Az aranyér főleg felnőttkori betegség, de gyerekeknél is előfordul. Az aranyér során a végbélgyűrű vénái kitágulnak, melyek könnyen begyulladnak, viszkethetnek, csomók képződhetnek és kitüremkedhetnek az aranyér betegség előrehaladása során.

Az aranyér okai:

Az aranyér kialakulásában nagy szerepet játszhat az öröklődés. A betegség kialakulását segíti az öröklődő kötőszöveti gyengeség, így azoknál a gyerekeknél, ahol a szülők aranyérbetegségben szenvednek, nagyobb százalékban alakul ki.

A vénás tágulatok kialakulását elősegíti minden olyan helyzet mely haspréssel jár a megnövekvő nyomás miatt, így az aranyér kialakulásának oka lehet a székeléssel együtt járó erőlködés, valamint az életmód is közvetlenül hatással lehet a betegség kialakulására. A nehéz súlyok emelése, a rostszegény táplálkozás, túl kevés folyadék fogyasztása, a mozgáshiányos életmód és elhízás hajlamosíthatnak a betegségre.

Az aranyér tünetei:

Az aranyérre a székelés közben jelentkező fájdalom, illetve vérzés a legjellemzőbb, ám a panaszok nem mindig ilyen egyértelműek.

Altesti diszkomfort érzés, viszketés, csomók megjelenése a végbélnyíláson szintén aranyérre utalhatnak. Amennyiben a vénatágulat begyullad, égő viszkető fájdalom jelentkezhet a székeléstől függetlenül is.

A székletben vér és nyálka jelenhet meg, a vérzés általában nem jelentős. Aranyérre hívhatja fel a figyelmet a gyermek alsóneműjén talált váladékozás is.

A vénatágulatok kialakulása nem 1-2 nap alatt zajlik, hanem egy hosszú, hónapokra, évekre nyúló  folyamat, ez az oka annak hogy  felnőttkorban okoz nagy számban tüneteket. A gyermekkori aranyerek többsége kezdeti stádiumban van, de éppen ezért fontos a betegség kialakulásának megelőzése, a kezdeti tünetek felismerése.
 

székrekedésről szóló cikkünkben leírtak szerint. (klikk a linkre)

A gyulladás miatti tüneteket, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító helyi kezeléssel enyhítik, mely megvalósulhat végbélkúp, krém, ülőfürdő, vagy ezek kombinációjának alkalmazásával.

Fontos a fokozott higiénia, érdemes nedves popsitörlőt használni a fenéktörlésre, illetve jelentősen csökkenti az aranyér tüneteit a székelés utáni fenékmosás.

Az aranyér megelőzése:

A  rostdús, kiegyensúlyozott étkezés és a megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a mozgás segít a széklet ritmusának beállításában. Érdemes a gyermeket rendszerességre szoktatni, naponta ugyanabban az időben legyen széklet, így a székrekedés megelőzésével kiküszöböljük a nehéz székeléssel járó hasprést, mely hosszútávon a vénatágulatok kialakulását segíti.