A tüdőgyulladás ápolása

 
A tüdőgyulladás kezelésében az orvos által kiírt gyógyszeres terápia alkalmazása mellett a gyermek gondos ápolása is kiemelt jelentőségű.
 
A tüdőgyulladásos beteg ágynyugalma, pihenése fontos gyermekkorban. Állapotát folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy a kedvezőtlen fejleményeket észleljük. (Cikk a nehézlégzésről itt)
 

A tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás Tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdő szövetének gyulladása. A tüdőgyulladás a leggyakoribb halált okozó betegség világszinten a légúti betegségek közül. A gyerekek mellett az idősek és a legyengült szervezetű felnőttek is fokozott veszélynek vannak kitéve, de a fiatal egészséges felnőttek körében sem elhanyagolható betegség. Bár az antibiotikumok használatával prognózisa jelentősen javult és az esetek többségében maradéktalanul gyógyul, a kevésbé fejlett országokban még mindig vezető halálok a veszélyeztetettek körében. Tovább …

Légzését segíthetjük  félig ülő helyzet biztosításával, fektessük magasabb párnára olyan helyzetben hogy a feje kissé hátraszegett állapotban legyen.
 
A lényeg hogy ne csak a feje alatt legyen párna mert akkor a fej előrehajlik, ami pont az ellenkező hatást eredményezi. Csecsemőt, kisgyermeket érdemes időnként karra venni, légzése könnyebb lesz és közelségünk megnyugtatja.
 
Fontos a szoba gyakori szellőztetése. A friss hideg levegő belélegzése a légzés javulását eredményezi. Ha tehetjük, az alaposan felöltöztetett gyermeket levegőztessük télen is többször a szabadban. A tüdőgyulladás gyógyulása szempontjából a rendszeres szellőztetés nagyon előnyös.
 
A csecsemőkorban kísérő jelenségként jelentkező puffadást szélcsövezéssel lehet enyhíteni.
 
Makacs láz esetén a gyógyszeres lázcsillapításon kívül szükség lehet a fizikális lázcsillapításra is.
 
 
A váladék kiürülését a szoba hideg párásításával, és ha módunk van rá, sós (Salvus vizes) inhalálással segíthetjük az orvos által kiírt nyákoldó-köhögéscsillapító terápián felül.
 
Nem csak a tüdőgyulladás ápolása során, de a legtöbb légúti gyulladásos betegségben jó hatású a szoba hideg párásítása.
 
Nagy jelentősége van a megfelelő táplálásnak.
 
Fiatal csecsemők a betegség kezdeti szakaszában a toxinok miatt puffadhatnak, számukra könnyen emészthető és értékes táplálékot kell adni, ami elsősorban az anyatej. Ennek hiányában tápszeres pótlás szükséges.
 
Nagyobb gyermekeknél a szénhidrát dús, zsírban szegény, megfelelő fehérjetartalmú könnyen emészthető kímélő étrend a célravezető.
 
Az első napokban általában étvágytalanság lehet a tüdőgyulladás kísérője, ilyenkor felesleges erőltetni az étkezést, csupán a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre kell figyelni. (Víz, tea, limonádé, gyümölcslé…).
 
A tüdőgyulladás fertőz, illetve a beteg gyermek is könnyen felülfertőződhet,  ezért gyermekközösség kerülendő.