Hányás ápolása, mit tehetünk a hányinger ellen?

Mit tehetünk otthon, ha hány a gyerek? Mit tegyünk hányinger ellen? A hányás csecsemő és gyermekkorban gyakori jelenség. Jó közérzetű gyermek egyszeri hányásának általában nincs jelentősége, ismétlődő hányás azonban betegségek bevezető tünete lehet.

Hányás megfigyelése:

Fontos megfigyelnünk a hányás módját (bukás vagy hányás-e, esetleg sugárhányás), gyakoriságát, körülményeit (kapcsolódik-e étkezéshez pl.) és magát a hányadékot (színe, tartalma, mennyisége…). Fontos kérdés hogy a hányást megelőzte-e hányinger vagy sem. Ezek az orvos számára mind fontos információt hordozó kérdések.

A hányás ápolása otthon:

A háton fekvő csecsemőt hányáskor fordítsuk a bal oldalára, hogy nehogy félrenyelje a hányadékot.

A nagyobb gyermeket ültessük fel, álljunk mellé, homlokát támasszuk meg és tartsunk a szája elé egy tiszta edényt amibe hányhat.

Hányás

Hányás A hányás és hányinger csecsemő és gyermekkorban az egyik leggyakoribb tünet, mely számos kísérő betegség kapcsán előfordul. A hányást kiváltó ok, a hányás megjelenési formája és hevessége igen különböző lehet. Formái: bukás, hányás és sugárhányás. Tovább …

Hányás után a hányadékkal szennyezett ágyneműt, ruházatot cseréljük, ha szükséges a gyermeket mosdassuk meg, száját, arcát mossuk meg. Kisdedek esetén figyeljünk oda a nyak ráncaira.

Nagyobb gyermek száját öblíttessük ki, mosson arcot és törölközzön meg. Tartsuk készenlétben az edényt mert a hányás ismétlődhet…

A hányadék fertőzött lehet, ezért a gyermek ellátása után mi is tisztálkodjunk alaposan!

A hányás ápolása szempontjából fontos a megfelelő folyadék fogyasztás felépítése, hogy elkerüljük a gyermekkorban gyakori kiszáradást.

A hányinger ellen is segíthet, ha megfelelő ütemben kezdjük el a folyadékpótlást. Hányás után közvetlenül a gyermeket nem etetjük és nem itatjuk !

20-30 perccel a hányás után hűtött folyadékkal, vízzel vagy teával kínáljuk kis adagban, 5-10 percenként 1-2 evőkanálnyi mennyiséggel.

Hányás után a gyermek étvágytalan és fél az újbóli hányástól, de a kiszáradás veszélye miatt fontos a folyadékpótlás!

A gyermek számára sokszor az is félelmet keltő hogy beszennyezi a környezetét a hányással, viselkedjünk vele megértően, igyekezzük az aggodalmát eloszlatni. Maradjunk mellette !

A hányás szövődményei:

A hányások jelentőségét erősen befolyásolja a gyermek kora.

Minél kisebb a gyermek annál nagyobb a félrenyelés és a kiszáradás veszélye.

A félrenyelés elkerülése miatt a csecsemő a hasán vagy oldalán feküdjön hányás után, oldalra fordított fejjel.

Az ismételt hányások különösen a csecsemőkön kiszáradáshoz vezetnek.

A hányással nem csak a folyadékbevitel korlátozott, de a gyomortartalom ürülésével folyadékot és elektrolitokat is veszít amit pótolni kell. A kiszáradást fokozhatja a láz és a hasmenés is.

A folyadékpótlás módszere, teendők a kiszáradás ellen:

A hányás után 20-30 perccel kezdjük el hűtött itallal kínálni.

Ne töltsük meg a gyomrot, mert az újra hányást provokálhat. Ne etessük és ne adjunk fehérje vagy rost tartalmú folyadékot, mert az órákig a gyomorban marad, fokozva az újbóli hányás veszélyét.

Hűtött víz, vagy enyhén citromos, enyhén cukros világos tea a megfelelő ilyenkor amit 5-10 percenként kínáljuk 1-2 evőkanálnyi mennyiséggel. Munkás dolog, de ha sikeresek vagyunk elkerülhetjük a kiszáradás miatti kórházi felvételt.

Ismételt hányások után érdemes  a gyógyszertárakban recept nélkül kapható orális rehidráló szerekkel próbálkozni. (pl. Normolyt) Ezek úgynevezett “szájon át infúziók”, melyek a leírás szerint elkészítve pótolják az elvesztett elektrolitokat és nyugtatják a gyomor nyálkahártyáját.

Ismétlődő hányás esetén figyeljük a kihányt mennyiséget, amennyiben tudjuk pótolni az elvesztett folyadékot próbálkozhatunk tovább. Ha a fenti módszerrel elértük hogy 1-2 deciliter folyadék bennmaradt, kínáljunk ropit a sópótlás miatt.

Nem hivatalos trükk: COLA a hányinger ellen.

Több orvostól hallottam nagyobb gyermek esetén az alábbi tanácsot elhangozni: Itassuk a gyermeket kortyonként hűtött Colával amiből kikevertük a buborékot, mert állítólag a Cola elektrolit összetétele nyugtatja a gyomrot és pótolja az elvesztett ionokat.

Nem egy szülő megerősítette az eredményességét, ám mivel semmilyen szakirodalom nem foglalkozik a kérdéssel, kérek mindenkit hogy saját megfontolás tárgyává tegye a kérdést ! Én személy szerint kicsiknek nem adnám, de nagyobb gyermekeknek akik már amúgy is isznak néha colát talán érdemes megpróbálni. Hozzáteszem a cola rendszeres itatása gyermekkel normális esetben egyáltalán nem tanácsos.

A hányás csillapítása,  gyógyszerek a hányás és hányinger ellen :

Nagyobb gyerekeknél próbálkozhatunk B6 vitamin vagy hányáscsillapító tabletta (pl. Daedalon) adásával, de a szájon át adandó gyógyszereket az esetek jelentős részében kihányhatják még a felszívódás előtt.

Célravezetőbb a kúp adása ha hasmenés nem kíséri a betegséget (Daedalonetta kúp).

Amennyiben a fenti próbálkozások nem járnak sikerrel mindenképp érdemes felkeresni a háziorvosi ügyeletet, aki megtudja állapítani hogy mekkora a kockázata, vagy mértéke a kiszáradásnak, és ha szükséges kórházba utalja a gyermeket.

Tanácstalanság esetén kérjünk telefonos segítséget, hogy el tudjuk dönteni kell-e orvos ! Telefonon meg fogják kérdezni a hányások számát és mennyiségét, a gyermek korát, súlyát, mennyi folyadékot fogyasztott és milyen egyéb tünetek állnak fent. Ezek ismeretében segítséget tudnak adni a döntésben.

Néhány hányáshoz kapcsolódó tünet, mikor nem célravezető az otthon próbálkozás:

  • a gyermek sugárban hány
  • feszes puffadt a hasa, felhúzott lábakkal fekszik
  • nagyon magas láz kíséri a hányást
  • tarkómerevség, fejfájás, aluszékonyság alakul ki
  • véres hányás jelentkezik
  • 1-2 óra alatt többször hány, mindent kihány amit itatunk vele

Ha ezek fennállnak forduljunk orvoshoz!