Teendők gyermekkori hörghurut (bronchitis) esetén

A bronchitisben szenvedő gyermek főbb tünetei a láz, a köhögés és a nehézlégzés.

Teendők ha a hörghurut nehézlégzéssel jár:

A nehézlégzés mértékétől függ, hogy milyen gyorsan kell a hörghurutban szenvedő gyermeket orvoshoz vinni.

Obstruktív bronchitis

Hörghurut (bronchitis) Az akut hörghurut sajátos formája, mely az alsó légutak átmeneti szűkületével jár így asztmás jellegű légzészavar jellemzi.Elsősorban a csecsemők és kisdedek betegsége, de előfordul nagyobb gyermekek esetén is. A betegség hátterében az áll, hogy a hörgők hiperaktivitása miatt, gyulladás esetén az átlagosnál nagyobb mértékű nyálkahártya duzzanat és fokozott váladékképződés mellett hörgő spazmus is jelentkezik.
Tovább: Hörghurut-bronchitis

Amennyiben láthatók a nehézlégzés jelei, menni kell az orvoshoz, hisz minél előbb kezdődik a hörgőtágító kezelés, annál hamarabb múlik a roham.

Ha a szülő teljes biztonsággal felismeri a hörghurut tüneteit, akkor a korábbi hörghurutnál orvos által kiírt hörgőtágító gyógyszert (pl. Ventolin, Berodual), az orvos által megtanított módon és adagban beadhatja, de amennyiben nem javul a gyermek állapota, akkor is mielőbbi orvosi vizsgálat javasolt.

NE ADJUNK köhögéscsillapítót, hisz a visszafojtott köhögés megakadályozza a váladék kiürülését a légutakból ami ront a gyermek állapotán. Kombinált kezelésként (nappal nyákoldó-este köhögéscsillapító) az orvos elrendelheti, hogy a gyermek tudjon éjjel pihenni, de ennek mérlegelése mindig orvosi feladat.

Tanácstalanság esetén ugyanúgy mint a krupp-nál, érdemes telefonos segítséget kérni. A gyermekorvosi ügyeletek, gyermekkórházak sürgősségi ambulanciái, vagy a mentőszolgálat diszpécserei segíteni tudnak a döntésben.

Nehézlégzés (dyspnoe)

nehézlégzés A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
Tovább…

A köhögő, nehézlégzéses gyermek nyugalma fontos, fizikai kímélet javasolt, kössük le a figyelmét és igyekezzünk egy helyben tartani.

A légzése könnyebb ha ún. féligülő helyzetet biztosítunk a számára, fektessük magasabb párnára olyan helyzetben hogy a feje kissé hátraszegett állapotban legyen. Ne hagyjuk magára !

Fontos hogy ne veszítsük el a lélekjelenlétünk, a nehézlégző gyermekeknek halálfélelme van , nyugtassuk, simogassuk, igyekezzünk megnyugtatni, biztonságérzetet nyújtani a számára. Kisebb gyermeket vagy csecsemőt hordozzuk karon, a függőleges helyzet a légzést is segíti, és a közelségünk megnyugtatja.
 
 
 

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!

Teendők ha a hörghurut nem jár nehézlégzéssel:

Amennyiben a köhögés a leglényegesebb tünete a hörghurutnak, és még nincs kifejezett nehézlégzés, akkor váladékoldás javasolt.

A szoba levegőjét érdemes hideg párásítóval párásítani, és ha rendelkezünk inhalátorral, el lehet kezdeni az élettani sóoldatos, vagy Salvus vizes inhalálást a korábban megszokott módon.

Ha tenyerünkből összeszorított ujjainkból egy kúpot formálunk és ezzel ütögetjük a csecsemő hátát és mellkasát, elősegíthetjük a váladék kiürülését. A kúp alakú tenyerünk és a csecsemő teste között levegőcsapda képződik, az ütögetés rezonanciát okoz, a rezgések átterjednek a gyermek mellkas faláról a hörgőkre is, segítve a váladék leválását.
 

Ha a köhögés nagyon kínozza a gyermeket, másnap mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost, ha nem viseli meg annyira akkor 1-2 napot lehet várni, hogy a váladékoldó kezelés hatására a köhögés hurutossá és könnyebbé válik-e.

Fontos a kísérő tünetek kezelése is, lázcsillapítás, orrszívás és orcsepp ha szükséges.

Nagyon fontos a sok folyadék, hisz a váladék hígulásához és ürüléséhez szükség van arra hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű folyadék legyen. A láz miatt eleve több folyadékot veszítenek a gyermekek, a megfelelő itatással a kiszáradást is elkerüljük.

Fontos a szoba gyakori szellőztetése. A friss hideg levegő belélegzése a légzés javulását eredményezi. Ha tehetjük, az alaposan felöltöztetett gyermeket levegőztessük télen is többször a szabadban.