paszták a kenőcsök és a hintőporok keverékeként készülnek. A vizet áteresztik ám nagyon jól tapadnak a bőrre. Védik a bőrt és felszívjá a váladékokat.
    
   Nagyon jól alkalmazható sebek és fekélyek környékén az ép bőr védelmére.