Bélbetüremkedés (invagináció) tünetei és kezelése gyermekkorban

A bélbetüremkedés, vagy invagináció a mechanikus ileusok közé tartozó bélelzáródással járó betegség.  Orvosi neve: invaginatio.

Az invaginatio oka és kialakulása:

Ha egy bélszakasz mozgása kórosan meglassul, az előtte levő bélszakasz mozgása viszont normális marad vagy fokozódik, akkor megtörténhet hogy a lassult bélszakasz belsejébe az előtte lévő teleszkópszerűen belecsúszik.  Ez az állapot nem csak azért veszélyes, mert az egymásba csúszó bélszakaszok miatt a béltartalom nem tud továbbhaladni, hanem a beleket ellátó erek leszorítása miatt a bélszakasz vérellátása romlik vagy teljesen megszűnik. Ez a bélmozgás megállását és bélelhalást (necrosis) okoz.

Az invaginatio leggyakrabban a a vastag és vékonybél határán alakul kii, fiúk körében gyakoribb és gyermekkorban leggyakrabban 5-9 hónapos kor között fordul elő.

Az invaginatio tünetei:

Hirtelen kezdődik, előzmények nélkül. Görcsös hasi fájdalom jelentkezik, a csecsemő csillapíthatatlanul sír, lábait felhúzza. Hányinger és hányás jelentkezik, a csecsemő gyakorlatilag ihatatlan, mert minden korty folyadékot kihány.

A székletürítés megszűnik és a bélgázok sem távoznak. Néha véres nyálkás váladék jelenik meg a pelenkában székletdarabok nélkül. A csecsemő riadt, nyugtalan, láthatóan sápadt. A fájdalmas rohamok periodikusan követik egymást, néhány perces görcsös fájdalom után több perces, vagy akár fél órás nyugalmi szakasz következik.  Közbeavatkozás nélkül az állapot hamar shock – ba torkollik.

Amennyiben az állapot már előrehaladott, vagy a beöntéses kezelés eredménytelen, esetleg az invaginatio hátterében egyéb sebészeti betegség feltételezhető, hasi műtétre van szükség.

A műtét során a betüremkedett bélszakasz általában kézzel visszanyomható. Ha ez nem sikerül, vagy az érintett bélszakasz elhalt, vagy a bélszakaszon kóros elváltozás látható, akkor az orvos a bélszakasz eltávolítására kényszerül.

Az eltávolítás után az ép bélszakaszokat újraegyesítik biztosítva a tápcsatorna folytonosságát.

Nagyfokú bélkárosodás esetén sajnos előfordulhat hogy a bélszakaszok egyesítése nem lehetséges, ilyenkor a bélcsatornát átmenetileg a hasfalra vezetik ki. (stoma)

A műtét mellett természetesen shock ellenes kezelés is történik.

A műtét utáni napokban az emésztőrendszer tehermentesítése miatt kizárólag infúziós táplálást szoktak alkalmazni, majd fokozatosan térnek vissza a szájon át táplálásra.