Lázcsillapítás gyerekeknél

A lázcsillapítás, az egyik legfontosabb és a leggyakoribb otthon végezhető ápolási feladat.  A szülők részéről megfigyelhető pánik, ha lázas a gyermek, teljesen indokolatlan, hisz a láz csillapítása otthoni körülmények között az esetek többségében könnyen és jól kivitelezhető.
 
A lázcsillapítás nem igényel különösebb szaktudást és speciális eszközöket sem, a kórházakban ugyan azok a lázcsillapító gyógyszerek és módszerek állnak rendelkezésre mint otthon. A lázcsillapítással kapcsolatban a legfőbb probléma az ismeretek hiánya, tapasztalatom szerint a szülők jelentős része nem tudja mi a láz, miért alakul ki, és nem ismeri a lázcsillapítás helyes módszereit.

A lázcsillapítás módszerei:

A láz gyanújelei gyermekeknél

 • a gyermek csendes, bágyadt vagy
 • nyűgös, rosszkedvű, fáradt
 • fázik, reszket
 • kipirul az arca, szeme csillog

A lázat teljesen természetesen kísérhetik általános tünetek, rossz közérzet, fáradékonyság, szaporább pulzus és légzés, fejfájás esetleg izomfájdalmak. Ha a lázcsillapítás hatására ezek is szűnnek a lázzal együtt, nincs ok az aggodalomra. A lázról és a szervezetre gyakorolt hatásairól a bal oldali szövegdobozban található linkre kattintva olvashatsz !

Lázmérés gyermekeknél

A láz gyermekkorban

Láz gyermekkorban A gyermek láza, a szervezet védekező reakcióinak egyike, ezzel próbál teste védekezni a bekerült kórokozókkal szemben. A legtöbb kórokozó normál testhőmérséklet körüli környezetben tud szaporodni, ezért a szervezet feljebb állítja a hőmérsékletünket. Az immunválasz sebessége, az immunrendszer teljesítő képessége is nő a láz hatására.
Még több a lázról, lázcsillapításról …

Láz gyanúja esetén első feladatunk a lázmérés. A lázat nem csillapítjuk amíg nem bizonyos hogy a gyermek lázas.

Hidegrázás közben még nem érdemes mérni, mert a láz még felszálló ágban van, és a bőr ereinek összeszűkülése miatt úgysem valós eredményt kapunk.

A lázat egy éves kor alatt a végbélben lehet a legpontosabban mérni, nagyobb gyermekeknél a hónaljban történő lázmérés a célravezető módszer.

Kereskedelmi forgalomban manapság rengetegféle lázmérő kapható, melyek lerövidítik a hőmérést a régi típusú 10 perces lázmérőkhöz képest.

A fülhőmérők használata 3 éves kor feletti gyerekeknek ad pontos eredményt, mert akkor már elég tág a hallójárat a tölcsér résmentes felhelyezéséhez.

A végbélben mért hő esetén a kapott eredményből 0,5 C fokot le kell vonni, mert a testünk belseje ennyivel melegebb a köpenyhőmérsékletnél.

Teendők otthon a lázas gyermek körül

Fontos tudnunk hogy sok betegség hirtelen lázzal kezdődik egyéb tünet nélkül. Nem kell megijednünk a láztól, és orvoshoz szaladnunk ha nincs egyéb tünet, hiszen  a lázcsillapítás már sok kórházban önálló nővéri feladat, nem igényel orvosi szaktudást.

Ha hatékonyan csillapítjuk otthon a gyermek lázát, megkíméljük sok felesleges tortúrától.

Ha a gyermek általános állapota jó , aktív, eszik és iszik, érdemes kivárni akár 1-2 napot, hogy a betegségre jellemző tünetek kifejlődhessenek és így felismerhetővé és gyógyíthatóvá váljon a betegség.

Ha az első láz esetén ijedten szaladunk az orvoshoz (sokszor lázcsillapítás nélkül), kitesszük a gyermeket annak hogy, “feleslegesen” ülünk a többi beteg gyermek között a váróban ahol megfertőződik esetleg egy másik kórokozóval is, ráadásul mivel egyetlen tünet a láz, az orvos otthoni lázcsillapítást és kontroll vizsgálatot rendel el, hisz egyéb tünet hiányában csak feltételezni tudja mi is okozta a lázas állapotot.

A láz mellé természetesen társulhatnak olyan tünetek, amelyek indokolttá teszik az azonnali orvoshoz fordulást, de itt is fontos, hogy kezdjük el a lázcsillapítást indulás előtt, hisz nem tudhatjuk mennyit kell utazni és várni a rendelőben mielőtt orvos látja a gyermeket !

Lázcsillapítás mellett, azonnal orvoshoz kell fordulni ha az alábbi tünetek valamelyike a lázhoz kapcsolódóan megjelenik:
  • 2 hónaposnál fiatalabb csecsemő
  • aluszékonyság vagy éppenséggel nyugtalanság
  • nehezített légzés, fulladás
  • nem fogyaszt folyadékot, berepedezett ajak, lepedékes nyelv, kiszáradt száj (kiszáradás gyanú)
  • 12 óra alatt nincs vizelet ürítés
  • tarkótáji vagy nyaki fájdalom
  • 48 órát meghaladó láz
  • lázgörcs (eclapmpsia)

 • kiütések, bőrvérzések esetén
 • „Nem tetszik valami” a gyermeken

Lázcsillapítás gyógyszerrel

A lázcsillapító gyógyszerek az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) közül kerülnek ki.  Ezen gyógyszerek hatása általában hármas: gyulladáscsökkentő hatásuk mellett fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatással rendelkeznek. Lázcsillapító hatásukat a központi idegrendszerben található hőközpont bénításával érik el, melynek hatására csak az egészségestől magasabb hőmérséklet csökken, a normál testhőmérsékletet nem csökkentik.
 
Hőemelkedés esetén (37-37,9 C) nem szükséges a lázcsillapítás.

1-óra múlva vissza kell mérni a hőt, ha 38 C fölé emelkedett akkor lázcsillapító gyógyszer adása indokolt.
 
Ha a gyermek állapota jó, aktív, sok folyadékot tudunk vele itatni  és nem viseli meg nagyon a láz, akár 38,5 C fokig is várhatunk a lázcsillapítás kezdésével hisz a láz segít a szervezetnek legyőzni a kórokozót.
 
Vannak esetek mikor hőemelkedés esetén is indokolt a lázcsillapítás, (pl. ha lázgörcs volt valaha, vagy műtét utáni állapotok stb…), de ezekről a szülők tudnak. Egyébként egészséges gyermeknél hőemelkedés esetén nem szükséges a lázcsillapítás.
 

Fontosabb lázcsillapítók :

 • amidazophen származékok (pl. Germicid kúp, Supp. Noraminophenazoni kúp, Flamborin csepp, Algopyrin tbl. stb)
 • ibuprofen hatóanyagú szerek (pl. Nurofen kúp vagy szirup, Algoflex baby szirup, Algoflex tbl. stb…)
 • paracetamol hatóanyagú szerek (Pl. Panadol szirup, Mexalen kúp, Benuron szirup, Rupophen tbl. stb…)
 • diclofenac hatóanyagú szerek (pl. Cataflam csepp, Fortedol tbl.)

Szalicilsav tartalmú gyógyszereket (Aspirin, Kalmopyrin) ne használjunk lázcsillapításra 12 éven aluli gyermeknél, mert egyes vírus fertőzések esetén súlyos szövődményes betegség kialakulását provokálhatják !
 
Az ibuprofen és a paracetamol hatóanyagú lázcsillapító szerek recept nélkül megvásárolhatók, a másik két hatóanyagot a háziorvos fel tudja írni.

A gyógyszeres lázcsillapítás szabályai

Mindig a gyermek korának és súlyának megfelelő gyógyszerformát válasszunk, a gyógyszerész segíteni tud ha megmondjuk mennyi idős gyermeknek kell.
 
Mindig a gyermek korának vagy súlyának megfelelő mennyiségű gyógyszert adjunk be, a beadás módját az egyéb tünetek is befolyásolhatják. (pl. hányós gyermeknek inkább kúp a célravezető, hasmenésesnek inkább a szirup).
 
A legtöbb tabletta 12 éves kor alatt és vagy 30 kg testsúly alatt nem adható.
 
Érdemes legalább kétféle hatóanyag fajtából tartani otthon.
 
A legtöbb lázcsillapító gyógyszer 6-8 óránként adható túladagolás nélkül, de makacs láz esetén félidőben az előző gyógyszerhez képest 4 óra múlva már adható egy másik hatóanyag. (pl. délben Nurofen, ha délután 4-kor lázas akkor Panadol adható, ha este 8-kor lázas akkor újra Nurofen…).
 
Kombinálva a hatóanyagokat még erőteljesebb a lázcsillapítás. Ha beadtuk a lázcsillapítót, kb. egy óra múlva múlva mérjünk ismét hőt, körülbelül ennyi idő kell hogy a gyógyszer kifejtse hatását. Sikeres lázcsillapítás esetén csökkenni fog a gyermek hője.  Nem a normál testhőmérséklet elérése a cél, ha 38 C fok alá csökken a hőmérséklet az bőven elég.
 
Mindig tájékozódjunk a hatóanyagról, és a gyógyszer felhasználási utasításairól a betegtájékoztatóból!
 
 

 

Hűtőborogatás (priznic) gyermekeknél

A gyermek teljes testfelületét nyaktól lefelé, kezét és lábát is beleértve, langyos vízbe merített lepedővel körbetekerjük, majd amikor a lepedő átforrósodik, (ha szükséges akár 2  percenként is), a hűtőborogatást cseréljük. A nedves lepedőre további száraz takaró nem helyezhető, mert ez gátolja a hőleadást. Ha ezt tesszük, akkor azt a hibát követjük el, hogy dunsztoljuk a gyermeket, ezért nem megy lejjebb a láza.
 
A hűtőborogatás a  fizikális lázcsillapítás kevésbé hatékony módja, mert a nedves textil hamar átforrósodik, így nem fejti ki a megfelelő hűtő hatást. Ennél hatékonyabb a hűtőfürdő alkalmazása.
 

Hűtőfürdő gyermekeknél

Lázcsillapítás - hűtőfürdőA hűtőfürdő a fizikális lázcsillapítás igazán hatékony módszere.  A fürdőkádba a normál fürdéskor szokásosnál nagyobb mennyiségű, testhőmérsékletű vizet töltünk.
 
Ha van vízhőmérőnk, akkor a hűtőfürdő kezdő hőmérséklete egyezzen meg a lázas gyermek hőmérsékletével.
 
Ültessük bele óvatosan a lázas gyermeket, majd hideg víz fokozatos hozzáadásával (láb felőli oldalon vékony sugárban folyatjuk a csapból a hideg vizet a kádba) , kezdjük el a hűtőfürdő hőmérsékletének csökkentését.
 
Ezt addig folytassuk, amíg a víz hőmérséklete kb. 10-15 perc alatt 28-30 °C-ra nem csökken.

 

A hűtőfürdő akkor lesz hatékony, ha legalább 5 fokkal kevesebb a fürdővíz hőmérséklete, mint a gyermek hője.
 
A hűtőfürdő során a gyermek 8-10 percig tartózkodjon a lehűtött vízben.
 
Ha gyermek nagyon dideregni kezd szakítsuk meg, és a hidegrázás elmúltával kezdjük újra.
 
Ha egyszeri hűtőfürdőzéssel nem érünk el kellő lázcsillapító hatást, később megismételhetjük.
 

A lázcsillapítás további szabályai:

 • Lázas gyermeket ne hagyjuk magára!
 • Igyon sokat
 • Ágynyugalom biztosítása (feküdjön, nézzen tv-t, olvassunk neki mesét stb…)
 • Könnyű, szellős ruházat és vékony takaró a hőpangás elkerülésére! Ne öltöztessük túl mert nem tudja leadni a hőt a környezetének, így nem megy le a láza !
 • Könnyen emészthető, zsírszegény ételek fogyasztása
 • C vitamin pótlás

 

Gyakori hibák a lázcsillapítás során:

 • A túlöltöztetés gátolja a hőleadást, tovább emelkedhet a láz
 • Nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása
 • Jéghideg borogatás vagy jeges hűtőfürdő alkalmazása lázcsillapításra
 • A lázcsillapítók túladagolása (megfázásra vagy náthára kapható recept nélküli gyógyszerek is tartalmaznak lázcsillapító hatású vegyületet is.(pl. Neo Citran, Coldrex stb.)
 • Lázcsillapítás túl kevés lázcsillapítóval (“csak hőemelkedése volt, adtam fél adag Nurofent, hogy ne menjen feljebb” – ez így nem hat és a következő 8 órában nem adható újra a gyógyszer!)
 • Kis felületű fizikális lázcsillapítás, kizárólag csak a csukló vagy a homlok borogatása
 • Túl rövid fizikális lázcsillapítás, pár másodpercig tartó hűtőfürdő, borogatás

 
Összefoglalva a lázcsillapítás sikeréhez szükségesek:

 • megfelelő gyógyszeres lázcsillapítás (lázcsillapító gyógyszer adása megfelelő adagban, módon és időben)
 • esetleg fizikális lázcsillapítás ( hűtőborogatás, hűtőfürdő)
 • sok folyadék
 • pihenés
 • szellős ruházat