Bélelzáródás, ileusz, bélcsavarodás gyermekkorban

A bélelzáródás vagy ileusz, az a kóros állapot, amikor a belek nem tudják továbbítani a tartalmukat.

Okozhatja mechanikus akadály (pl. a belek leszorítása, összenövések, idegentest stb…), ilyenkor mechanikus ileusz a neve. Ha a belek mozgásának megbénulása a bélelzáródás oka, paralyticus ileusz betegségről beszélünk. A betegség népi vagy köznyelvi megfelelője: bélcsavarodás.
 
(A bélcsavarodás (volvulus) egyébként egy bélfejlődési rendellenesség melynek során a bélkacs megcsavarodik a bélfodor körül. Ez valóban bélelzáródást okoz, ám a köznyelvbe úgy került át, hogy széles körben használják a bélcsavarodás szót az ileusz megnevezésére. A bélfejlődési rendellenességekről itt olvashatsz.)
 
A bélelzáródás gyermekkorban gyakori formáiról külön cikkekben írunk. A cikkek gyűjteményét itt találod.
 

A bélelzáródás tünetei:

Görcsös hasi fájdalommal, puffadással és  erős hányással járó betegség.  A gyermek hanyatt vagy oldalt fekvő helyzetet vesz fel, a lábait a görcsös fájdalom miatt felhúzza. Hasa puffadt, kemény és az izomvédekezés (defense) miatt nem lehet betapintani. A széklet és a bélgázürítés megszűnik, esetleg nagyon kevés véres széklet vagy véres folyadék ürül. Mechanikus ileusz esetén a gyermek hasa hangosan koroghat, paralyticus ileusz esetén fonendoszkóppal sem lehet bélhangokat hallani. A gyermek állapota és közérzete gyorsan romlik, hamar shock alakulhat ki.
 

A bélelzáródás az akut hasi katasztrófa betegségek körébe tartozik, azonnali beavatkozásra van szükség. Bélelzáródás gyanújakor mentő hívása indokolt, aki a területileg illetékes sebészeti ügyeletre szállítja a gyermeket.
 
A kezelés sebészeti beavatkozást igényel. Sokszor a bélelzáródás pontos helyének ismerete nélkül is feltáró műtétet végeznek az akadály eltávolítása céljából, a shock kialakulásának megelőzése miatt.
 
A hasi katasztrófa következtében törvényszerűen felborult só és vízháztartást infúzióval rendezik, és a gyermek antibiotikumot kaphat a szövődményes hashártyagyulladás megelőzése miatt. A műtét után a belek tehermentesítése céljából infúziós táplálás történhet.
 

A bélelzáródás szövődményei:

Akut szövődményként a belek perforációja miatt hasüregbe került béltartalom, hashártyagyulladás és sepsis kialakulását okozhatja. A belek működésének leállása megakadályozza a víz és ionok, valamint a tápanyagok felszívódását, így hamar a só és vízháztartás felborulása és sokk alakul ki.