Ajakhasadék és szájpadhasadék

 
Az ajakhasadék (cheiloschisis),  illetve szájpadhasadék (palatoschisis) az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség.
 
Kialakulásuk a 4-8. terhességi héten végbemenő ajak és szájpadnyúlványok hiányos egyesülésének illetve összecsontosodásának következménye. A betegség régebbi elnevezései a nyúlajak (ajakhasadék) és a farkastorok (szájpadhasadék), ám ezeket diszkriminatív jellegük miatt már nem használjuk.
 
Az ajakhasadék és szájpadhasadék esetén szoktak még archasadékról is beszélni.
 

Az ajakhasadék és szájpadhasadék kialakulásának okai:

Az ajakhasadék és szájpadhasadék kialakulását öröklött és környezeti tényezők segítik elő, de pontos oka nem tisztázott. Amennyiben előfordult már a családban hasadékos beteg, akkor az esély 3-6%-ra tehető, hogy a gyermeknél is meg fog jelenni. Több olyan genetikai rendellenességet ismerünk, amelyhez a betegek 40%-ban társul a hasadék valamilyen formája. Körülbelül 200-ra tehető az olyan szindrómák száma, melynek része lehet az ajakhasadék és szájpadhasadék.
 
Környezeti külső tényezők között elsősorban kiemelkedő a sugárártalom, lelki hatások, különböző vírus és egyéb fertőzések, dohányzás, valamint egyes gyógyszerek (pl antiepileptikumok) károsító hatásai.
 

Ajakhasadék és szájpadhasadék formái:

Ajakhasadék esetében, a felső ajak és az orrnyílás közötti folytonossághiányról beszélünk.
 
Ez lehet egy illetve kétoldali, teljes vagy részleges. Legenyhébb formája, egy kis behúzódás, bevágás a felső ajak ajakpírján. Kifejezettebb formája a kétoldali orrlapra is kiterjedő hasadék, az orrszárnyak és az orrcsúcs ellapulásával.
 
Szájpadhasadék kialakulásáról akkor beszélünk ha az orrüreg és a szájüreg részlegesen vagy teljesen egybenyitott. Ez magyarázza, hogy tápláláskor időként ital és ételdarabok is megjelenhetnek az orrfőüregekben.
 
Érintett lehet csak a lágyszájpad. Ennek enyhe formája az ún. szubmukózus szájpadhasadék (rejtett) mikor a lágyszájpad izom és kötőszöveti elemei nem egyesülnek a középvonalban, de a nyálkahártya igen. Enyhébb esetben a nyelvcsap kettőzött, vagy csak a lágyszájpadi rész hasadt.
 
Előfordul körülírt keményszájpad hasadék, vagy a szájpad egészét érintő elváltozás.
 
Ajak és szájpadhasadék együttesen is előfordulhat. Ilyenkor a fogmedri nyúlvány is hasadt lehet.
 
A hasadékok formái és kiterjedése változatos, nincs két egyforma.
 
 

Ha kórházba megyünk…

Ajánló Alapvető tudnivalók a kórházi felvételről, a gyermek felkészítéséről a kórházi befekvésre.
Mit csomagoljunk?
Maradhatunk a gyermek mellett?
Klikk ide a cikkhez

Az ajakhasadék és a szájpadhasadék műtétje esetén is több napig tartó kórházi tartózkodásra kell készülni. Ajakhasadék esetén a varratokat a hatodik napon szedik ki, szájpadhasadék esetén felszívódó varratot használnak így varratszedésre nincs szükség.
 
A hasadékzárás megviseli mind a gyermeket mind az anyát. Az anatómiai viszonyok megváltozásával újra előtérbe kerülnek a táplálási nehézségek, amelyeket a fájdalom még fokoz. A műtét utáni első napokban sokszor csak milliliterről milliliterre küzdve lehet táplálni a gyermeket.
 
A seb védelme miatt a gyermek kezét saját testhez rögzítik, vagy textilkesztyűt húznak rá.
 
Fontos a nyugalom, és a tisztaság biztosítása, emiatt az ellátó intézmények igyekeznek baba-mama szobákba elhelyezni a hasadékos betegeket.  A kórházi tartózkodás alatt a szakszemélyzet segít leküzdeni az első napok nehézségeit, és pszichés támogatást nyújtanak a szülőnek is.
 
Az ajahasadékos és szájpadhasadékos gyermek komplex ellátása túlmutat a műtéti megoldásokon

A szervi helyreállítás mellett nagyon fontos a hallás és a beszéd rehabilitációja, a fogazat rendbetétele, a gyermek pszichológiai gondozása és beilleszkedésének nyomon követése. 
 
Szükség esetén a felnőtté válásukig követni kell fejlődésüket és egészségi állapotukat, megelőzendő minden olyan szövődményt és komplikációt, illetve pszichés és egyéb jellegű gondot, ami a betegségükből adódó másságukból eredhet.
 
Az ajak- ás szájpadhasadékos gyermek kezelése és nyomon követése team munka. A team tagja a hasadéksebész fül-orr-gégész, a gyermekgyógyász, az ortodontus, a szájsebész, az audiológus, a foniáter, a logopédus és a szurdopedagógus. A team szükség szerint kiegészülhet más orvosok, szakmák képviselőivel (pl. genetikus, neurológus, pszichológus ).
 
Ritkán előfordul hogy a sikeres műtétek és a logopédiai segítség ellenére is fennállnak a hangképzési problémák. Ilyenkor újabb műtétre van szükség még a gyermek beiskolázása előtt. A műtét a garatplasztika, melynek lényege hogy a hangképzéshez szükséges helyen szűkíti a garatot.
 
Fontos tudni, hogy a korszerű sebészeti technikáknak, valamint a gondozásnak és nyomon követésnek köszönhetően, mind az ajakhasadékkal, mind a szájpadhasadékkal született gyermekek is teljes értékű életet élhetnek. Teljesítményük semmiben sem marad el egészségesen született társaiktól.