Atópiás dermatitis gyerekeknél

 
Az atópiás dermatitis (ekzema infantum) egy egyre gyakrabban előforduló bőrbetegség, mely az ekcéma típusú megbetegedések családjába tartozik. Napjainkban a gyermekek és a csecsemők körében az egyik leggyakoribb bőrbetegség a fejlett országokban.

Az atópiás dermatitis oka:

Allergiás bőrbetegség, mely nem fertőz. Általában kisdedkorban vagy gyermekkorban kezdődik, és hátterében a többi allergiás betegséghez hasonlóan a bőr megváltozott reakciója áll (allergia) a külső és belső hatásokra.
 
Az atópiás dermatitis külső kiváltó okai lehetnek (a teljesség igénye nélkül):
 
Mosóporok, öblítők, kozmetikai szerek, házipor, pollenek stb…
 
Az atópiás dermatitis belső kiváltó okai lehetnek (a teljesség igénye nélkül):
 
Táplálékok pl. tej, tojás, mogyoró, élelmiszer ipari adalékok, színezékek, tartósítószerek, gabonafélék stb, de okozhatják a szervezetben hosszan megbúvó kórokozókra adott immunválaszok is (pl krónikus mandulagyulladás, rossz fogak stb…)
 
A hajlam genetikailag öröklődik, és az esetek nagy százalékában nem sikerül kimutatni a kiváltó allergént. Az öröklés multifaktoriális, vagyis az öröklött hajlamon kívül környezeti hatások is kellenek a betegség kialakulásához. Ha a szülők anamnézisében előfordult atópiás dermatitis, aszthma, vagy szénanátha, a betegség nagyobb valószínűséggel alakul ki a gyermekben. Az esetek mintegy felében felnőttkorra megszűnnek a tünetek. Az sem ritka hogy egy nagyobb atópiás-allergiás tünetegyüttes egyik eleme az atópiás dermatitis, pl aszthma vagy szénanátha mellett.
 
A betegséget pszichés tényezők is befolyásolják, rossz anya-gyermek kapcsolat, családi konfliktusok, vagy iskolai túlterhelés ront a betegek állapotán.

Az atópiás dermatitis tünetei:

A csecsemőkori forma 3 hónapos kor környékén jelentkezik. Főleg az arcon, fenéktájon, végtagokon, néha a törzsön is jelentkező hámló, vörös, néha nedvező bőrgyulladás, mely erősen viszket.
 
A vakarózással a csecsemő megsérti a bőrét, így gennykeltőkkel könnyen felülfertőződhet, ennek jele lehet a nedvezés, vagy pörk képződés. Minél fiatalabb a csecsemő, annál nehezebb megkülönböztetni a tüneteket a seborrhea tüneteitől, ám atópiás dermatitisben a hajas fejbőr vastag felrakódása ritkább. Az azonban nagyon valószínű hogy a két betegség között kapcsolat van, az is előfordul hogy társul a két kórkép.
 
Hogy néz ki az atópiás dermatitisz? Itt megnézheted, ha bírod az egészségügyi témájú képeket.