Melegkiütés kezelése

 

A melegkiütés oka:

A csecsemők és kisgyermekek verejtékmirigyeinek kivezető csöve még nem vezet tökéletesen és hajlamos az elzáródásra. Amennyiben ez megtörténik, az izzadság nem tud kiürülni a mirigyből, és a bőr rétegei közé kerül. Ennek hatására egy nem fertőző, steril bőrgyulladás, vagy más néven melegkiütés (miliaria) alakul ki.

A melegkiütés megjelenési formái:

Amennyiben a felsőbb rétegek közé kerül az izzadság, apró hólyagocskák képződnek, melyek víztiszta folyadékkal teltek. Ez a vesicula jellegű  melegkiütés semmilyen tünetet nem okoz, nem viszket és nem fáj. Orvosi neve: miliaria crisstallina.
 
A gyakoribb megjelenési forma, mikor a bőr mélyebb rétegei közé kerül az izzadság, és ott gyulladást okoz. Ez vörös, bőrből kiemelkedő (papula) formában jelenik meg és erősen viszket. A vakarózás hatására tovább nő a gyulladás és romlik a helyzet. Orvosi neve: miliaria rubra
 
Hogy néz ki a melegkiütés? Itt megnézheted, ha bírod az egészségügyi témájú képeket.
 
A melegkiütés elsősorban az arcon, fejen, tarkón, nyakon és popsin jelentkezik, ám mivel  a környezeti körülmények is befolyásolják megjelenését, az összefekvő, rosszul szellőző, izzadó bőrfelületeken is gyakori.
 
A túlöltöztetés, nagy hőség, hosszas ücsörgés a bébi hordozóban, vagy babakocsiban, a bőr szellőzésének akadályozása és a fokozott izzadás miatt elősegíti a melegkiütés kialakulását.
 


 

A melegkiütés kezelése

A melegkiütés alapvetően egy ártalmatlan ám kellemetlen jelenség, azonban ha a vakarózással sérül a bőr felülete, felülfertőződhet a bőr felszínén élő baktériumokkal, és furunculus szerű verejtékmirigy gyulladást okozhat.
 
A melegkiütés kezelésében a bőr szellőzésének biztosítása, és az izzadás csökkentése a cél. Ennek érdekében biztosítsunk megfelelő hőmérséklet és válasszunk megfelelően szellős ruházatot. Segít ha a baba bőrét szellőztetjük pelenka és ruha nélkül naponta többször.  Nagy melegben fürdessük többször langyos vízben, ami a test hűtésével csökkenti az izzadást, és a fokozott higiénia segít a melegkiütés felülfertőződésének elkerülésében.
 
Nagyon erős viszketés esetén, a gyermekorvos hűsítő és ecsetelőt, és hintőport írhat fel a melegkiütés tüneteinek enyhítésére. (pl Suspensio zinci aquosa) Pici babákat, vagy napokig elhúzódó melegkiütést mindenképpen mutassunk meg gyermekorvosnak az egyéb betegségek, vagy a felülfertőződés kizárása miatt.