Bronchoscopia, félrenyelés, idegentest a légutakban vagy a nyelőcsőben

Kisgyermekkorban a félrenyelés (aspiráció), vagy a nyelőcsőbe került és ott elakadt idegentest nagyon gyakori baleset. A gyermekek szívesen vesznek a szájukba apró tárgyakat (pénzérme, szög, apró magvak, játék stb,) amelyet játék közben, nevetés sírás vagy egy mélyebb légvétel kapcsán besodródik a légutakba.

Az is sűrűn előfordul, hogy a gondatlan szülő nem a korának megfelelő ételt ad a gyermeknek (mogyoró, dió, popcorn, keménycukorka stb…), amit ő még nem képes megrágni, így könnyen félrenyeli. Az idegentest ügyeletet gyermekkorban a Fül-orr-gégészet ügyeletek látják el akár nyelőcső, akár légúti idegentestről van szó. A Budapest környéki gyermek fül-orr gégészeti ügyeletek listáját itt találod.

Idegentest a légutakban – félrenyelés (aspiráció)

A félrenyelés során a szájból az étel nem a nyelőcsőbe kerül, hanem a gégébe, ahonnan sokszor továbbsodródik az alsóbb légutakba.

A félrenyelés (aspiráció), légúti idegentest tünetei:

Általában heves köhögési rohamokkal és fulladási rohamokkal jár.

Nehézlégzés (dyspnoe)

nehézlégzés A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
Tovább…

Ha még jut  az idegentest mellett levegő a tüdőbe:

A gyermek a nyakához nyúl,  görcsösen köhög, arca piros az erőlködéstől, rendkívül izgatott és ijedt.

Nehézlégzése lehet, levegő után kapkod. Arca és teste szederjessé válhat. Hangja rekedt vagy nincs, légzése sípoló.

Teljes elzáródás esetén:

A gyermek képtelen lélegezni, beszélni, vagy köhögni. Hatástalan erőlködő légzőmozgásokat végez, elkékül, majd elveszíti az eszméletét.

Az esetek nagy részében az idegentest továbbsodródik az alsó légutak felé és a légcsőben vagy valamelyik főhörgőben akad el. A légzési nehézség ilyenkor sokszor teljesen megszűnik, mert a nem érintett tüdőfél tudja biztosítani a légcserét.

A tünetek megszűnése megnyugtató lehet, ám ez megtévesztő. Mozgás hatására az idegentest elmozdulhat a helyéről, és napokkal később is fulladást okozhat légútelzáródást okozva.

Az idegentest mögötti tüdőfélben atelectasia alakul ki.

Ha az idegentest sokáig marad a légutakban, tüdőgyulladást, nem javuló asztmatikus légzést, hörgőtágulatot vagy akár tályogot is okozhat.

Sokszor az antibiotikus terápiára nem reagáló tüdőgyulladás, vagy enyhíthetetlen obstruktív légzési tünetek miatt merül fel az idegentest gyanúja.

Vizsgálatok légúti idegentest gyanú esetén:

  • előzmények pontos felvétele, mi történt, hogyan és mikor, van-e alapbetegsége a gyermeknek stb…
  • fizikális vizsgálat
  • RTG (negatív RTG lelet nem bizonyító erejű, hisz az élelmiszerek nagy része, a műanyagok, stb nem adnak röntgenárnyékot)
  • bronchoscopia (hörgőtükrözés)

A bronchoscopia, vagy hörgőtükrözés az a vizsgálat amellyel egyértelműen és minden kétséget kizáróan bizonyítható a légúti idegentest vagy annak a hiánya. Éppen ezért légúti idegentest gyanú esetén KÖTELEZŐEN elvégzendő vizsgálat. A bronchoscopiáról a cikk végén írunk.

Mentők

Mentők: 104 – országosan hívható bármikor bárhonnan díjmentesen
Amit a mentőhívásról tudni kell: itt megtalálod!

Nyelőcső idegentest esetén is azonnal orvoshoz, rendelési időn kívül a területileg illetékes idegentest ügyeletre kell vinni a gyermeket.

Mindkét idegentestnél fontos tudni, hogy mivel a beavatkozást altatásban végzik, fontos az éhgyomrosság biztosítása. Emiatt ha felmerül az idegentest gyanúja, ne etessük és ne itassuk a gyermeket, hogy szükség esetén minél hamarabb a műtőbe kerülhessen.

A félrenyelés és idegentestek lenyelésének megelőzése

A megelőzés fontos eleme a nevelés. Ne engedjük hogy a gyermek mindent a szájába vegyen. Szoktassuk hozzá hogy az étkezéskor nyugodtan ülünk, nem szaladgálunk és nem ugrálunk, nem kiabálunk stb… Evés közben ne játsszon és játék közben ne egyen.

Csak olyan ételeket etessünk vele amit biztonsággal meg tud rágni és lenyelni. A nagyobb falatokat vágjuk össze. 6-7 éves korig nem tanácsosak az olajos magvak ( dió, mogyoró, mandula) , kemény cukorka vagy popcorn, hisz a méretük miatt könnyű őket félrenyelni, így az idegentestek nagy részét ezen élelmiszerek köre adja.

A gyermek játékai legyenek megfelelő méretőek, (ne férjen a szájába), és ne legyenek róla leszerelhető alkatrészek, vagy letéphető részek. (pl. egy plüssmaci gomb szeme is nagy bajt tud okozni).

Speciális és nagy veszélyt okozó idegentest a gombelem.  A gombelemmel az a gond, hogy a testnedvekkel érintkezve 1-2 óra alatt tönkremegy és a belsejében található sav és elektrolit keverék kifolyik.

Ez egy erősen maró hatású anyag ami azonnal roncsolja a szöveteket.  A kisebb gyermek sose játsszon felügyelet nélkül elemes játékkal.