Otthoni gyógyszerek és a házipatika

A gyógyszerek olyan készítmények, melyeket az egészség megőrzésére, vagy visszaszerzésére, betegségek gyógyítására, vagy diagnosztikus célból használunk. Olyan hatóanyagot vagy azok keverékét tartalmazó szerek, melyek az emberi szervezetben a betegség legyőzését, felismerését vagy megelőzését szolgálják, élettani funkciókat tartanak fent, javítanak vagy módosítanak.

A gyógyszerek többsége orvos által elrendelendő vényköteles szer, melyet az orvosi utasításoknak megfelelően kell alkalmazni. Az orvosi utasítások be nem tartása, az adagolás megváltoztatása, vagy az önkényes gyógyszerszedés nem csak az egészséget, de az életet is veszélyeztető állapot kialakulásához vezethet.

A gyógyszerek csoportosítása sokféle módon történik.

 • Hatáserősség szerint
 • Eredet szerint
 • Gyógyszertani csoport alapján
 • Felhasználási terület alapján
 • A felhasználás módja alapján
 • Alkalmazási hely
 • Gyógyszerforma
 • Az előállítás módja alapján
 • Halmazállapotuk szerint
 • A szervezetbe való bevitel alkalmazási módja szerint

A gyógyszerek az élelmiszerek utáni második legelterjedtebb fogyasztási cikkek.  A gyógyszerek előállítása, tárolása, ellenőrzése, használata speciális szaktudást igényel, mellyel a beteg nem rendelkezik. Ezért fontos az orvosi utasítások maradéktalan betartása, vagy szabadon vásárolható gyógyszerek esetén a betegtájékoztatóban foglaltak betartása.

 

Gyakoribb gyógyszerformák:

 • Por
 • Tabletta
 • Drazsé – bevonattal ellátott készítmény,mely a vékonybélben szívódik fel, gyomorban nem
 • Pirula – kötőanyaggal készített golyócska
 • Kapszula –  a tok a vékonybélben oldódik
 • Kúp – a végbél nyálkahártyáján keresztül szívódik, hosszabb nyújtottabb hatás
 • Hüvelykúp, golyó
 • Kenőcsök
 • Paszta – a kenőcsnél sűrűbb, felszívódása lassúbb
 • Oldatok
 • Szuszpenziók
 • Szirupok – tömény cukoroldatban oldott gyógyszerforma
 • Tinktúrák – alkoholt tartalmazó kivonatok

A gyógyszerek bejuttatásának gyakoribb módjai:

Per os – Szájon át lenyelve (tabletták, kapszulák, szirupok stb.)
Sublinguális -nyelv alatti (pl. nitroglicerin tartalmú gyógyszerek)
Rektális – végbélen át (kúpok)
Parenterális – különböző injekciók
Inhalálás – (inhalációs aerosolok, porok pl. asztmában, oldatok gyógyszerporlasztó készülékhez stb.)
Cseppentés – ( szemcsepp, orrcsepp, fülcsepp)
Bőrön át – (kenőcsök)

Házipatika – házi gyógyszertár: a gyógyszerek otthoni tárolása

A gyógyszerek minősége a tárolás során nem változhat, hő és fényhatás nem érheti. Zárható gyógyszerszekrényben tároljuk, vagy olyan helyen ahol a gyermek nem férhet hozzá, a véletlen mérgezések elkerülése érdekében. Olvassuk el a betegtájékoztatót, amin a tárolásra vonatkozó utasítások szerepelnek (pl. hűtve tárolandó, fénytől védve tárolandó stb.)  A gyógyszert mindig eredeti csomagolásban tároljuk, hogy egyértelmű legyen hogy mi az, és a lejárati időt nyomon tudjuk követni. A lejárt felhasználási idejű gyógyszereket ne használjuk, szabaduljunk meg tőle. A gyógyszer veszélyes hulladék, ne dobjuk be a a kommunális hulladékba, és ne húzzuk le a wc-n, mert szennyezi a környezetet. A gyógyszertárakban kihelyezett gyógyszerhulladék gyűjtők vannak, ide dobjuk a feleslegessé vált gyógyszermaradékot.

Otthoni gyógyszerek – a házipatika tartalma, ha gyermek van a családban

Lázcsillapítás, gyógyszer, hűtőfürdő, borogatás

Lázcsillapítás Sok gyermekbetegséghez kapcsolódóan jelenik meg tünetként a láz. A láztól nem kell megijedni, mert a láz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egyik védekező reakciója a fertőzésekkel szemben. Sok hasznos tulajdonsága mellett azért megterheli a szervezetet, így csillapítani kell. Mikor és mivel?
A lázcsillapításról itt olvashatsz !

Láz és fájdalomcsillapító gyógyszerek,  legalább kétféle hatóanyag, a gyermek korának súlyának megfelelő kiszerelés és gyógyszerforma.

Fontosabb hatóanyagok a teljesség igénye nélkül:

– Amidazophen származékok:pl. supp. noraminophenazoni, Germicid kúp, Germicid C kúp, Algopyrin (vényköteles szerek) stb.

– Paracetamol tartalmú szerek : pl. Panadol szirup, Benuron szirup, Mexalen kúp, Rubophen tabletta stb.

– Ibuprofen tartalmú szerek pl. Nurofen szirup, Algoflex baby szirup, Nurofen kúp, Nurofen szájban oldódó tabletta stb.

– Diclofenac tartalmú szerek: Cataflam csepp, Cataflam V vízben oldható tabletta, Fortedol tbl. stb

– Acetilszalicilsav tartalmú szerek: Kalmopyrin, Aspirin stb.

Ezek a szerek úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), melyek mindegyike hármas hatású, láz, fájdalom és gyulladás csökkentő. Miért kell kétféle ? Makacs láz, vagy nagy fájdalom esetén szükség lehet a hatóanyagok kombinálására.

12 éven aluli gyermeknek ne adjunk acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert, mert egyes vírusfertőzésekben feltehetően nagyon súlyos szövődmények (Reye-szindróma) kialakulását segítheti elő.

Teendők hányás esetén

hányás ápolása gyermekkorban A háton fekvő csecsemőt hányáskor fordítsuk a bal oldalára, hogy nehogy félrenyelje a hányadékot. A nagyobb gyermeket ültessük fel, álljunk mellé, homlokát támasszuk meg és tartsunk a szája elé egy tiszta edényt amibe hányhat. Hányás után a gyermeket nem etetjük és nem itatjuk ! 20-30 perccel a hányás után hűtött folyadékkal, vízzel vagy teával kínáljuk Tovább …

– Hányás csillapító gyógyszerek: Daedalonetta kúp, nagyobb gyermeknek tabletta. (a tabletta nem túl szerencsés mert kihányja…) Utazás okozta hányingert próbálhatunk B6 vitaminnal csillapítani.

– Hasmenés elleni gyógyszerek : figyelem ! A hasmenések leggyakoribb oka fertőzéses eredetű enteritisz. Ebben az esetben a hasmenés csillapítása azt eredményezheti hogy a toxinok nem ürülnek ki a bélből és jobban fel tudnak szívódni. 3 éves kor alatt emiatt egyáltalán nem ajánlott a hasmenés csillapítása, nagyobb gyermeknél hagyatkozzunk az orvosra ebben a kérdésben. Mai trend szerint orvos nélkül ne csillapítsunk hasmenést! Figyeljünk oda a folyadék és elektrolit pótlásra, emiatt érdemes otthon tartani orális rehidrációs szert.

 

– Orális rehidrációs szerek: hányás és hasmenés esetén az elvesztett ionok pótlására szolgál a kiszáradás megelőzése érdekében. pl Normolyt, Sodioral, Humana Elektrolyt stb.

– Probiotikumok: emésztőszervi gyulladásos betegségekben, vagy antibiotikum terápia mellett segítenek pótolni az elpusztult baktériumflórát, az úgynevezett “jó” baktériumokat. Pl. Lactív, Protexin, Pro+kis stb.

– Csecsmőknél D-vitamin pótlásra : Vigantol csepp

– Hasfájós babáknál a puffadás csökkentésére: Infacol csepp, Espumisan emulzió stb. (esetleg szélcső)

– Lázmérő

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

– Náthás időszakra: Orrcsepp, kisebb gyerekek esetén orrszívó, és tengeri sós oldatos spray pl. Stérimar

– Kisebb sérülések ellátására: sebtapasz, fertőtlenítő szer pl Betadine oldat, steril mull lap, mull pólya.

– Ismert betegség esetén a rendszeresen szedett gyógyszerek, és rohammal járó ismert betegség esetén mindig legyenek rohamoldó gyógyszerek kéznél ! pl Asztma – Ventolin, Krupp-rohamoldó kúp, Lázgörcs vagy epilepszia-Diazepam rectalis oldat.stb.

 

 Gyógyszerek alkalmazásának szabályai:

 • Vényköteles gyógyszerek csak orvosi utasításra adhatók!
 • Megfelelő módon adjuk be! (Kúp popsiba, Cataflam csepp szájon át nem fülbe cseppentve, Orcsepp orrba stb…)
 • Mindig az előírt mennyiséget adjuk be ! Vény nélkül kapható szerek esetén a betegtájékoztató szerinti adagot adjuk mely a gyermek kora vagy súlya alapján van feltüntetve.
  • Gyakori hiba : “csak hőemelkedése volt a gyereknek adtam fél adag Nurofent hogy fel ne menjen a láza”. Ez az adagolás egyáltalán nem hat, hisz a vérben a gyógyszer szintje nem lesz elég a hatás kiváltásához, viszont legközelebb csak 6-8 óra múlva adható újra a gyógyszer, így ha belázasodik a gyermek ezt a hatóanyagot órákra használhatatlanná tettük…
 • Mindig tartsuk be az adagok közötti időt ! Bizonyos gyógyszerek melyeket huzamosabb ideig kúraszerűen kell szedni (pl. az antibiotikumok) állandó gyógyszerszint mellett tudják a legjobb hatást kifejteni. Ha túl sok idő telik el a két gyógyszer között, az kiürül a szervezetből és a kórokozók szaporodni tudnak. Ha túl kevés akkor túl magas lesz a gyógyszerszint. Éppen ezért törekedni kell hogy a 2x szedendő gyógyszereket lehetőség szerint 12 óránként, a 3 x szedendő gyógyszereket lehetőség szerint 8 óránként adjuk. Persze ha a gyermek éjjel 9 órát alszik, akkor 1-1- órát csalhatunk. Lázcsillapítók esetén ha a gyermek  belázasodik és még nem telt el annyi idő mikor újra adható a gyógyszer, alkalmazzunk hűtőfürdőt, vagy két gyógyszer között félidőben egy másik hatóanyagot. Ha ugyanabból a szerből adunk idő előtt, túladagoljuk ami mérgezést okozhat! A betegtájékoztató tartalmazza az egyszeri adagon kívül azt is hogy naponta mennyi adható, ebből kiszámolható hogy hány óra múlva lehet újra adni.
 • Mikor kiadagoljuk a gyógyszert ellenőrizzük hogy tényleg az van-e a kezünkben amit adni kell, így elkerüljük a “Vigantol csepp helyett orrcseppet adtam a gyermeknek” típusú mellényúlásokat
 • Figyeljük meg a gyógyszerek hatóanyagait! Sok más és más nevű gyógyszer tartalmaz azonos hatóanyagot. pl A megfázásra alkalmazható Coldrex paracetamol tartalmú, így ha lázcsillapításra is paracetamolt alkalmazunk túladagoljuk.
 • A gyermek sose gyógyszerelje magát! A gyermek 18 éves koráig jogilag nem cselekvőképes, így a szülők felelőssége az esetleges gyógyszertévesztés vagy túladagolás. Mindig mi adagoljunk gyógyszert, és mi adjuk be. Nagyobb gyermek esetén  ellenőrizzük a gyógyszer bevételét ! (Mit , mikor és mennyit)
 • Válasszunk körültekintően gyógyszerformát ! Kisebb gyermek nem tud tablettát lenyelni, számára a csepp, kúp vagy szirup a megfelelő. A tabletták jelentős része hatóanyagtartalmánál fogva is 12 éven felül adható.  Hányós gyermeknek inkább kúpot adjunk, míg hasmenéses gyermeknek jobb a szájon át gyógyszer.  Nagyobb gyermeket már érdemesebb megtanítani a tabletta lenyelésére, mert a szirupból olyan sok kellene neki hogy nem gazdaságos a használata, plusz gyomor- bélrendszeri tüneteket okozhat.

[Allergiaatópia]

– A legtöbb gyógyszert érkezés után fél egy órával, tiszta vízzel kell bevenni, hogy a gyomor védelme biztosítva legyen a gyógyszer izgató hatásával szemben. Ettől eltérő gyógyszerek is vannak, olvassuk el a betegtájékoztatót!

– Ha tévesztettünk, adagot, beadás módját, vagy helyét, idejét forduljunk azonnal orvoshoz! Először érdemes telefonon érdeklődni.

Allergia gyanújakor azonnal forduljunk orvoshoz és a gyógyszer adását függesszük fel ! A tünetek mértékétől függően tájékozódjunk telefonon, menjünk ügyeletre, vagy hívjunk mentőt.