Ha a megszületés után az újszülött nem sír fel, nem lélegzik (apnoe), akkor oxigénhiányos állapot alakul ki. Ennek az állapotnak a neve asphyxia vagy “álhalál”.
 

Az asphyxia okai:

Az asphyxia egy adaptációs zavar mely a szülés előtti és a születés körüli magzatot ért hatásokkal magyarázhatók. Az adaptációs zavart kiváltó okokról az alábbi cikkben már írtunk:
 

Újszülöttkori betegségek kórokai


 
Bármilyen ok, mely gátolja a magzat és az anya közötti légcserét oxigénhiányt okoz a magzatban, melynek következménye az acidózis. Zavart szenvednek a magzat anyagcsere folyamatai, a sejtlégzés és az enzimműködések, melyek beavatkozás nélkül a magzat vagy az újszülött halálát okozhatja.
 


 

Apgar érték jelentősége

Az apgar skála egy széles körben elterjedt értékpontos osztályozás, melynek segítségével jellemezni lehet az újszülött életképességét. Az apgar skála Virginia Apgar amerikai aneszteziológusról kapta a nevét. Az apgar vizsgálat lényege, hogy  a légzés, a szívműködés, a bőrszín, az izomtónus, és a reflexingerlékenység 0-1-2 pontos osztályozásával képet kaphatunk a baba általános állapotáról. A vizsgálatot a születés utáni első, ötödik és tizedik percben kell elvégezni. A kapott érték változása mutatja azt is, hogy az újszülött hogyan alkalmazkodik a külvilági léthez.
 

Vizsgált jelenség Értékelés Adható pont 1 perc 5 perc 10 perc
nincs szívhang 0
Szívműködés frekfencia 100/perc alatt 1
frekfencia 100/perc felett 2
nincs 0
Légzés kapkodó, felületes 1
jó, erőteljes ritmusos 2
tónustalan 0
Izomtónus enyhe flexiós tónus 1
erőteljes mozgások 2
nincs 0
Reflexingerlékenység kis grimasz 1
tüsszentés, köhögés 2
sápadt, vagy szederjes 0
Bőrszín halványpiros test, szederjes végtagok 1
piros test és végtagok 2
Apgar érték Összpontszám:

 

Az apgar érték értékelése:

A vizsgált életjelenségek (5 db) minimum pontszáma 0, maximum pontszáma 10. Ha az összpontszám 8-10, az újszülött életkilátásai jók. 6-7 pont esetén veszélyeztetett és intenzív megfigyelést igényel. 4-5 pont közepes asphyxia, 3 alatt pedig súlyos asphyxia áll fent mely közvetlen életveszélyt jelent és újraélesztést kell kezdeni.
 
A hazabocsátási zárójelentéseken található apgar érték az 1 perces és az 5 perces összpontszámot tartalmazza. Apgar: 9/10 pl. azt jelenti, hogy születéskor a baba életkilátásai jók, az életműködései jók, és az eltelt 5 perc alatt jól adaptálódott a külvilági élethez.