Agyhártyagyulladás (meningitis) tünetei és kezelése gyerekeknél

Az agyhártyagyulladás, vagy meningitis a leggyakoribb központi idegrendszeri fertőzéses megbetegedés. Az agyhártyagyulladás során a kórokozó az agyat körülvevő “burkot” támadja meg.
 

Az agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói:

A bakteriális eredetű, vagy más néven gennyes agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozója gyermekekben a meningococcus, pneumococcus, vagy haemofilus influenzae  baktérium.
 
Újszülötteken a szülés közben történ fertőzések következményeként a streptococcus, E. coli és a Listeria monocytogenes. Ezeken kívül persze más baktériumok is okozhatnak agyhártyagyulladás betegséget.
 
A vírusos vagy más néven savós agyhártyagyulladás lehet elsődleges vagy másodlagos. Az utóbbi esetben az agyhártyagyulladás csak részjelensége a más szerveket betegítő vírusfertőzésnek.
 
Agyhártyagyulladás kísérheti a mumps, enterovírus, adenovírus, kanyaró, herpesz, bárányhimlő, vagy mononukleózis  vagy influenza fertőzést. Nem gennyes (savós) agyhártyagyulladást okozhat a Lyme-kór kórokozója, a kullancs által hordozott kullancs encephalitis kórokozója (TBEV, FSME vírus), vagy nagyon ritkán gombák.
 

Az agyhártyagyulladás járványtana:

A bakteriális eredetű agyhártyagyulladás lappangási ideje 2-5 nap. A felsorolt baktériumok felelősek a felső légúti hurutok, és a fül orr gégészeti gyulladásos betegségek nagy részéért. A betegség mechanizmusa az, hogy a felső légúti hurut során vérbe került kórokozó a vérből bekerül a liquor (agyvíz) keringésbe, és az agyhártyán megtelepedve betegséget okoz. Mivel a betegség felső légúti huruttal kezdődik, az orr és torokváladék által fertőz cseppfertőzéssel.
 
A fül- orr gégészeti betegségek (pl középfülgyulladás, vagy mastoiditis), az anatómiai közelség miatt szintén gyakran okoznak bakteriális agyhártyagyulladást.
 
A vírusos agyhártyagyulladások esetén a sokféle kórokozónak köszönhetően nem lehet egyértelmű terjedési szabályokat megfigyelni. A kórokozó az esetek zömében ki sem derül, mert csak a szerológiai és vírustenyésztési speciális vizsgálatokkal lehet kimutatni, ami időigényes vizsgálat és a betegség az eredményig sokszor meggyógyul. Az esetek mintegy felében nem derül ki, hogy mely vírus volt a felelős az agyhártyagyulladás kialakulásáért.

Az agyhártyagyulladás tünetei:

A bakteriális agyhártyagyulladás rendszerint hurutos tünetekkel kezdődik, torokfájással, náthával. A meningitis szakasza hirtelen magas lázzal, fejfájással hányással kezdődik, majd kialakulnak a meningeális izgalmi jelek. Tarkókötöttség, nagyfokú elesettség, aluszékonyság léphet fel. A beteg vadászkutya fekvésben helyezkedik el az ágyban.  A sírási hang megváltozása figyelmeztető jel lehet: jellemző a vigasztalhatatlan, bántóan éles “fejhangú” sírás”. Megfigyelhető a viselkedés megváltozása, a beteg kedvetlen, arca és tekintete kifejezéstelen. Görcsök léphetnek fel, hasfájás jelentkezhet. Az állapot és a tudatzavar gyorsan rosszabbodhat, súlyos esetekben kóma, légzési és keringési elégtelenség léphet fel az agyhártyagyulladás következményeként.
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

Tartós központi idegrendszeri elváltozásokat, agyideg, látó és hallóideg sérülést, mozgászavart okozhat.
 
Visszamaradhat értelmi fogyatékosság, viselkedészavarok, vagy epilepszia is.
 
A gennyes folyamat szövődménye lehet a szeptikus állapot.
 
A bakteriális agyhártyagyulladás általában súlyosabb lefolyású és kezelés nélkül halálos. A vírusos agyhártyagyulladások nagy része magától gyógyul.
 
A betegség kimenetele függ az életkortól és a kórokozótól.
 
Az újszülöttek és csecsemők körében a bakteriális agyhártyagyulladás az esetek 20-30%-ban tragikus kimenetelű, nagyobb gyermekek esetén már 98% meggyógyul.  A felnőttek 20-40 % nem éli túl a betegséget.

Az agyhártyagyulladás megelőzése:

A haemofilus influenzae, a streptococcus pneumoniae és a meningococcusok több vállfaja ellen létezik védőoltás. A kullancsok által terjesztett kórokozó ellen is létezik oltóanyag. 2017.január 1-től, a meningococcus C szerotípusa elleni oltás két éves kor alatt ingyenes. A morbilli, mumpsz, és varicella vírusa elleni oltások is védenek a kórokozók által okozott agyhártyagyulladás ellen.
 
Az oltóanyagok többsége csak a gyakoribb alfajok ellen nyújtanak védelmet, így mellette előfordulhat megbetegedés. A sokféle kórokozó miatt a megelőzés szinte lehetetlen, így még napjainkban sem számít ritka betegségnek az agyhártyagyulladás.
 
agyhártyagyulladás