Condyloma acuminatum, genitális szemölcs gyerekeknél

 
A condyloma  a HPV (Human Papilloma Virus), által okozott szemölcs, mely a nemi szerveken, és a végbéltájékon jelentkezik. Népi nevei: hegyes függöly, kakastaréj és cimbalomszög.
 
A condyloma  az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, főleg a fiatalabb korosztályban fordul elő. A magyar nők 80%-a átesik HPV fertőzésen az élete folyamán.
 

Hogy kaphatja el a gyermek a condylomát?

 
Kisgyermekek esetén a fertőzés egyik forrása lehet a saját testen található egyéb HPV vírus fertőzés továbbvitele a genitáliákra. Pl. egy ujjon található közönséges szemölcs a nemi szervek környékén okozhat fertőzést érintés útján, mert a betegség a fertőzött, lehullott bőrsejtekkel terjed.
 
A fertőzés továbbviteléhez nem szükséges közvetlen bőr érintkezés, továbbadható olyan használati tárgyakkal ami fertőzött bőrlemezkét tartalmaz, így a szülő HPV fertőzése is átvihető pl törölközővel, vagy fürdőkáddal stb… a családon belül.
 
A  nemzetközi és hazai felmérések bizonyítják, hogy a gyermekek egyre korábban kezdik el a szexuális életet. Magyar iskoláskorúak között végszett felmérések tanulsága szerint a 14 éves korosztály egyharmada már átesett első szexuális élményén, a 16 éves korosztály mintegy fele rendszeresen él szexuális életet.  (Forrás: hirado.hu).
 
Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a serdülő kor után reális esélye van a betegség kialakulásának gyermekkorban is.
 
A HPV fertőzés és a condyloma kialakulása ellen az óvszer sem véd, csak mintegy 60% biztonsággal, mert a betegség nem a váladékokkal, hanem a fertőzött bőrlemezkékkel terjed, melyek nem csak a nemi szerveken, hanem az alhas környékén is nagy számban megtalálhatók. A bőrfelületek érintkezése útján átkerülhet a a vírus egyik szervezetből a másikba.
 

bővebben itt olvashatsz a védőoltásokról)