Orrszívás gyermekkorban

Miért szükséges az orrszívás ?

Gyermekkorban a kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Ez több szempontból problémát jelenthet.

Először is újszülött és csecsemőkorban az orrban pangó váladék, vagy a nátha miatt megduzzadt orrnyálkahártya nehézzé teszi a légvételt, mert a kicsik alapvetően még az orrukon keresztül veszik a levegőt.

Másrészről a táplálkozás is nehezítetté válik, hisz szopás vagy cumizás közben is az orrukon keresztül vennének levegőt, és mivel nem tudnak, ezért sűrűn elengedik a mellet vagy a cumit és dühös sírásba kezdenek.

A kifolyó orrváladék miatt viszket az orruk, amibe belenyúlva, majd a szemükbe dörzsölve kötőhártya gyulladás alakulhat ki, a kifolyó baktériumokkal telt váladék pedig ótvar kialakulásához vezethet.

ORRFOLYÁS ÉS ORRVÁLADÉK GYERMEKKORBAN

Az orrfolyás az orrnyálkahártya gyulladásának következménye. Igen gyakori tünet. A gyulladt nyálkahártya megduzzad, megnő a váladék termelése így az orrlégzés akadályozottá válik. Mivel az orrváladék milyensége tájékoztató jellegű az orvos számára, érdemes megfigyelnünk.

Nagyobb gyermekeknél a légvétel könnyebben megy a szájon keresztül, ám  a pangó váladék vagy a duzzadt orrnyálkahártya náluk is elzárhatja a melléküregek felé a járatokat, vagy a középfül felé vezető Eustach kürtöt, emiatt a melléküregek és a középfül sem szellőzik át, ami arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás kialakulásához vezethet.

A garatba hátra csorgó  orrváladék köhögési ingert vált ki, a lenyelt váladék pedig hányást és hasmenést is okozhat.

Az orrszívás a fentiek miatt fontos , így a gyermek közérzete javul, és megelőzzük egyéb betegségek kialakulását is.
 


 

Orrszívás módja és az orrcsepp használata gyermekkorban

Orrszívás akkor szükséges, ha a gyermek még nem tud orrot fújni. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg orrszívó, ami mind alkalmas az orrszívás kivitelezésére. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek. Fontos hogy olyan eszközzel történjen az orrszívás, ami nem az orrnyílásba dugható mert nyálkahártya sérülést és orrvérzést okozhatunk. Kórházi körülmények között orrba dugható steril szívószondákat használunk orrszívás céljából, amivel a garat leszívása is lehetséges, de otthon az ehhez hasonló végű szívók a kívánatosak.

A motoros orrszívókon kívül természetesen alkalmasak orrszívás céljára a hagyományos gumiballonos orrszívók is, ám azokkal több munkával tudjuk elérni a kívánt célt.

Motoros vagy porszívós orrszívóknál az első pár alkalommal félni fog a gyermek a hangtól, ám ahogy nő megszokja, sőt mivel  utána jobb a komfortérzése együttműködővé válik, kéri az orrszívást.

Orrszívás előtt érdemes befújni a tengeri sós oldatos spay-ből (pl. Stérimar) mindkét orrnyílásba, mert a sós oldat oldja, hígítja a váladékot, így könnyebben kiürül.

Ezután kezdődhet az orrszívás.

Orrszívás után cseppentsünk mindkét orrfélbe a gyermek korának megfelelő orrcseppet, amiben gyulladás és nyálkahártya duzzanat csökkentő anyag van, így segíti az orr átlélegzését ami fél siker a gyógyulás felé. Az orrcseppekről fontos tudni hogy recept nélkül kaphatók, ha megmondjuk a gyógyszerésznek hogy milyen idős gyermeknek lesz, akkor több félét fog ajánlani. (pl. Nasivin, Novorin stb…) Mind alkalmas a nátha kezelésére. Sokszor nem is a váladék miatt dugul az orr, hanem a megduzzadt nyálkahártya összefekszik és elzárja a levegő útját. Ezért fontos az orrcsepp használata is, nem elég a tengeri sós spray és az orrszívás!  Azt is fontos tudni, hogy két hétnél tovább nem illik orrcseppet alkalmazni nyálkahártya szárító hatása miatt. Ha a tünetek tovább fennállnak forduljunk orvoshoz!

A kifolyó váladék feláztathatja az orrnyílások környékét és a felső ajkat, a bőr védelmére valami semleges krémet használhatunk ( pl. sima fehér vaselint).

Orrfújás helyesen

Nagyobb gyermek esetén aki már tud orrot fújni nem kell orrszívás. Győződjünk meg róla hogy jó technikával fúj-e orrot. A legfontosabb hogy az egyik orrfelet befogva egyszerre csak egy orrfelet fújjon, mert  ha mindkettőt egyszerre fújja, vákum keletkezik és az orrban maradt váladékot visszaszívja az arcüregek felé és az Eustach kürtbe megalapozva ezzel a szövődmények kialakulását. Ugyanezt a negatív hatást éri el az is ha tüsszentéskor befogja az orrát, ilyenkor a kiáramló levegő bepréseli a váladékot a melléküregek és a középfül felé, hisz a külvilág felé nem tud ürülni. Ez egy gyakori rossz szokás gyermekeknél amitől meg kell szabadulni.

Az orrot fújni tudó gyermekeknél is használhatjuk a tengeri sós spray-t a váladék oldására, majd orrfújás és orrcsepp a sorrend.