A candida gomba (candida albicans), a leggyakrabban előforduló sarjadzógomba, mely fertőzéseket okozhat.  A candida gomba fertőzés orvosi neve: candidiasis.
 
A candida gomba a normál flóra része, együtt élünk vele, ám egészséges szervezetben az immunrendszer megakadályozza az elszaporodását. Fakultatív parazita, ami azt jelenti, hogy csak adott körülmények között (pl. legyengült immunrendszer esetén) válik élősködövé.
 
Az első életnapokban már kitenyészthető az újszülött szájüregéből, és az első élethónapokban a bőr felszínén is kimutatható.
 

Felnőttkorban a száj és nyelőcső candidiasis, általában valamilyen egyéb betegséghez társul, mely az immunrendszer hatékonyságét csökkenti. (pl cukorbetegség, hematológiai betegségek, stb…) A tartós antibiotikus, vagy szteroid kezelés is elősegítheti a candida gomba elszaporodását, a normál baktériumflóra pusztulása miatt.
 
Feltehetőleg a nők 70-75%-a átesik candida miatti hüvelygyulladáson az életük folyamán.
 
Gyermekeknél, a candida gomba megtámadhatja a száj nyálkahártyáját, a hajlatokat, körömágyat, súlyos esetben a belső szerveket is. A kórokozó gyermekkorban még könnyebben szaporodik, mert a gyermek immunrendszere és természetes védőgátjai (pl. bőr) még gyengébben tud védekezni a kórokozók ellen.
 
A gyermekkori fertőzések forrása lehet többek között az anya hüvelyi candidiasisa, de a nem megfelelően fertőtlenített cumi, nem megfelelően tiszta kéz is terjesztheti.
 

melyről itt írtunk.
 • A másik gyakori candida fertőzés a pelenkás gyermekek hajlataiban, vagy a pelenka alatt kialakuló  pelenkakiütés, melyről itt írtunk.
 • Csecsemő és kisgyermekkorban előfordul a candida miatti körömággyulladás.
 • A prepubertás, illetve pubertás idején gyermekkorban is előfordulhat a hüvelygomba. A  serdülőkori hormonális változások a hüvely nyálkahártyáját is érintik, az addig semleges vegyhatás enyhén savassá változik, a hüvelyi váladék pedig megszaporodik, ami kedvez a candida gomba elszaporodásának.
 •  

  Candida gomba fertőzés tünetei:

  A szájpenész, a szájnyálkahártyán látható fehéres falrakódásokat okoz.
   

  A bőrön, a hajlatokban vérbő, nedvező elváltozásokat okoz.
   
  A körmön, a gennyes körömággyulladáshoz hasonló gyulladt, gennyes folyamat látható candida fertőzés esetén.
   
  A hüvelyi candidiasis tünete az égő, viszkető érzés, és sűrű, túrószerű váladék megjelenése.
   

  Candida gomba fertőzés kezelése:

  Bórax tartalmú ecsetelőkkel és krémmekkel, illetve gomba ellenes krémekkel (pl. Canesten) kezelhető. Ritkán, nagyon súlyos esetben akár belsőleg alkalmazott gombaellenes kezelésre is szükség lehet.
   
  Fontos hogy ne kezeljünk semmilyen bőrelváltozást gyerekek esetében orvos nélkül, mindig mutassuk meg az elváltozást orvosnak !