Bronchoscopia, félrenyelés, idegentest a légutakban vagy a nyelőcsőben

Kisgyermekkorban a félrenyelés (aspiráció), vagy a nyelőcsőbe került és ott elakadt idegentest nagyon gyakori baleset. A gyermekek szívesen vesznek a szájukba apró tárgyakat (pénzérme, szög, apró magvak, játék stb,) amelyet játék közben, nevetés sírás vagy egy mélyebb légvétel kapcsán besodródik a légutakba.

Az is sűrűn előfordul, hogy a gondatlan szülő nem a korának megfelelő ételt ad a gyermeknek (mogyoró, dió, popcorn, keménycukorka stb…), amit ő még nem képes megrágni, így könnyen félrenyeli. Az idegentest ügyeletet gyermekkorban a Fül-orr-gégészet ügyeletek látják el akár nyelőcső, akár légúti idegentestről van szó. A Budapest környéki gyermek fül-orr gégészeti ügyeletek listáját itt találod.

Idegentest a légutakban – félrenyelés (aspiráció)

A félrenyelés során a szájból az étel nem a nyelőcsőbe kerül, hanem a gégébe, ahonnan sokszor továbbsodródik az alsóbb légutakba.

A félrenyelés (aspiráció), légúti idegentest tünetei:

Általában heves köhögési rohamokkal és fulladási rohamokkal jár.

Nehézlégzés (dyspnoe)

nehézlégzés A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
Tovább…

Ha még jut  az idegentest mellett levegő a tüdőbe:

A gyermek a nyakához nyúl,  görcsösen köhög, arca piros az erőlködéstől, rendkívül izgatott és ijedt.

Nehézlégzése lehet, levegő után kapkod. Arca és teste szederjessé válhat. Hangja rekedt vagy nincs, légzése sípoló.

Teljes elzáródás esetén:

A gyermek képtelen lélegezni, beszélni, vagy köhögni. Hatástalan erőlködő légzőmozgásokat végez, elkékül, majd elveszíti az eszméletét.

Az esetek nagy részében az idegentest továbbsodródik az alsó légutak felé és a légcsőben vagy valamelyik főhörgőben akad el. A légzési nehézség ilyenkor sokszor teljesen megszűnik, mert a nem érintett tüdőfél tudja biztosítani a légcserét.

A tünetek megszűnése megnyugtató lehet, ám ez megtévesztő. Mozgás hatására az idegentest elmozdulhat a helyéről, és napokkal később is fulladást okozhat légútelzáródást okozva.

Az idegentest mögötti tüdőfélben atelectasia alakul ki.

Ha az idegentest sokáig marad a légutakban, tüdőgyulladást, nem javuló asztmatikus légzést, hörgőtágulatot vagy akár tályogot is okozhat.

Sokszor az antibiotikus terápiára nem reagáló tüdőgyulladás, vagy enyhíthetetlen obstruktív légzési tünetek miatt merül fel az idegentest gyanúja.

Vizsgálatok légúti idegentest gyanú esetén:

 • előzmények pontos felvétele, mi történt, hogyan és mikor, van-e alapbetegsége a gyermeknek stb…
 • fizikális vizsgálat
 • RTG (negatív RTG lelet nem bizonyító erejű, hisz az élelmiszerek nagy része, a műanyagok, stb nem adnak röntgenárnyékot)
 • bronchoscopia (hörgőtükrözés)

A bronchoscopia, vagy hörgőtükrözés az a vizsgálat amellyel egyértelműen és minden kétséget kizáróan bizonyítható a légúti idegentest vagy annak a hiánya. Éppen ezért légúti idegentest gyanú esetén KÖTELEZŐEN elvégzendő vizsgálat. A bronchoscopiáról a cikk végén írunk.

Idegentest a nyelőcsőben

A szájba vett apró játékok, nagyobb ételfalatok másik útja, ha a gyermek nem félrenyeli hanem lenyeli azt. Ilyenkor a természetes útján, a légutak helyett a nyelőcsőben halad lefelé a lenyelt tárgy.

A nyelőcsőben élettanilag található három szűkület, amelyeknél a nagyobb falatok vagy az idegentest megakadhat.

A nyelőcső idegentest tünetei:

Mellkasfájdalom, nyelési képtelenség, ismételten bekövetkező hányás és nyálcsorgás.

Tipikus esetben megfigyelhető hogy a lenyelt folyadék a lenyelés után szinte azonnal “visszafordul”. Az sem ritka hogy a gyermek a saját élettanilag termelődött nyálát lenyelve azonnal öklendezni kezd és víztiszta nyálat hány vissza, hisz az nem tud továbbhaladni a gyomor felé.

A nyelőcsőben elakad tárgyak nyelőcsősérülést vérzést vagy akár perforációt (kilyukadás) okozhatnak. A lenyelt és megakadt étel az emésztési folyamatok miatt szintén órák alatt nyelőcső perforációhoz vezethet.

Nyelőcső perforáció esetén a nyelőcsőből a mellüregbe került folyadék és levegő súlyos állapothoz vezethet (pl. PTX, gátorüreg gyulladás, sepsis stb.)

Vizsgálatok nyelőcső idegentest gyanú esetén:

 • előzmények pontos felvétele, mi történt, hogyan és mikor, van-e alapbetegsége a gyermeknek stb…
 • fizikális vizsgálat
 • RTG (kontrasztanyagos nyeletéses RTG)
 • oesophagoscopia (nyelőcső tükrözés)

Bronchoscopia (hörgőtükrözés)

A bronchoscopia a légúti idegentest diagnosztizálására és eltávolítására használt eljárás.

A bronchoscopia elvégzéséhez használt speciális műszer, a bronchoscop, mely megvilágító fejjel rendelkezik, a gyermek korának és méreteinek megfelelően cserélhető  merev csőből áll, melyen keresztül a légutakba vezetve látni lehet a hörgőrendszert, váladékot lehet leszívni, gyógyszereket lehet befecskendezni.

Fogók segítségével képes megfogni és eltávolítani az idegentestet. Léteznek flexibilis csőből készült eszközök is (fiberoscop), de ezek gyermekkorban kevésbé használatosak.

A bronchoscopiát altatásban végzik, és a gyermek izomlazítókat (relaxánsokat) kap a beavatkozás alatt. A bronchoscopia közben a bronchoscopon keresztül tudja az altatóorvos lélegeztetni a gyermeket.

A beavatkozás jogilag műtétnek minősül, ezért szülő beleegyezése szükséges, ám mivel az idegentest gyanúja esetén a kötelezően felkínálandó beavatkozások közé tartozik, a visszautasítása is csak írásban saját felelősségre történhet.

A beavatkozás és a sikeres idegentest eltávolítás után általában másnap reggelig még a kórházban kell maradni megfigyelésen.

Sikeres idegentest eltávolítás után a gyermek állapota a műtét utáni ébredést követően teljesen rendeződik.

A bronchoscopiát diagnosztikus céllal is elvégezhetik pl. makacs nem gyógyuló tüdőgyulladás, stridor kivizsgálása stb. esetén.

Nyelőcső tükrözés (oesophagoscopia)

A nyelőcső tükrözést gyermekkorban leggyakrabban idegentest miatt végeznek. Diagnosztikus céllal inkább a flexibilis eszközöket használják, de idegentest eltávolításhoz főleg ha éles vagy hegyes a lenyelt tárgy, biztonságosabb a merev csöves eszköz, mert a cső belsejében lehet az idegentestet áthúzni, így nincs nyelőcsősérülés veszélye.

Maga az eszköz a bronchoscophoz hasonló, a beavatkozást szintén altatásban végzik és szintén műtétnek minősül.

Sikeres idegentest eltávolítás után a gyermeket ugyancsak másnap reggelig figyelik meg kórházi körülmények között, ám nyelőcsőtükrözés esetén ha nyelőcsősérülésre utaló jelet látott az operáló orvos, a távozást egy kontroll kontrasztanyagos nyeletéses röntgen vizsgálat előzheti meg a nyelőcső perforáció kizárása miatt.

Teendők félrenyelés, akut légúti idegentest esetén (elsősegélynyújtás)

A teendők a gyermek állapotától függenek.

 1. Hívjunk segítséget
 2. Ha a gyermek lélegzik, biztassuk köhögésre. Ha a köhögés sikeres, biztassuk tovább.
 3. Ha a tünetei nem szűnnek vagy romlanak, nézzünk a szájába, ha látható az idegentest távolítsuk el.
 4. ha nem látható, üljünk le egy székre, fektessük keresztbe a térdünkön hogy a feje kissé lógjon, egyik kézzel támasszuk meg a mellkasát, a másik kezünkkel határozottan de nem túl erősen mérjünk ütést a két lapocka közé a hátára (max 5-ször)
 5. nézzük meg hogy látható-e az idegentest
 6. ha az eljárás sikertelen a 4-es és 5-ös pontot ismételgessük felváltva

Gyermekek esetén nagyon fontos a kommunikáció. Folyamatosan beszéljünk hozzá, nyugtassuk és biztassuk köhögésre!

Csecsemő esetén

 1. a kezünkre fektetve, a fejét tartva kissé lógó fejjel helyezzük el, a másik kezünk ujjbegyeivel mérjünk ütést a lapockák közé ötször.
 2. Fordítsuk a hátára és alkalmazzunk mellkasi lökést ötször.

Ha a gyermek vagy a csecsemő eszméletlen kezdjük el az újraélesztést.

Légúti idegentest esetén mindig hívjunk mentőt (állapotrendeződés esetén is ) !

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!

Nyelőcső idegentest esetén is azonnal orvoshoz, rendelési időn kívül a területileg illetékes idegentest ügyeletre kell vinni a gyermeket.

Mindkét idegentestnél fontos tudni, hogy mivel a beavatkozást altatásban végzik, fontos az éhgyomrosság biztosítása. Emiatt ha felmerül az idegentest gyanúja, ne etessük és ne itassuk a gyermeket, hogy szükség esetén minél hamarabb a műtőbe kerülhessen.

A félrenyelés és idegentestek lenyelésének megelőzése

A megelőzés fontos eleme a nevelés. Ne engedjük hogy a gyermek mindent a szájába vegyen. Szoktassuk hozzá hogy az étkezéskor nyugodtan ülünk, nem szaladgálunk és nem ugrálunk, nem kiabálunk stb… Evés közben ne játsszon és játék közben ne egyen.

Csak olyan ételeket etessünk vele amit biztonsággal meg tud rágni és lenyelni. A nagyobb falatokat vágjuk össze. 6-7 éves korig nem tanácsosak az olajos magvak ( dió, mogyoró, mandula) , kemény cukorka vagy popcorn, hisz a méretük miatt könnyű őket félrenyelni, így az idegentestek nagy részét ezen élelmiszerek köre adja.

A gyermek játékai legyenek megfelelő méretőek, (ne férjen a szájába), és ne legyenek róla leszerelhető alkatrészek, vagy letéphető részek. (pl. egy plüssmaci gomb szeme is nagy bajt tud okozni).

Speciális és nagy veszélyt okozó idegentest a gombelem.  A gombelemmel az a gond, hogy a testnedvekkel érintkezve 1-2 óra alatt tönkremegy és a belsejében található sav és elektrolit keverék kifolyik.

Ez egy erősen maró hatású anyag ami azonnal roncsolja a szöveteket.  A kisebb gyermek sose játsszon felügyelet nélkül elemes játékkal.