Allergia tünetei és atópia gyermekkorban

Allergia oka, fogalma:

Allergia az, ha valamilyen betegség kiállása után, vagy testidegen anyaggal történő találkozás következtében megváltozik szervezeti reakcióképesség. Az immunrendszer feladata hogy a külvilágból érkező, vagy a testünkben szaporodó idegen sejteket, kórokozókat és testidegen anyagokat közömbösítse.  Az allergia egy kóros tüneteket okozó immunreakció, melynek során a külvilágból érkező idegen anyagokra nem a megszokott módon válaszol immunrendszerünk.

Atópia fogalma:

Atópiának nevezzük az allergiára való hajlamot. Atópiás egyéneken olyan kis molekulájú testidegen anyagok (allergének) is elindíthatják az allergiás folyamatot a nyálkahártyán át a testbe kerülve, amelyek az emberek többségében nem váltanak ki immunreakciót. Az atópiás gyermekek nyálkahártyája fokozott áteresztőképességű, a nyálkahártyán kiválasztódó IgA antitest termelés elégtelen, viszont a helyi allergiás reakciókban szerepet játszó IgE antitest felszaporodott a vérben és a nyálkahártyákon is. Az atópiás gyermek szervezetének hisztaminmegkötő képessége is csökkent.

Allergia típusai:

Korai allergiás reakció: Akkor jön létre, ha az antigén-antitest reakció a szervezet saját sejtjeihez kötődve zajlik le. Egyik legjellemzőbb tünete az antigén bejutása után hamar ( pár perc-fél óra) kialakuló bőrpírral és vizenyővel járó bőrelváltozás, melyet az immunreakcióban részt vevő bazofil fehérvérsejtekből kiszabaduló hisztamin vált ki. Leggyakrabban akkor jön létre, ha ez már a szervezet ismételt találkozása az antigénnel, és a már szervezetben jelenlévő ellenanyagok lépnek reakcióba az allergiát kiváltó anyaggal. Ebből látszik, hogy minél többször találkozik a szervezet a testidegen anyaggal (antigénnel) annál hevesebb reakciót vált ki. Nagy mennyiségű antigén bejutása a szövetekbe vagy véráramba, életveszélyes anaphylaxiás shockot okoz.

Korai allergiás reakcióval jár: csalánkiütés (urticaria), Quincke-oedema (arc vizenyője), asztma, gyógyszerallergia…

Kép a súlyos allergia miatti Quincke-oedemaról.

Késői allergiás reakció: Ez sejtközvetített reakció. Ilyenkor a helyi tünetek csak az allergénnel találkozás után 24-48 órával később alakulnak ki, bőrpírban és helyi beszűrődésben nyilvánulnak meg. Azért nevezik sejtközvetített reakciónak, mert az antigén ellen termelt ellenanyag (antitest) a T-limfociákhoz kötöttek.

Késői allergiás reakcióra példa : kontakt dermatitits (kontakt ekcéma)

Atópiás-allergiás kórképek:

Azok a korai allergiás kórképek, melyek atópiás hajlammal rendelkező gyermekeken fordulnak elő. A gyermekek mintegy egynegyede szenved atópiás-allergiás betegségekben. A hajlam dominánsan öröklődik. Ha az egyik szülő allergiás, akkor a gyermek 30% eséllyel lesz allergiás beteg. Mindkét szülő allergiás betegsége esetén ez a szám 50%-ra emelkedik. Az atópiás allergia csak az arra hajlamos egyéneken fordul elő szemben az anafilaxiával, mely bárkin kiváltható.

Serdülőkorra a betegek egyharmada gyógyul, egyharmada pedig javul.

A diagnózis nem könnyű, mivel a tünetek a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók által okozott betegségekre hasonlítanak.

Allergia kóreredet valószínűsíthető ha:

  • más családtag is allergiás
  • a betegség tünetmentes szakaszok után azonos formában ismételten vissza-visszatér
  • meteorológiai vagy évszakos változások befolyásolják
  • környezeti, diétás változásokra tünetmentesség következik be
  • adrenalin, antihisztamin és szteroid kezelésre jól reagál

Allergia betegségek felosztása:

 

Mi az asztma?

Asztma A hörgők akut átmeneti beszűkülésével, és rohamszerű kilégzési nehezítettséggel járó krónikus betegség. Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel akár tünetmentessé is tehető. A betegség hátterében az obstruktív bronchitis-hez hasonlóan a hörgők hiperaktivitása áll, ám az asztmás hörgőszűkület kialakulásában főleg a hörgők görcse játszik szerepet, míg a nyálkahártya duzzanat és a váladékképződés kisebb mértékű. Tovább …

Légzőszervi allergia betegségek:

A szénanátha, allergiás légcsőhurut és orrmelléküreg gyulladás mellett allergiás tüdőgyulladás is előfordul.

A legjellemzőbb formája a légzőszervi allergiának az asztma melyet főleg a belélegzett allergének váltanak ki, illetve az allergiás bronchitis (obstruktív bronchitis), amit a kórokozó mint allergén okoz, ezért mindig lázas hurutos tünetekkel jár.

Az egyes légzőszervi allergiás kórképekről az adott betegségnél írunk részletesen. Használd a menüt vagy a keresőt!

 

Emésztőrendszeri allergia betegségek:

Allergiás tünetek jelentkezhetnek különböző táplálékokkal kapcsolatban, visszatérő szájgyulladások, görcsös hasi fájdalom, és rohamokban jelentkező görcsös székletürítés formájában. Valamely étel allergén szerepe akkor bizonyított ha elhagyása után a tünetek megszűnnek, és további három alkalommal az étel újra fogyasztása után visszatérnek, ezzel egy időben a vérben az eozinofil sejtek száma megemelkedik. Bizonyos ételfajták ellen termelt ellenanyag már kimutatható a vérből. A konkrét emésztőszervi betegségekről részletesen az adott betegségnél írunk.

Bőr és egyéb szervek allergiás betegségei:

Legjellemzőbb képviselője az atopiás dermatitis (endogén ekcéma, vagy ekzema infantum) és a csalánkiütés (urticaria). Allergiás eredetű lehet a migrén is. A konkrét betegségekről az adott betegségnél írunk részletesen.