Allergia tünetei és atópia gyermekkorban

Allergia oka, fogalma:

Allergia az, ha valamilyen betegség kiállása után, vagy testidegen anyaggal történő találkozás következtében megváltozik szervezeti reakcióképesség. Az immunrendszer feladata hogy a külvilágból érkező, vagy a testünkben szaporodó idegen sejteket, kórokozókat és testidegen anyagokat közömbösítse.  Az allergia egy kóros tüneteket okozó immunreakció, melynek során a külvilágból érkező idegen anyagokra nem a megszokott módon válaszol immunrendszerünk.

Atópia fogalma:

Atópiának nevezzük az allergiára való hajlamot. Atópiás egyéneken olyan kis molekulájú testidegen anyagok (allergének) is elindíthatják az allergiás folyamatot a nyálkahártyán át a testbe kerülve, amelyek az emberek többségében nem váltanak ki immunreakciót. Az atópiás gyermekek nyálkahártyája fokozott áteresztőképességű, a nyálkahártyán kiválasztódó IgA antitest termelés elégtelen, viszont a helyi allergiás reakciókban szerepet játszó IgE antitest felszaporodott a vérben és a nyálkahártyákon is. Az atópiás gyermek szervezetének hisztaminmegkötő képessége is csökkent.

Allergia típusai:

Korai allergiás reakció: Akkor jön létre, ha az antigén-antitest reakció a szervezet saját sejtjeihez kötődve zajlik le. Egyik legjellemzőbb tünete az antigén bejutása után hamar ( pár perc-fél óra) kialakuló bőrpírral és vizenyővel járó bőrelváltozás, melyet az immunreakcióban részt vevő bazofil fehérvérsejtekből kiszabaduló hisztamin vált ki. Leggyakrabban akkor jön létre, ha ez már a szervezet ismételt találkozása az antigénnel, és a már szervezetben jelenlévő ellenanyagok lépnek reakcióba az allergiát kiváltó anyaggal. Ebből látszik, hogy minél többször találkozik a szervezet a testidegen anyaggal (antigénnel) annál hevesebb reakciót vált ki. Nagy mennyiségű antigén bejutása a szövetekbe vagy véráramba, életveszélyes anaphylaxiás shockot okoz.

Korai allergiás reakcióval jár: csalánkiütés (urticaria), Quincke-oedema (arc vizenyője), asztma, gyógyszerallergia…

Kép a súlyos allergia miatti Quincke-oedemaról.

Késői allergiás reakció: Ez sejtközvetített reakció. Ilyenkor a helyi tünetek csak az allergénnel találkozás után 24-48 órával később alakulnak ki, bőrpírban és helyi beszűrődésben nyilvánulnak meg. Azért nevezik sejtközvetített reakciónak, mert az antigén ellen termelt ellenanyag (antitest) a T-limfociákhoz kötöttek.

Késői allergiás reakcióra példa : kontakt dermatitits (kontakt ekcéma)

Atópiás-allergiás kórképek:

Azok a korai allergiás kórképek, melyek atópiás hajlammal rendelkező gyermekeken fordulnak elő. A gyermekek mintegy egynegyede szenved atópiás-allergiás betegségekben. A hajlam dominánsan öröklődik. Ha az egyik szülő allergiás, akkor a gyermek 30% eséllyel lesz allergiás beteg. Mindkét szülő allergiás betegsége esetén ez a szám 50%-ra emelkedik. Az atópiás allergia csak az arra hajlamos egyéneken fordul elő szemben az anafilaxiával, mely bárkin kiváltható.

Serdülőkorra a betegek egyharmada gyógyul, egyharmada pedig javul.

A diagnózis nem könnyű, mivel a tünetek a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók által okozott betegségekre hasonlítanak.

Allergia kóreredet valószínűsíthető ha:

 • más családtag is allergiás
 • a betegség tünetmentes szakaszok után azonos formában ismételten vissza-visszatér
 • meteorológiai vagy évszakos változások befolyásolják
 • környezeti, diétás változásokra tünetmentesség következik be
 • adrenalin, antihisztamin és szteroid kezelésre jól reagál

Allergia betegségek felosztása:

 

Mi az asztma?

Asztma A hörgők akut átmeneti beszűkülésével, és rohamszerű kilégzési nehezítettséggel járó krónikus betegség. Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel akár tünetmentessé is tehető. A betegség hátterében az obstruktív bronchitis-hez hasonlóan a hörgők hiperaktivitása áll, ám az asztmás hörgőszűkület kialakulásában főleg a hörgők görcse játszik szerepet, míg a nyálkahártya duzzanat és a váladékképződés kisebb mértékű. Tovább …

Légzőszervi allergia betegségek:

A szénanátha, allergiás légcsőhurut és orrmelléküreg gyulladás mellett allergiás tüdőgyulladás is előfordul.

A legjellemzőbb formája a légzőszervi allergiának az asztma melyet főleg a belélegzett allergének váltanak ki, illetve az allergiás bronchitis (obstruktív bronchitis), amit a kórokozó mint allergén okoz, ezért mindig lázas hurutos tünetekkel jár.

Az egyes légzőszervi allergiás kórképekről az adott betegségnél írunk részletesen. Használd a menüt vagy a keresőt!

 

Emésztőrendszeri allergia betegségek:

Allergiás tünetek jelentkezhetnek különböző táplálékokkal kapcsolatban, visszatérő szájgyulladások, görcsös hasi fájdalom, és rohamokban jelentkező görcsös székletürítés formájában. Valamely étel allergén szerepe akkor bizonyított ha elhagyása után a tünetek megszűnnek, és további három alkalommal az étel újra fogyasztása után visszatérnek, ezzel egy időben a vérben az eozinofil sejtek száma megemelkedik. Bizonyos ételfajták ellen termelt ellenanyag már kimutatható a vérből. A konkrét emésztőszervi betegségekről részletesen az adott betegségnél írunk.

Bőr és egyéb szervek allergiás betegségei:

Legjellemzőbb képviselője az atopiás dermatitis (endogén ekcéma, vagy ekzema infantum) és a csalánkiütés (urticaria). Allergiás eredetű lehet a migrén is. A konkrét betegségekről az adott betegségnél írunk részletesen.
 

 

Allergia tünetei:

Az allergia tünetei attól függenek, hogy mely szervet érint a betegség. A konkrét tünetekről az adott betegségnél írunk. Az allergia tünetei az enyhétől az életveszélyes állapotig terjedhetnek, és akár percek alatt jelentősen romolhat az állapot. Éppen ezért nagy testfelületre terjedő csalánkiütés, az arcot – szemet érintő csalánkiütés és duzzanat, vagy rekedtséggel és nehezített belégzéssel járó állapot esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, állapottól függően mentőhívás is szükséges lehet.

Allergia tünetei (gyakori tünetek) a teljesség igénye nélkül:
 • tüsszögés
 • orrfolyás
 • orrdugulás
 • szájpadlás és torok viszketése
 • könnyezés
 • szemviszketés, szem pirossága
 • arc duzzanata
 • csalánkiütés
 • ekcéma
 • hasmenés, hányinger
 • rekedtség, nehézlégzés
 • visszatérő hurutok, asztmatikus betegségek

Allergia diagnózisa:

A vérben az allergiás betegségeknél magas az eosinofil sejtek száma, valamint az IgE ellenanyag is. Támogatja a diagnózist ha a tünetek antihisztaminokra és szteroidokra gyorsan és jól reagálnak.

A specifikus antigén (allergén) kiderítésére az alábbi módszerek szolgálnak:
 • provokációs tesztek: az allergénnel való találkozással a tünetek kiprovokálhatók
 • eliminációs tesztek: az allergén kiküszöbölésével a tünetek visszafejlődnek (pl. tejallergia esetén tejtilalom)
 • Allergiás bőrpróbák: allergének bőrbe juttatásával helyileg bőrpír vagy csalánkiütéshez hasonló elváltozás provokálható fél órán belül, vagy 24-48 óra múlva bőrpír és beszűrődés tapasztalható helyileg.
 • légzésfunkciós próba esetén a porlasztott belélegzett allergén, légzésfunkció beszűkülést vált ki pozitív esetben
 • hisztaminfelszabadítási tesztben a beteg leukocitáit az allergénnel összehozva mérik a hisztaminfelszabadulás mértékét

Az allergiás betegségek nagy részében sajnos nem sikerül kimutatni a specifikus antigént.