Bárányhimlő (varicella) tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A bárányhimlő (varicella) egy erősen fertőző heveny vírusbetegség, mely hólyagos, majd pörkös kiütésekkel jár.

A bárányhimlő (varicella) kóroktana, járványtana és kórlefolyása:

A bárányhimlő kórokozója a varicella-zoster vírus amely egy herpesz vírus. Ez azonos a Herpes zoster (övsömör) betegség kórokozójával.
 
Cseppfertőzéssel terjed, a légáramlat által felkapott cseppecskék messzire sodródva fertőzhetnek. A bárányhimlő megbetegítő képessége a kanyaróhoz hasonló, a beteggel történő közvetlen érintkezés nem szükséges a fertőzéshez.
 
A bárányhimlő a kiütések megjelenése előtt egy nappal már fertőz és a hólyagok beszáradásáig fertőzőképes. A kórokozót tartalmazzák az orr és garatváladék, vér és a hólyagok váladékai, melyek az általuk szennyezett kézzel, tárgyakkal (pohár, cumi stb) , vagy a levegőbe kerülve (köhögés, tüsszentés) is egyaránt fertőzhetnek.
 
A magas fertőzőképesség miatt a bárányhimlős beteggel egy légtérben tartózkodó, nem védett személyek szinte biztosan megfertőződnek.
 
A betegség kiállása életre szóló védettséget ad, ám a herpes zoster (övsömör) betegség, minden bárányhimlő betegséget átvészelt személyen jelentkezhet később.
 
Megbetegítő képessége miatt a legtöbb gyermek átesik a betegségen, ezért gyermekkorban gyakoribb, ám felnőttek is elkaphatják ha még nem alakult ki védettség.
 
Lappangási ideje 2-3 hét.
 

A bárányhimlő tünetei:

A jellegzetes kiütések megjelenése előtt már jelentkezhet 1-2 nappal levertség, fejfájás, étvágytalanság és láz. A bárányhimlő ebben a szakaszban már fertőz.
 
A bárányhimlő kiütések az arcon, a hajas fejbőrön és a törzsön szoktak kezdődni, majd elszórva az egész testen megjelenhetnek.
 
Kép a kiütésekről itt látható
 
Előbb gombostűfejnyi bőrpír (macula), majd göbcsék (papula) jelentkeznek.
 
A göbcséket hólyagok (vesicula) kialakulása követi. A hólyagban víztiszta folyadék látható, a bőrhöz közel helyezkedik el és sérülékeny.
 
A hólyagot kitöltő vírust tartalmazó folyadék 2-3 nap alatt zavarossá válik, gennyes hólyaggá (pustula) alakul át. Közepe behúzódik, majd megpattan és helyét pörk foglalja el. A pörk 1-2 hét után válik le hegképződés nélkül, néha a helyén hónapokig látható festékhiányos fehérebb folt marad.
 
A kiütések nem egyszerre jelennek meg, így egymás mellett különböző stádiumú kiütések lehetnek a bárányhimlő lefolyása során.
 
A bárányhimlő kiütései nem kímélik a kényesebb területeket sem: szájon, orron, szemen, gégében húgycső és végbélnyíláson is megjelenhetnek. A számuk változatos, néhány tucattól több százig is terjedhet.
 
Viszketnek, ezért a gyermek nyűgös, nyugtalan és étvágytalan.
 
A betegséget láz kísérheti, a lázas szak kb. egy hétig tart, a bárányhimlő kiütéseinek leszáradása és lelökődése újabb 1-2 hetet vesz igénybe.

A bárányhimlő diagnózisa:

A jellegzetes tünetek alapján a diagnózis könnyen felállítható. A jellegzetes tünetek hiányában a bárányhimlő gyanúját vérvizsgálattal lehet igazolni. (varicella ellenanyag kimutatása)

A bárányhimlő kezelése:

[gyógyszerek, lázcsill, tünetek]A bárányhimlő kezelése tüneti terápiára szorítkozik, meg kell várni míg a szervezet legyőzi a vírust.
 
Az első héten ágynyugalom, kímélő étrend és lázcsillapítás javasolt.
 
A legnagyobb probléma ha a kiütések elvakarása miatt azok felülfertőződnek baktériumokkal és gennyes gyulladások alakulnak ki. (ótvar, phlegmone stb.)
 
Kiemelten fontos a tisztaság, és meg kell akadályozni a kiütések elvakarását rábeszéléssel, körmök rövidre vágásával és felügyelettel.
 
A friss kiütések idején célszerű a hólyagokat szárazon kezelni, és csak a testhajlatokat és testnyílásokat tisztítsuk nedves áttörléssel.
 
1-2 nap után már fürdethető a bárányhimlő megbetegedésben szenvedő gyermek.
 
A viszketést enyhíteni lehet a gyermekorvos által felírt szájon át adható antihisztaminokkal (pl Fenistil csepp), a kiütéseket hintőporral kell kezelni.
 

A bárányhimlő gyógyszeres kezelése:

Napjainkban már létezik a herpesz vírus ellen alkalmazható aciklovir hatóanyagú gyógyszer, ami a fertőzés első 48 órájában elkezdve lerövidítheti a gyógyulást és mérsékelheti a bárányhimlő tüneteteit.
 
A gyermekorvos a veszélyeztetettség mértékét figyelembe véve (pl. immuncsökkent állapot, nem anyatejet fogyasztó csecsemő, stb…) gondos mérlegelés után elrendelheti a vírusellenes terápiát.
 
A bárányhimlő kiütések felülfertőződése esetén szükség lehet kiegészítő antibiotikum terápiára, súlyos esetben sebészeti beavatkozás is szükséges lehet.
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Ajánló Antibiotikumok
Védőoltások
Fertőző betegségek
(Új lapon nyílnak meg)

A bárányhimlő megelőzése védőoltással történhet, mely élő gyengített kórokozót tartalmaz.
 
A bárányhimlő elleni védőoltás 9 hónapos kortól adható, de inkább 15 hónapos kor az ajánlott kor.
 
Egy oltás kb 12 éves korig ad védettséget, ennél hosszabb védettség eléréséhez két oltás szükséges.
 
Az oltásról megoszlanak a szakma véleményei, mert szövődménymentes esetben a gyermekek viszonylag gyorsan és könnyen átvészelik a betegséget megszerezve így a védettséget és mint minden védőoltásnak ennek is lehetnek szövődményei.
 
Az oltás mellett érvelők viszont a szövődmények súlyossága és a szükséges kórházi ellátások miatt vélik úgy hogy a szövődmények lehetőségét figyelembe véve, már nem is olyan veszélytelen a betegség.
 
A veszélyeztetettek bárányhimlő elleni oltása indokolt, ebben egyetért a szakma.
 
Ki-ki tanácskozzon a gyermekorvosával és hozza meg a számára megfelelő döntést az oltással kapcsolatban.
 
Hazánkban is elérhető a bárányhimlő elleni oltás választható védőoltásként.