Bőrgomba oka tünetei és kezelése gyermekkorban

 
A bőrgomba napjainkban népbetegségnek számít. Általában enyhe ám kellemetlen betegség, melyet kár szégyellni, vagy eltitkolni, mert kezeléssel könnyen és gyorsan gyógyítható az esetek többségében.

A bőrgomba oka

 
A bőrgomba okozói különféle gombák. A gombák klorofill nélküli mikroorganizmusok, melyek csak szerves anyagokon tudnak szaporodni. Nagyobb részük szaprofita életmódot folytat, létezik azonban néhány parazita is, vagyis képesek az emberi szervezetben élősködni.
 
A gombákról tudni kell, hogy egészségesen is együtt élünk velük. A legtöbb egészséges ember nyálkahártyáján, szájban, emésztőcsatornában, hüvelyben stb… jelen vannak. Az egészséges szervezet, az immunrendszer működése által gátat szab az elszaporodásuknak, így meggátolja hogy a szaprofita gombák parazitává váljanak, vagyis nem képesek megbetegedést okozni.
 

Amennyiben valamilyen hatás, vagy egyéb betegség helyileg vagy általánosan csökkenti a szervezet védekezőképességét, a gombák elszaporodhatnak és megbetegedést okozhatnak.
 
Ilyen hatású lehet többek között a hosszan tartó antibiotikum terápia, különféle szteroidok, citosztatikumok alkalmazása.
 
A szervezet védekezőképességét ronthatja pl a leukémia, AIDS, cukorbetegség stb.
 
A bőrgomba kialakulását segítő helyi hatásként a nem megfelelő bőrápolás, a bőr kipállása, nem megfelelően tisztított izzadt , összefekvő bőrfelületek említhetők meg. Az elhízás kedvez a betegségnek, több az összefekvő felület, és fokozottabb az izzadás.
 
A bőrgomba civilizációs betegségként is felfogható, a szintetikus anyagok megjelenése az öltözködésben, az elhízottak számának növekedése, az antibiotikumok széles körű használata mind hozzájárul a betegség számának növekedéséhez.
 
A bőrgomba okozói között megkülönböztethetünk fonalas és sarjadzó gombákat.
 
A fonalas gombák egy vagy több sejtből álló fonalakat képeznek, gyermekgyógyászatban leggyakrabban a bőrgombásodást és hajgombásodást okozó microsporon és trichophyton fajok a jellemzők.
 
A sarjadzógombák kerek vagy ovális alakúak, és nevüket a sarjadzásos szaporodási módjukról kapták. A gyermekkori bőrgomba leggyakoribb sarjadzógomba faja a Candida albicans.

A bőrgomba tünetei:

A bőrgomba kialakulásának kedvez a nedves, meleg párás környezet, így előszeretettel alakul ki az izzadásra hajlamos összefekvő területeken. A kritikus helyek a lábujjak köze, a hónalj, és a lágyék. Fiúknál a nemi szerven a fityma alatt, lányoknál a mell alatt, a genitáliákon és a hüvelyben alakulhat ki. Csecsemők esetén a pelenka alatt okozhat gyulladást.
 
A legtöbb bőrgomba körülírt kerek vagy ovális elváltozást okoz, mely lehet piros, barna vagy fehér, hámló vagy akár hámhiányos és erősen viszket. Az elváltozás színe a széleken erősebb, és apró hólyagocskákkal lehet körülvéve. A hajas fejbőrön, vagy szőrrel fedett területeken a haj töredezése, kihullása okoz feltűnő elváltozást. A haj korpásodása is lehet a bőrgomba első jele.
 

külön cikkekben írunk itt !