Fertőzéses agyvelőgyulladás (encephalitis) gyermekkorban

Az agyvelőgyulladás (encephalitis), a központi idegrendszer akut gyulladásos folyamata, melyben az agy és a gerincvelő is érintett lehet.

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) okai:

A gyulladás kiváltó okától függően megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos agyvelőgyulladást.
 
Az elsődleges (primer) encephalitis kiváltó oka az agyat és gerincvelőt közvetlenül megbetegítő fertőzés. Okozhatják pl. herpes, entero vagy adenovírusok, az LCM és a mumpsz vírus. Az encephalitis betegségek mintegy feléért, a kullancsok által terjesztett kullancs-encephalitis a felelős.
 
A másodlagos (secunder) encephalitis, valamilyen másik betegség szövődményeként alakul ki.
 
Bármilyen vírus fertőzés közben, vagy után kialakulhat a másodlagos agyvelőgyulladás, melyet általában autoimmun folyamat okoz. Előfordul védőoltások után kialakuló (postvakcinációs) encephalitis.
 
Egyes fül orr gégészeti betegségek, gennyes bakteriális fertőzések (otitis media, mastoiditis, stb…), vagy sepsis szövődményeként, szintén kialakulhat gennyes bakteriális agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás illetve agytályog.
 

Többnyire bizonytalan, lázas, légúti tünetekkel kezdődik a kullancscsípés után 1-2 héttel, néha ez az egyetlen megnyilvánulási formája.
 
A légúti tünetek után pár nap láztalanság következik, majd ismét magasra szökhet a láz és ezzel egyidejűleg megjelenhetnek a neurológiai tünetek.
 
A tünetek nagyon sokrétűek lehetnek, attól függően, hogy az agy melyik területe érintett. (beszéd nehézség, fejfájás, sugárhányás, nyelési nehézség, szemmozgás zavarok, bénulások, mozgási nehézségek, aluszékonyság, viselkedés megváltozása, görcsök stb…)
 

Az agyvelőgyulladás egyéb formáinak tünetei

 
Gyakorlatilag megegyezhet a kullancs-encephalitis tüneteivel. A tüneteket mindegyik formánál az határozza meg, hogy az agy illetve a gerincvelő mely része érintett a betegségben.
 
Mivel a koponya egy zárt tér, a gyulladás miatti duzzanat az agynyomás fokozódásával járhat, mely tovább fokozza a tüneteket.
 
Az agynyomás fokozódás tünetei: 

  • kicsiknél a kutacs kidomborodik
  • fejfájás
  • hányás
  • a viselkedés megváltozása
  • fénymerev, tág pupilla
  • hányás
  • fejhangú, sikoltó sírási hang
  • tudatzavar, eszméletlenség
  • alacsony pulzus és légzésszám
  • vadászkutya fekvés, tarkókötöttség (agyhártya érintettség esetén)

 

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) diagnózisa:

A neurológiai vizsgálatot követően a vizsgálat része a  gerincfolyadék csapolása (lumbalpunctio), és a gerincvíz vizsgálata. Emellett szükség van a képalkotó vizsgálatokra, (CT, MRI), valamint az agyi elektromos tevékenység ellenőrzésére EEG segítségével. A kórokozó fajtájára és a gyulladás mértékére utalhat a vérvétel eredménye, de szükség van a kórokozó kimutatására is a gerincfolyadékból ha lehetséges.
 

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) kezelése:

 
A kezelés a kiváltó októl függ. Az esetek nagy részében vírusfertőzés okozza, ebben az esetben tüneti kezelés történik.
 
Az autoimmun folyamatok kezelése során szteroidok adása is szóba jön.
 
Bakteriális agyvelőgyulladás kezelésében antibiotikum terápia szükséges, kialakult agytályog esetén pedig idegsebészeti műtéti megoldás kell.
 
A gyermek általános állapotától függően nem ritka az intenzív osztályos ápolás, melyet hosszadalmas neurológiai utókezelés követhet a maradványtünetektől függően.
 

Az agyvelőgyulladás (encephalitis) prognózisa:

Még ma is kétes kimenetelű betegség. Az esetek egy részében teljes gyógyulás áll be, de nem ritka a maradandó károsodások kialakulása sem. Maradványként a szellemi funkciók csökkenése, látás, hallás vagy mozgászavarok, epilepszia maradhatnak vissza.