Arcüreggyulladás tünetei és kezelése

 

Arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris, vagy szinuszitisz) oka:

Az arcüreggyulladás az orrmelléküreg-gyulladások csoportjába tartozó betegség.
 
Az orrmelléküregek az orrüregből nyíló léggel telt üregek, melyeknek funkciója a belélegzett levegő melegítése, párásítása és tisztítása, részt vesznek a hangképzésben és könnyítik a koponyát.
 
Az egyik ilyen orrmelléküreg az arcüreg. Az arcüreggyulladás az arcüreg nyálkahártyájának hurutja.
 
Az orr és arcüreget közös nyálkahártya béleli, így egyszerű náthát is sűrűn kíséri arcüreggyulladás.
 
Az arcüreggyulladás sokszor magától gyógyul, problémát csak masszív kórokozó és arcüregi gennygyülem kialakulása esetén okoz. Az arcüreg kivezető nyílása az üreg felső részén van, így a folyadék nem tud spontán kiürülni, a szellőzését pedig rontja az arcüreggyulladás miatti nyálkahártya duzzanat. Az így kialakult nedves zárt térben a baktériumok jól tudnak szaporodni.
 
Az arcüreggyulladás kialakulását elősegítik:

  • allergia
  • orrsövény ferdülés
  • orrpolip
  • passzív dohányzás, szennyezett levegő

 

Az arcüreggyulladás tünetei:

Az arcüreggyulladás csecsemő és gyermekkorban nagyon sokszor lappangva zajlik, nem, vagy alig okoz helyi tüneteket.
 
A betegségre sokszor általános tünetek hívják fel a figyelmet: bágyadtság, elesettség, fejfájás, elhúzódó köhögés, gennyes orrfolyás és nagyothallás.
 
Előrehajoláskor lüktető arcfájdalom jelentkezhet arcüreggyulladás esetén.
 

Az arcüreggyulladás diagnózisa:

Felnőtteknél az arcüreggyulladásra jellemző orrtükri kép a gennycsík a középső orrjáratban.
 
Gyermekeknél sajnos ez ritkán látható és főleg csecsemőknél a röntgen is nehezen értékelhető.
 
A harmadik lehetőség az arcüreggyulladás diagnosztizálására az arcüreg öblítése (sinus punctio), melynek során megfelelő érzéstelenítés után az orrüregből egy tűt vezetnek az arcüregbe, majd azon keresztül élettani sóoldatot fecskendeznek be.
 
A sóoldat az arcüreg természetes kivezető nyílásán keresztül távozik, magával sodorva a gennyes váladékot.
 
Ha az öblítéskor genny ürül, a punkció pozitív. (Arcüregöblítést ma már csak nagyon alapos megfontolás és több hete fennálló arcüreggyulladás esetén végeznek)
 
A vizsgálatot kiegészítheti egy vérvétel, mely az arcüreggyulladás teljes szervezetre gyakorolt hatásairól, és a gyulladás mértékéről ad információt.
 

Az arcüreggyulladás kezelése:

Orrszívás

orrszívás gyermekkorban Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Még több az orrszívásról …

Az arcüreggyulladás kezelésében is kulcsfontosságú az orr és az orrmelléküreg-rendszer szellőzésének biztosítása.
 
Ennek érdekében, a rendszeres orrszívás (orrfújás) és a nyálkahártya duzzanat csökkentése orrcseppel elengedhetetlenül fontos az arcüreggyulladás gyógyításában.
 
A gennyes folyamat okozója baktérium, ezért antibiotikum adása is indokolt.
 
Az arcüreggyulladás kísérő tüneteit tüneti terápiával csökkenhetjük,így javíthatjuk a gyermek közérzetét: szükség esetén láz és fájdalomcsillapítás és pihenés javasolt.
 
Az arcüreggyulladás ápolásában is jó hatású a hideg párásítás, ami nyugtatja a nyálkahártyát és segíti a váladék ürülését. A meleg gőzölés nem előnyös mert fokozza a nyálkahártya duzzanatot és hátráltatja a gyógyulást. Gyermekkorban a gőzölés eleve beszélyes az égési sérülések kockázata miatt! Jó hatású viszont az infravörös lámpázás az arcüreggyulladás kezelésében.
 
Makacs arcüreggyulladás esetén, vagy szövődmények gyanújakor szükség lehet kórházi kezelésre, intravénás antibiotikum adására, depletio alkalmazására, a genny eltávolítására többszöri arcüreg öblítéssel, vagy műtéti beavatkozásra.
 
Napjainkban már orrendoszkópos (száloptikás) beavatkozásra van lehetőség, mellyel az orrüregből lehet a melléküregeket operálni külső bőrmetszés nélkül. (FESS)
 
hideg párásítása, mert a száraz levegő a nyálkahártya szárítása révén növeli a felső légúti fertőzések esélyét.
 
Ne tegyük ki a gyermeket passzív dohányzásnak !