Pattanás, akne gyermekkorban

 
Az akne vagy pattanás, a bőr gyulladásos betegsége. Orvosi neve: acne vulgaris. Kialakulásában több tényező játszik közre.
 
A bőr pólusainak eltömődésével kezdődik, mely megakadályozza hogy a faggyúmirigyek által termelt faggyú kiürüljön a bőr felszínére. A faggyúmirigyek normális esetben a szőrtüszőbe ürítik a termelt faggyút, mely a szőrszálak mentén kivezetődik a bőr felszínére, és ott védőbevonatot képez.
 
Amennyiben valamilyen oknál a szőrtüsző eltömődik, a faggyú nem tud kiürülni és felhalmozódik  a kitágult szőrtüszőben. Amennyiben a külvilág felé nyitott marad a szőrtüsző, úgynevezett mitesszerek, vagy nyitott comedók alakulnak ki. Ezek kemény faggyúból álló, sötétre színeződött csapocskák a szőrtüszőben.
 
Teljes elzáródás esetén a pangó faggyú mélyebben helyezkedik el, és egy göb alakul ki a bőr felszíne alatt. Ez a zárt comedó.
 
A felgyűlt faggyú remek táptalaj a baktériumok számára, amik el tudnak szaporodni a szőrtüszőben gyulladást okozva. A gyulladás miatt kialakult pattanás vagy acne a bőrfelszínből kiemelkedő piros foltos elváltozás, melynek a közepén néha gennyes terület látható.
 
Súlyosabb esetben papula, pustula, vagy a bőr mélyebb rétegeiben kialakult gennyes cysta is kialakulhat.
 
A pattanások általában a faggyúmirigyben gazdag területeken, arcon, háton , mellkason, vállon és a hajlatokban alakulnak ki.

Pattanás, akne okai:

A pattanás kialakulásához vezet a faggyú túltermelése, a pólusok eltömődése az elhalt hámsejtek által. Hormonális változások miatt nő a faggyútermelés, így a serdülőkor jellegzetes bőrbetegsége. Az emberek mintegy 3/4-e lesz pattanásos a serdülőkor kapcsán.
 
Az újszülöttek mintegy 30%-át érinti az akne kialakulása, ám ez az anyai hormonhatásoknak köszönhetően alakul ki, enyhe elváltozásokat okoz és kevés pattanással jár. A hormonok mintegy fél év alatt kiürülnek a baba szervezetéből, és megszűnnek a pattanások.
 
A következő pattanásos időszak az óvodáskorban figyelhető meg, ez is spontán szűnik általában.
 
Felnőtt nőknél a menstruációs ciklussal összefüggő hormonváltozások, vagy a terhesség kapcsán alakulhat ki. Egyes gyógyszerek, is hajlamosíthatnak az akne kialakulására, illetve a felnőttkorban megjelenő pattanások akár hormonbetegségre utaló figyelmeztető jelek is lehetnek.

Pattanás, akne szövődményei:

Súlyos esetben, a bőr mélyebb rétegeit érintő pattanások esetén hegesedés maradhat vissza. A nyomkodás, piszkálás hatására pigmentfelhalmozódás, és a bőr színének foltos elváltozása maradhat fent.
 

A pattanások megelőzésére nincs hatékony módszer, hisz a hormonváltozásokon minden ember átesik pubertáskorban.
 
A bőr tisztítása, az izzadság lemosása fontos eleme a megelőzésnek. Érdemes bőr ph semleges (ph 5.5), készítményeket használni, a lúgos tisztítószerek rontanak a helyzeten. Napi 2-3 arcmosás bőven elég, ha túlzásba visszük fordított hatást érhetünk el!
 
A bőrápoló szerek, vagy sminkek egy része rontja a bőr öntisztulását, érdemes akne kialakulását nem elősegítő készítményeket keresni. Vizes alapú készítmények használata javasolt, a zsíros alapú készítmények kerülendők.
 
A hajápoló szerek, hajhab, hajlakk arcra kerülése, a haj arcra lógása gátolja a bőr szellőzését, így elősegítheti a pattanás kialakulását.
 
Az étkezés hatása a pattanások kialakulására csak kismértékű, a kiegyensúlyozott, tápanyagokban vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag egészséges étkezés segíti a bőr regenerációját és a gyógyulást. A túl zsíros, vagy olajos ételek rendszeres fogyasztása zsírosabbá teheti a bőrt így érdemes elkerülni az olajban sült ételeket, chipseket stb… (amúgy sem egészségesek).
 
A friss levegő és a napfény jó hatású, de a napoztatás vagy szolárium nem tesz jót.
 
A mitesszerek, pattanások nyomkodása kerülendő, inkább használjunk pattanás elleni szereket és várjuk meg míg elmúlik. A mitesszerek eltávolítása (kinyomása), a pólusok tágítása után lehetséges, de ezt inkább bízzuk szakemberre (kozmetikusra).