Orrszívás gyermekkorban

Miért szükséges az orrszívás ?

Gyermekkorban a kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Ez több szempontból problémát jelenthet.

Először is újszülött és csecsemőkorban az orrban pangó váladék, vagy a nátha miatt megduzzadt orrnyálkahártya nehézzé teszi a légvételt, mert a kicsik alapvetően még az orrukon keresztül veszik a levegőt.

Másrészről a táplálkozás is nehezítetté válik, hisz szopás vagy cumizás közben is az orrukon keresztül vennének levegőt, és mivel nem tudnak, ezért sűrűn elengedik a mellet vagy a cumit és dühös sírásba kezdenek.

A kifolyó orrváladék miatt viszket az orruk, amibe belenyúlva, majd a szemükbe dörzsölve kötőhártya gyulladás alakulhat ki, a kifolyó baktériumokkal telt váladék pedig ótvar kialakulásához vezethet.

ORRFOLYÁS ÉS ORRVÁLADÉK GYERMEKKORBAN

Az orrfolyás az orrnyálkahártya gyulladásának következménye. Igen gyakori tünet. A gyulladt nyálkahártya megduzzad, megnő a váladék termelése így az orrlégzés akadályozottá válik. Mivel az orrváladék milyensége tájékoztató jellegű az orvos számára, érdemes megfigyelnünk.

Nagyobb gyermekeknél a légvétel könnyebben megy a szájon keresztül, ám  a pangó váladék vagy a duzzadt orrnyálkahártya náluk is elzárhatja a melléküregek felé a járatokat, vagy a középfül felé vezető Eustach kürtöt, emiatt a melléküregek és a középfül sem szellőzik át, ami arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás kialakulásához vezethet.

A garatba hátra csorgó  orrváladék köhögési ingert vált ki, a lenyelt váladék pedig hányást és hasmenést is okozhat.

Az orrszívás a fentiek miatt fontos , így a gyermek közérzete javul, és megelőzzük egyéb betegségek kialakulását is.