Hányás ápolása, mit tehetünk a hányinger ellen?

Mit tehetünk otthon, ha hány a gyerek? Mit tegyünk hányinger ellen? A hányás csecsemő és gyermekkorban gyakori jelenség. Jó közérzetű gyermek egyszeri hányásának általában nincs jelentősége, ismétlődő hányás azonban betegségek bevezető tünete lehet.

Hányás megfigyelése:

Fontos megfigyelnünk a hányás módját (bukás vagy hányás-e, esetleg sugárhányás), gyakoriságát, körülményeit (kapcsolódik-e étkezéshez pl.) és magát a hányadékot (színe, tartalma, mennyisége…). Fontos kérdés hogy a hányást megelőzte-e hányinger vagy sem. Ezek az orvos számára mind fontos információt hordozó kérdések.

A hányás ápolása otthon:

A háton fekvő csecsemőt hányáskor fordítsuk a bal oldalára, hogy nehogy félrenyelje a hányadékot.

A nagyobb gyermeket ültessük fel, álljunk mellé, homlokát támasszuk meg és tartsunk a szája elé egy tiszta edényt amibe hányhat.

Hányás

Hányás A hányás és hányinger csecsemő és gyermekkorban az egyik leggyakoribb tünet, mely számos kísérő betegség kapcsán előfordul. A hányást kiváltó ok, a hányás megjelenési formája és hevessége igen különböző lehet. Formái: bukás, hányás és sugárhányás. Tovább …

Hányás után a hányadékkal szennyezett ágyneműt, ruházatot cseréljük, ha szükséges a gyermeket mosdassuk meg, száját, arcát mossuk meg. Kisdedek esetén figyeljünk oda a nyak ráncaira.

Nagyobb gyermek száját öblíttessük ki, mosson arcot és törölközzön meg. Tartsuk készenlétben az edényt mert a hányás ismétlődhet…

A hányadék fertőzött lehet, ezért a gyermek ellátása után mi is tisztálkodjunk alaposan!

A hányás ápolása szempontjából fontos a megfelelő folyadék fogyasztás felépítése, hogy elkerüljük a gyermekkorban gyakori kiszáradást.

A hányinger ellen is segíthet, ha megfelelő ütemben kezdjük el a folyadékpótlást. Hányás után közvetlenül a gyermeket nem etetjük és nem itatjuk !

20-30 perccel a hányás után hűtött folyadékkal, vízzel vagy teával kínáljuk kis adagban, 5-10 percenként 1-2 evőkanálnyi mennyiséggel.

Hányás után a gyermek étvágytalan és fél az újbóli hányástól, de a kiszáradás veszélye miatt fontos a folyadékpótlás!

A gyermek számára sokszor az is félelmet keltő hogy beszennyezi a környezetét a hányással, viselkedjünk vele megértően, igyekezzük az aggodalmát eloszlatni. Maradjunk mellette !

A hányás szövődményei:

A hányások jelentőségét erősen befolyásolja a gyermek kora.

Minél kisebb a gyermek annál nagyobb a félrenyelés és a kiszáradás veszélye.

A félrenyelés elkerülése miatt a csecsemő a hasán vagy oldalán feküdjön hányás után, oldalra fordított fejjel.

Az ismételt hányások különösen a csecsemőkön kiszáradáshoz vezetnek.

A hányással nem csak a folyadékbevitel korlátozott, de a gyomortartalom ürülésével folyadékot és elektrolitokat is veszít amit pótolni kell. A kiszáradást fokozhatja a láz és a hasmenés is.

A folyadékpótlás módszere, teendők a kiszáradás ellen:

A hányás után 20-30 perccel kezdjük el hűtött itallal kínálni.

Ne töltsük meg a gyomrot, mert az újra hányást provokálhat. Ne etessük és ne adjunk fehérje vagy rost tartalmú folyadékot, mert az órákig a gyomorban marad, fokozva az újbóli hányás veszélyét.

Hűtött víz, vagy enyhén citromos, enyhén cukros világos tea a megfelelő ilyenkor amit 5-10 percenként kínáljuk 1-2 evőkanálnyi mennyiséggel. Munkás dolog, de ha sikeresek vagyunk elkerülhetjük a kiszáradás miatti kórházi felvételt.

Ismételt hányások után érdemes  a gyógyszertárakban recept nélkül kapható orális rehidráló szerekkel próbálkozni. (pl. Normolyt) Ezek úgynevezett “szájon át infúziók”, melyek a leírás szerint elkészítve pótolják az elvesztett elektrolitokat és nyugtatják a gyomor nyálkahártyáját.

Ismétlődő hányás esetén figyeljük a kihányt mennyiséget, amennyiben tudjuk pótolni az elvesztett folyadékot próbálkozhatunk tovább. Ha a fenti módszerrel elértük hogy 1-2 deciliter folyadék bennmaradt, kínáljunk ropit a sópótlás miatt.