Aspiratiós tünetegyüttesnek nevezzük azt a kórképet mely akkor alakul ki, ha az újszülött a szülés előtt, alatt vagy közvetlenül utána félrenyel, vagyis a légutaiba idegen anyag kerül, mely azt elzárja és légzészavart okoz.
 

Az újszülöttkori aspiratio okai:

Az aspiratiónak sokféle oka lehet. Minden olyan méhen belüli ok, mely a magzatban oxigénhiányt okoz (pl. köldökzsinór leszorítása, elhúzódó szülés…), reflexes meconium ürítést és légzőmozgásokat váltanak ki már a méhen belül is, így a magzati széklettel szennyezett magzatvíz a légutakba kerül. (meconium aspiratios syndroma)
 
A szülés során vér és nyálka kerülhet a szülőutakon áthaladó újszülött légutaiba.
 
Az újszülött nyelési reflexe még elégtelen, köhögni sem tud, így a saját nyálát, vagy az anyatejet is könnyen félrenyeli.
 


 

Az újszülöttkori aspiratio tünetei:

A magzatvíz meconiummal szennyezett, zöldessárga színű. Az újszülött asphyxiás, vagy felületesen lélegzik. Később a nehézlégzés jelei látszanak: a légzés szapora, a bordák köze behúzódik légvételkor, és a bőr szederjes.
 
Ha már születés után történik a félrenyelés (pl anyatej, tápszer), akkor légzés kimarad, a bőr szederjes vagy szürke, és a pulzusa alacsony lesz.
 
Mindkét esetben látható a mellkas röntgen felvételen, hogy a tüdőben légszegény foltos területek vannak.
 

 Az újszülöttkori aspiratio kezelése:

A legfontosabb feladat a légutak szabaddá tétele. Az orvos az orrgaratot leszívja szívóval, majd laryngiscop – os feltárás után a gégéből és légcsőből is eltávolítja a váladékot. Ha az állapot nem rendeződik, akkor intratracheális tubust helyez be, melyen keresztül gépi lélegeztetés kezdődik. Oxigén adására is szükség lehet.
 
A másodlagosan kialakuló bakteriális tüdőgyulladás megelőzése miatt antibiotikum adása is szükséges lehet.
 
A meconiumos aspiratiot általában túlélik az újszülöttek.
 
Ha oly súlyos fokú légzészavar lép fel, ami szövődményeket okoz, illetve ha a méhen belüli hypoxia oka, már eleve egy súlyos fejlődési rendellenesség volt (pl, szívfejlődési rendellenesség), akkor sajnos a tragikus végkifejlet is előfordulhat.