Condyloma acuminatum, genitális szemölcs gyerekeknél

 
A condyloma  a HPV (Human Papilloma Virus), által okozott szemölcs, mely a nemi szerveken, és a végbéltájékon jelentkezik. Népi nevei: hegyes függöly, kakastaréj és cimbalomszög.
 
A condyloma  az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, főleg a fiatalabb korosztályban fordul elő. A magyar nők 80%-a átesik HPV fertőzésen az élete folyamán.
 

Hogy kaphatja el a gyermek a condylomát?

 
Kisgyermekek esetén a fertőzés egyik forrása lehet a saját testen található egyéb HPV vírus fertőzés továbbvitele a genitáliákra. Pl. egy ujjon található közönséges szemölcs a nemi szervek környékén okozhat fertőzést érintés útján, mert a betegség a fertőzött, lehullott bőrsejtekkel terjed.
 
A fertőzés továbbviteléhez nem szükséges közvetlen bőr érintkezés, továbbadható olyan használati tárgyakkal ami fertőzött bőrlemezkét tartalmaz, így a szülő HPV fertőzése is átvihető pl törölközővel, vagy fürdőkáddal stb… a családon belül.
 
A  nemzetközi és hazai felmérések bizonyítják, hogy a gyermekek egyre korábban kezdik el a szexuális életet. Magyar iskoláskorúak között végszett felmérések tanulsága szerint a 14 éves korosztály egyharmada már átesett első szexuális élményén, a 16 éves korosztály mintegy fele rendszeresen él szexuális életet.  (Forrás: hirado.hu).
 
Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a serdülő kor után reális esélye van a betegség kialakulásának gyermekkorban is.
 
A HPV fertőzés és a condyloma kialakulása ellen az óvszer sem véd, csak mintegy 60% biztonsággal, mert a betegség nem a váladékokkal, hanem a fertőzött bőrlemezkékkel terjed, melyek nem csak a nemi szerveken, hanem az alhas környékén is nagy számban megtalálhatók. A bőrfelületek érintkezése útján átkerülhet a a vírus egyik szervezetből a másikba.
 


 

A condyloma tünetei:

 
A fertőzés megtörténte után akár több hónappal okoz csak tüneteket a viszonylag hosszú lappangási idő miatt.
 
A condyloma kis szemölcs formájában jelenik meg, mely általában bőrszínű. Több szemölcs csoportosan elhelyezkedve, barázdás felszínű, karfiolra emlékeztető képletet alakíthat ki. Általában semmi tünetet nem okoz, ám jó táptalaj a baktériumok számára, így könnyen begyulladhat.
 
A condyloma megjelenési helyei lányoknál: szeméremtest, hüvely és méhszáj, fiúknál a péniszen, makkon vagy a fityma belsején alakul ki jellemzően. A napjainkra jellemző szexuális szokások miatt a végbélnyílás környékén, szájüregben vagy garatban is előfordulhat.
 

A condyloma kezelése:

 
Bár a condyloma tüneteket nem okoz, jelentőségét az adja, hogy az elmúlt évtizedben végzett kutatások alátámasztották a HPV fertőzés és a nők körében szaporodó méhnyakrák megbetegedés közötti összefüggést.
 
Egyes HPV vírus típusok hajlamosak hosszútávon, rosszindulatú folyamatokat elindítani, így a méhnyakrákon kívül  egyéb végbélkörnyéki, vagy nemi szervi rákos folyamatok okozója lehet (férfiak körében is!).
 
Ez nem azt jelenti, hogy a HPV fertőzöttek mindegyike daganatos lesz, de főleg nők körében, rendszeres szűrővizsgálatok szükségesek, amennyiben magas rizikójú vírust azonosítottak kórokozóként.
 
A condyloma magától nem gyógyul, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vizsgálat alátámasztja a betegséget, általában a nőgyógyász által elvégzett többszöri helyi kezeléssel (ecsetelés) gyógyítható a betegség.
 
Léteznek otthonra felírható szerek, melyek  a szemölcsöt pusztítva, és/vagy az immunrendszert helyileg erősítve veszik fel a harcot a vírussal.
 
FONTOS! Nemi szemölcsök esetén ne kísérletezzünk a gyógyszertárakban kapható szemölcs elleni szerekkel, mert a terület érzékeny, így gyulladást és nagy fájdalmat okozhatnak! Mindenképp forduljunk orvoshoz!
 
Makacs esetben néha sebészeti kezelésre van szükség (fagyasztás, kauterizálás, laser terápia, stb…).
 
Szükség van a szexuális partnerek vizsgálatára is.
 

A condyloma megelőzése:

2015-ben hazánkban választható védőoltásként megkezdődött a 9-15 év közötti iskolás lányok HPV elleni kampányoltása.
 
A védőoltás választható védőoltásként érhető el. (bővebben itt olvashatsz a védőoltásokról)