Csalánkiütés, urticaria gyermekkorban

 
Az urticaria, az egyik leggyakoribb bőrelváltozás gyermekkorban. Kialakulásának hátterében sokszor allergiás eredet áll, melynek hatására hisztamin szabadul fel, ezért a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben a kis erek átjárhatósága nő, így oedema, urtica és bőrpír jelentkezik.
 
[Allergiaatópia]Az allergiás eredetű csalánkiütés oka rengeteg minden lehet: többek között az ételekben található tartósítószerek, színező és adalékanyagok, ételallergia, kozmetikai szerek összetevői, mosópor, öblítő, házipor, pollenek, állati szőr, por, vegyszerek, gyógyszerek stb… is kiválthatja.
 
Kórokozók miatt is előfordulhat kísérőjelenségként az urticaria, ilyenkor a kórokozóra adott immunválasz a felelős a hisztaminfelszabadulásért. Vírusok, gombák, baktériumok vagy bélférgesség miatt is kialakulhat.
 
Az allergiás eredeten kívül,  a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása is okozhatja a csalánkiütés kialakulását, illetve egyes ételek immunreakció nélkül is képesek hisztamin felszabadulást okozni, (pl. sajtok, halak, eper stb…)  így lehetnek a csalánkiütés okozói allergia nélkül is.
 
Fizikai, vagy hőhatás is járhat hisztamin felszabadulással, így a nyomásnak, dörzsölésnek kitett bőrfelületen, apróbb sérülések miatt, nagy melegben, napfény hatására, vagy a téli hideg levegő hatására is megjelenhet az urticaria.
 

gégevizenyő)  akut légzészavar alakul ki.
 
A végtagi duzzanatok, komoly fájdalmat és feszülésérzést okozhatnak.
 
angioedema
 

Urticaria diagnózisa:

A csalánkiütés igen jellemző bőrelváltozás, a diagnózis általában könnyen felállítható. A kiváltó okokat azonban az esetek nagy részében nem könnyű feltárni. Segíthet ha a szülő elmondja hogy most próbáltak új ételt, mosóport, öblítőt stb…, illetve a kezelésre jól reagáló, hamar múló és újra nem jelentkező enyhe tünetek esetén nem is szükséges az okok feltárása.
 
A hetekig, hónapokig elhúzódó, folyton visszatérő krónikus lefolyású urticaria kivizsgálása viszont sokrétű feladat. Allergológiai, gasztroenterológiai és belgyógyászati kivizsgálásra van szükség az allergiát kiváltó anyag vagy betegség felderítése miatt.
 

Az urticaria kezelése:

 
A gyermekkori csalánkiütések nagyon sokszor akut felső légúti huruthoz, vagy gastroenteritis betegséghez társulnak, és azok gyógyulása után nem is térnek vissza.
 
Ha csalánkiütés jelentkezik a gyermeknél, oedema megjelenése nélkül, menjünk el a háziorvoshoz rendelési időben a gyermekkel, aki a vizsgálat után szájon át adható antihisztamint írhat fel a tünetek enyhítése miatt. A calcium adásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, egyes tanulmányok szerint akut allergia esetén nem használ, ám a magyar orvosok nagy része előszeretettel alkalmazza a tapasztalatai alapján.
 
Emellett nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás és a rendszeres székelés, hogy az allergiát okozó anyag minél hamarabb kiürülhessen a gyermek szervezetéből.
 

Nehézlégzés (dyspnoe)

nehézlégzés A nehézlégzés, a szervezet légszomját, oxigénhiányát jelző tünet. A beteg láthatóan erőlködve lélegzik, a légzési segédizmait is igénybe veszi a légzéshez. Sok betegséghez társulhat nehézlégzés, fontos felismernünk a jeleit mert az esetek többségében sürgős beavatkozás szükséges.
Tovább…

Ha az urticaria mellé súlyos végtagi duzzanat, vagy bármilyen arcon található oedema társul, azonnal menjünk orvosi ügyeletre, hisz van esélye annak, hogy a garat vagy gége érintettsége miatt légészavar alakul ki a későbbiekben.
 
Ebben az esetben a gyermeket kórházi megfigyelésen bent tartják, és az orvos döntése alapján szájon át vagy intravénás antihisztamin adása kezdődhet, súlyosabb esetben kiegészítve szteroid adásával.
 
Ha a gyermek csalánkiütése mellé, rekedtség, nyelési nehézség, nehézlégzés társul, azonnal hívjunk mentőt !