Ha a megszületés után az újszülött nem sír fel, nem lélegzik (apnoe), akkor oxigénhiányos állapot alakul ki. Ennek az állapotnak a neve asphyxia vagy “álhalál”.
 

Az asphyxia okai:

Az asphyxia egy adaptációs zavar mely a szülés előtti és a születés körüli magzatot ért hatásokkal magyarázhatók. Az adaptációs zavart kiváltó okokról az alábbi cikkben már írtunk:
 

Újszülöttkori betegségek kórokai


 
Bármilyen ok, mely gátolja a magzat és az anya közötti légcserét oxigénhiányt okoz a magzatban, melynek következménye az acidózis. Zavart szenvednek a magzat anyagcsere folyamatai, a sejtlégzés és az enzimműködések, melyek beavatkozás nélkül a magzat vagy az újszülött halálát okozhatja.
 

Vizsgált jelenség Értékelés Adható pont 1 perc 5 perc 10 perc nincs szívhang 0 Szívműködés frekfencia 100/perc alatt 1 frekfencia 100/perc felett 2 nincs 0 Légzés kapkodó, felületes 1 jó, erőteljes ritmusos 2 tónustalan 0 Izomtónus enyhe flexiós tónus 1 erőteljes mozgások 2 nincs 0 Reflexingerlékenység kis grimasz 1 tüsszentés, köhögés 2 sápadt, vagy szederjes 0 Bőrszín halványpiros test, szederjes végtagok 1 piros test és végtagok 2 Apgar érték Összpontszám:

 

Az apgar érték értékelése:

A vizsgált életjelenségek (5 db) minimum pontszáma 0, maximum pontszáma 10. Ha az összpontszám 8-10, az újszülött életkilátásai jók. 6-7 pont esetén veszélyeztetett és intenzív megfigyelést igényel. 4-5 pont közepes asphyxia, 3 alatt pedig súlyos asphyxia áll fent mely közvetlen életveszélyt jelent és újraélesztést kell kezdeni.
 
A hazabocsátási zárójelentéseken található apgar érték az 1 perces és az 5 perces összpontszámot tartalmazza. Apgar: 9/10 pl. azt jelenti, hogy születéskor a baba életkilátásai jók, az életműködései jók, és az eltelt 5 perc alatt jól adaptálódott a külvilági élethez.